“Ειρηνική αποστολή” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

a 15 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Αρχαία μνημεία στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου επισκέφτηκαν σήμερα εκπρόσωποι ε/κ και ε/κ κομμάτων, μεταφέροντας το ειρηνικό μήνυμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως κτήμα όλων των κατοίκων του νησιού.

a 1139 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η επίσκεψη, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, ξεκίνησε με τον Πύργο του Οθέλλου, στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου, όπου ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες επείγουσας αποκατάστασης, καθώς το έργο παραδίδεται στις 2 Ιουλίου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, αλλά και στο χωριό Στύλλοι.

«Βρισκόμαστε σε ειρηνική αποστολή» είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες, ενώ μιλώντας με φόντο το λιοντάρι-έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας πάνω από την είσοδο στον Πύργο του Οθέλλου, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Είπε ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, που όμως είναι μακρύς και δύσκολος. «Είμαστε εδώ για να τους υποστηρίξουμε, όχι για χάριν του παρελθόντος αλλά για χάριν του μέλλοντος, για τα παιδιά μας», είπε, προσθέτοντας ότι επιθυμία όλων είναι οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν ειρηνικά, σε μια Κύπρο, κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν χρειάζεται προστάτες.

Παρών ήταν και ο Τ/κ “Δήμαρχος” Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, ο οποίος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις είναι χρήσιμες για να υλοποιηθούν οι κοινές προσπάθειες, τη στιγμή που οι δύο ηγέτες παρακάθονται σε συνομιλίες.

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Οξάνα Τόμοβα, ενθάρρυνε από την πλευρά της όλους τους συμμετέχοντες να εργαστούν εντατικά για το κοινό καλό όλων των Κυπρίων.

Σε μια εποχή που οι Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες εμπνέονται από το θετικό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση, η επίσκεψή μας προωθεί την ιδέα της ειρηνικής συνεργασίας, είπε.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων εισήλθαν ακολούθως στον Πύργο του Οθέλλου, όπου συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και ενημερώθηκαν από την Τιτσιάνα Ζεννάρο, υπεύθυνη του προγράμματος UNDP-PFF, για την πρόοδο των εργασιών.

Σύμφωνα με την κ. Ζεννάρο, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία και που υλοποιείται από το UNDP-PFF με χρηματοδότηση της ΕΕ. Το συνολικό κόστος των εργασιών επείγουσας αποκατάστασης ανέρχεται σε 1,025 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού και της επίβλεψης.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής του UNDP-PFF, δεν πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση του Πύργου, καθώς μια τέτοια εργασία θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα κονδύλια. Σκοπός, είπε, είναι να ξανανοίξει το έργο σύντομα για το κοινό.

Ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες που διήρκεσαν περίπου έντεκα μήνες, ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουνίου.

Η κ. Ζεννάρο είπε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί δέκα έργα, περιλαμβανομένου του Πύργου του Οθέλλου, άλλα τρία είναι σε εξέλιξη ενώ πολλά άλλα έργα βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης του σχεδιασμού.

Εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, οι Γλαύκος Κωνσταντινίδης και Αλί Τουντζάι αναφέρθηκαν στο έργο της αποκατάστασης, που όπως είπαν είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά και της εργασιακής κουλτούρας που έχουν αναπτύξει τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, και το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, παράδειγμα για όλη την Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πεδίο αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Φοίβος Νικολαϊδης είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης από τους δύο ηγέτες, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η αναστήλωση του Πύργου του Οθέλλου αποτελεί απόδειξη του τι μπορούν να καταφέρουν οι Κύπριοι όταν εργάζονται μαζί, για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε μια λύση όπως η έρημος το νερό».

Ο Σπύρος Στέφου μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι τα μνημεία της Κύπρου ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομία, ενώ ο εκπρόσωπος των Ενωμένων Δημοκρατών Σπύρος Χατζηγρηγορίου εξέφρασε την ελπίδα η Αμμόχωστος να ανακτήσει σύντομα την χαμένη της αίγλη.

Από τ/κ πλευράς παρέστησαν εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Νέα Κύπρος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσαν Σανέρ ξεχώρισε, αναφέροντας στις δηλώσεις του ότι ενθαρρύνει την πραγματοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Κύπρου, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος τις πραγματικότητες στο νησί.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Alessandra Viezzer εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας τη στήριξη της Κομισιόν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τέλος, ο Μιχάλης Λοϊζίδης εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής για τα Περιβαλλοντικά Θέματα είπε ότι στόχος είναι να συνδυαστούν οι προσπάθειες του δικού του τομέα με αυτόν του πολιτισμού, καθώς πρόκειται για δύο πεδία που έχουν να προσφέρουν στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Κατά την επίσκεψη στον Πύργο του Οθέλλου παραβρέθηκαν και μέλη της δικοινοτικής πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, εκφράζοντας τη στήριξη τους στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και την ελπίδα να ανοίξουν σύντομα τα Βαρώσια.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας κάλεσαν εξάλλου τους δύο ηγέτες για να εργαστούν ώστε να τεθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό την προστασία της UNESCO, με τον Δήμαρχο Γαλανό να συμπληρώνει ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για την πόλη.

Ακολούθως οι συμμετέχοντες περπάτησαν στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου, με τα διάσπαρτα ενετικά και οθωμανικά μνημεία, τις ορθόδοξες και λατινικές εκκλησίες, για να μεταβούν λίγο αργότερα στον περίγυρο του κατεχόμενου Μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα, που χρησιμοποιείται σήμερα ως «μουσείο εικόνων»

Το τελευταίο κομμάτι της επίσκεψης, περιλάμβανε σύντομη συνάντηση με κατοίκους στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι, στην παρουσία των τοπικών «αρχών», αλλά και του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού Μιχαλάκη Ευσταθίου, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ερημωμένη εκκλησία του χωριού, τον Προφήτη Ηλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ