Για το Κυπριακό μίλησε σε μαθητές ο Πρόεδρος Χριστόφιας

a Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΓια τις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του Κυπριακού και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, για την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τις βασικές ελευθερίες καθώς και για την ιστορία του Προεδρικού Μεγάρου, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πέγειας, τα οποία επισκέφθηκαν σήμερα το Προεδρικό… 

Μιλώντας στα παιδιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο χαρακτήρισε ιερό χώρο που έχει καθαγιασθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το κτήριο αυτό «το καταστρέψαμε μόνοι μας και μετά ξανακτίστηκε. Ελπίζω, να ήταν η τελευταία φορά και να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας, όπως πρέπει να προσέχουμε και τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία να οργανωνόμαστε όπου θέλουμε, την ελευθερία να αντιπαλεύουμε, αλλά να αντιπαλεύουμε με επιχειρήματα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε επίσης αναφορά στο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ καθώς και στην τουρκική εισβολή.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στα παιδιά πως πρέπει να σκέφτονται φιλικά απέναντι σε αυτούς. Είπε πως και οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι και όπως υπάρχουν καλοί Ελληνοκύπριοι υπάρχουν και καλοί Τουρκοκύπριοι, ενώ σημείωσε πως και οι Τουρκοκύπριο έχουν δικαιώματα σε αυτή τη χώρα. «Να σκεφτόμαστε ότι θα ζήσουμε μαζί τους ειρηνικά και φιλικά και να ξανακτίσουμε τον τόπο μας μαζί», πρόσθεσε.

Ξεναγώντας τους μαθητές στο γραφείο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους εξήγησε πώς διέφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος την ημέρα του πραξικοπήματος. Αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, καθώς και στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Όπως σημείωσε, «βασανιζόμαστε και ταλανιζόμαστε εδώ και 37 χρόνια να βρούμε λύση, αλλά η Τουρκία δεν επιτρέπει να βρούμε λύση. Δημιούργησε το ψευδοκράτος και οδηγεί τα πράγματα στην εδραίωση της διχοτόμησης. Προσπαθώ, όσο μου προσφέρουν οι δυνάμεις μου και η υπομονή μου, να συνομιλήσω με τον κ. Ερογλου, ο οποίος, δυστυχώς, εκπροσωπεί σκληρές γραμμές σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Oμως, δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από την ειρηνική λύση του προβλήματος».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δώρισε στο Δημοτικό Σχολείο ένα αντίγραφο του πλοίου της Κερύνειας, ενώ από την πλευρά τους οι μαθητές, δώρισαν στον Πρόεδρο αντίγραφο της βρύσης των Πεγειώτισσων. Οι μαθητές τραγούδησαν στον Πρόεδρο τη βρύση των Πεγειώτισσων.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων