Τί απαντά ο Υπ. Γεωργίας για την έκρηξη στο λατομείο Ξυλοφάγου

Σε διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την έκρηξη στο λατομείο Ξυλοφάγου τον περασμένο Μάρτιο έχει προχωρήσει η Υπηρεσία Μεταλλείων σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, οι αρμοδιοι του λατομείου είναι υπόχρεοι να προχωρήσουν σε αποζημίωση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν από την εκκωφαντική έκρηξη στις 9 Μαρτίου του 2017 οι οποίες ξεσήκωσαν τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε σε σχετική με το θέμα επιστολή η οποία στάληκε στις 14 του περασμένου Μαρτίου από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα και το περιεχόμενο της επιστολής, στις 9 Μαρτίου, μία εκκωφαντική έκρηξη θορύβησε τους κατοίκους μεγάλου μέρους της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και της επαρχίας Λάρνακας. Η εστία της έκρηξης ήταν τα λατομεία στην κοινότητα Ξυλοφάγου τα οποία εξορύσσουν αμμοχάλικα και δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια.

Μετά από την έκρηξη έχουν καταγραφεί παράπονα από ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις παρακείμενων τεμαχίων και για τη μη ενημέρωση των αρχών για την πρόθεση χρήσης εκρηκτικών τη συγκεκριμένη μέρα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών.

Στην επιστολή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ζήτησε από τον Υπουργό Γεωργίας όπως ενημερώσει για τους όρους που έχουν τεθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος για την έκδοση θετικής γνωμάτευσης ΜΕΕΠ για τη λειτουργία του συγκεκριμένου λατομείου, τη συχνότητα ελέγχων που διενεργούνται, καθώς και ποιες ήταν οι διαπιστώσεις από τους ελέγχους που διεξάγουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι για την αδειοδότηση και λειτουργία του εν λόγω λατομείου εκδόθηκε Γνωμάτευση στις 12 Μαρτίου 2009 η οποία περιελάμβανε όρους λειτουργίας σε περίπτωση αδειοδότησής του από την αρμόδια αρχή. Όπως αναφέρεται, αρμόδια υπηρεσία ελέγχου σχετικά με τη χρήση εκρηκτικών υλών για την απόληψη του υλικού είναι η Υπηρεσία Μεταλλείων του Υπουργείου η οποία διενεργεί εέγχους των καταναλώσεων των διάφορων ειδών εκρηκτικών υλών ανά έκρηξη.

Στην απάντησή του ο κ. Κουγιάλης αναφέρει επίσης ότι η Υπηρεσία Μεταλλείων πραγματοποίησε διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την έκρηξη και έδωσε οδηγίες για να αποφευχθεί η επανάληψή της, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι στο έγγραφο του Προνομία Λατομείου υπάρχει σχετικός όρος που υποχρεώνει τον αδειούχο να αποζημιώνει για οποιεσδήοτε ζημιές που προκλήθηκαν από τη λειτουργία του λατομείου του.

Το λατομείο Ξυλοφάγου

Το λατομείο Ξυλοφάγου βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Ξυλοφάγου και εντός στον χώρο ελέγχου των Βρετανικών Βάσεων. Εμπίπτει στο Δάσος Ξυλοφάγου το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Τμήματος Δασών και βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Πρωταρά, 100 μέτρα από την παραλία και 2,5 χιλιομέτρων από τις κατοικημένες περιοχές των κοινοτήτων Ξυλοφάγου και Ορμήδειας.

Για το λατομείο εκδόθηκε Γνωμάτευση στις 12 Μαρτίου 2009 από το Τμήμα Περιβάλλοντος, βάση του άρθρου 15 του Περί Εκτίμησηγς των ΕΠιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα του νόμου για την επέκταση υφιστάμενου λατομείου εξόρυξης χαβάρας στην Ξυλοφάγου.

Πρόκειται για λατομείο εξόρυξης χαβάρας με έκταση 2.435 τ.μ. και τα υλικά που θα εξορυχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τεχνικών έργων, επιχωματώσεων, κατασκευής δρόμων, επίχωσης σωλήνων κλπ, με επίκεντρο εξυπηρέτησης τις περιοχές Ξυλοφάγου, Λάρνακας και Κοκκινοχωριών.

SotiraNews

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024