Χρηματικές ποινές θα επιβάλλει το Κτηματολόγιο

Νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου. Στόχος να καταστεί υποχρεωτική από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η παροχή πληροφοριών προς το Κτηματολόγιο στις περιπτώσεις που προβαίνουν σε αλλαγές στα ακίνητά τους για σκοπούς φορολόγησης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα παραλείπουν να προβαίνουν στη σχετική ενημέρωση εντός εύλογου χρονικού διαστήµατος, θα είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και θα τους επιβάλλεται χρηματική ποινή, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τη Βουλή, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, δρομολογείται και η τροποποίηση του περί Οδών και Οικοδομών Νόµου, ώστε οι αρµόδιες Αρχές όπως δήμοι και κοινότητες να είναι και νοµικά υποχρεωμένες να παράσχουν ενημέρωση στο Κτηματολόγιο για όλες τις νέες αναπτύξεις που ολοκληρώνονται στα όρια τους.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών προωθείται και τρίτο νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ο νεοσύστατος Κλάδος Γενικής Εκτίμησης και Φορολογίας του Τμήματος Κτηματολογίου. Ο Κλάδος που λειτουργεί σήμερα ανεπίσημα έχει στελεχωθεί µερικώς µε υπαλλήλους άλλων Κλάδων του Κτηματολογίου.

Με τη θεσμοθέτησή του, ο Κλάδος Γενικής Εκτίμησης και Φορολογίας θα στελεχωθεί µε κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να είναι σε θέση να διενεργεί γενικές εκτιµήσεις σε τακτά χρονικά διαστήµατα, κάτι που απαίτησε, άλλωστε, η Τρόικα και ως εκ τούτου, περιλήφθηκε ως υποχρέωση της Δημοκρατίας για υλοποίηση στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, υπάρχει άµεση ανάγκη στον Κλάδο για εκτιµητές οι οποίοι θα χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία για σκοπούς συλλογής και εισαγωγής των εκτιµητικών παραµέτρων. Επί τούτου, ετοιμάζεται μελέτη για τη χρήση tabIet, ipad και GPS καθώς και η αγορά σύγχρονου λογισµικού για τις ανάγκες της γενικής εκτίµησης.

Το έργο της επανεκτίµησης της ακίνητης ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε εντός του 2014 σύµφωνα µε τα χρονοδιαγράμματα της Τρόικας. Επίσης, ολοκληρώθηκε η ψήφιση και τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, όπως προβλεπόταν στο µνηµόνιο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με προχθεσινό του σημείωμα προς τη Βουλή, με αφορμή τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, παραδέχεται λάθη και ατέλειες στις εκτιμήσεις ακινήτων που, όπως υποστηρίζει, οφείλονται:

Πρώτο, στον τεράστιο όγκο του έργου το οποίο αφορούσε στην εκτίμηση 1,1 εκατομμυρίων τεµαχίων γης και 500.000 κτηρίων.

Δεύτερο, στα στενά χρονοδιαγράµµατα που τέθηκαν από τους δανειστές μας για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

Τρίτο, στο μειωμένο προσωπικό που είχε στη διάθεσή του το Κτηματολόγιο.

Λόγω των παραπάνω λαθών έχει θεσµοθετηθεί µε συµπληρωµατική νοµοθεσία η διαδικασία αίτησης διόρθωσης λάθους. Οι αιτήσεις αυτές µπορούν να κατατεθούν οποτεδήποτε. Παράλληλα, υπάρχει και η διαδικασία κατάθεσης ένστασης η οποία, όμως, ισχύει µέχρι τις 25/4/2015. Για εξέταση των πιο πάνω αιτήσεων αρμόδιοι είναι οι Επαρχιακοί Κτηµατολογικοί Λειτουργοί.

Τα λάθη που έγιναν με εκτιμήσεις

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του το Υπουργείο Εσωτερικών, στη γενική εκτίμηση που έγινε σε τιμές 1/1/2013 διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα λάθη σε αριθμό τεμαχίων με απόκλιση από την αγοραία αξία:

1. Για τεµάχια που εµπίπτουν σε δύο ή περισσότερες πολεοδοµικές ζώνες, η εκτίµηση για ολόκληρη την έκταση του κτήµατος γινόταν από το σύστηµα µε βάση την αξία που έχει καθοριστεί ως βασική ζώνη. Όλα τα πιο πάνω τεµάχια έχουν εξαχθεί σε ειδικό αρχείο, το οποίο δόθηκε στα Επαρχιακά Κτηµατολογικά Γραφεία για διόρθωση. Ήδη, για τις πιο πάνω περιπτώσεις κατατέθηκαν από τους επηρεαζόµενους ιδιοκτήτες αιτήσεις διόρθωσης λάθους.

2. Σε κάποιες περιπτώσεις τεµάχια πολύ µεγαλύτερης έκτασης έχουν υπερεκτιµηθεί. Και αυτό, διότι το μηχανογραφικό σύστημα του Κτηματολογίου υιοθέτησε την ίδια κατά τετραγωνικό μέτρο αξία µε ακίνητα κανονικού µεγέθους. Το ίδιο ισχύει και για τεµάχια πολύ µικρής έκτασης, τα οποία δεν µπορούν να αξιοποιηθούν. Δόθηκαν σχετικές οδηγίες για διόρθωση της αξίας των πιο πάνω τεµαχίων. Επίσης και για τις πιο πάνω περιπτώσεις έχουν κατατεθεί από τους επηρεαζόµενους ιδιοκτήτες αιτήσεις διόρθωσης λάθους.

3. Για όλα τα παραλιακά τεµάχια έχει καθοριστεί ειδική εκτιµητική τοποθεσία και έχουν υιοθετηθεί οι ανάλογες αξίες. Το πρόβληµα που έχει προκύψει είναι στις περιπτώσεις παραλιακών κτηµάτων µε µεγάλο βάθος όπου µπορεί να υπάρχουν κατοικίες, διαµερίσµατα ή καταστήµατα τα οποία δεν έχουν θέα στη θάλασσα και ειδικά κτήρια µεγάλης ηλικίας. Διαπιστώθηκε ότι τα κτήρια αυτά έχουν υπερεκτιµηθεί και γίνεται προσπάθεια για εντοπισµό των πιο πάνω περιπτώσεων για διόρθωση.

4. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις κτηµάτων τα οποία δεν έχουν εκτιµηθεί σε τιµές 1/1/2013 όπως π.χ. κτήµατα που δεν έχουν συγχρονιστεί µε τη γεωγραφική βάση δεδοµένων του συστήµατος. Για τα τεµάχια αυτά, ανοίγεται φάκελος διόρθωσης λάθους µε σκοπό να εκτιµηθούν τα συντοµότερο δυνατό. Στις περιπτώσεις των αποκαλούμενων ασυγχρόνιστων τεµαχίων, όπου δεν µπορεί να γίνει αυτοµατοποιηµένη εκτίµηση, γίνεται χειρωνακτικά και ακολούθως η εκτίµηση καταχωρείται στο σύστηµα πληροφοριών γης του Κτηματολογίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Η Βασίλισσα της Ευρώπης ξανά στον θρόνο της

Είναι η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το απέδειξε για ακόμη μία φορά! Τι κι…

2 Ιουνίου, 2024

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής επαρχίας Αμμοχώστου παρουσιάζει την πρώτη της συναυλία στο Παραλίμνι

Την πρώτη της επίσημη παρουσίαση και συναυλία θα πραγματοποιήσει στις 8 το βράδυ της Κυριακής…

1 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη πλατεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σχεδιασμός της πλατείας Παραλιμνίου, έργο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής…

1 Ιουνίου, 2024

Άγγελος Κυριάκου για Αβραάμ Μουλαζίμη: “Η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα”

Με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του αδελφού του ήρωα Σολωμού…

1 Ιουνίου, 2024

Λούκας Πολυκάρπου: “Οι ψηφοφόροι να είναι προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων”

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να είναι αρκετά προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων κάνει ο υποψήφιος…

1 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Συνελήφθη 16χρονος για υποθέσεις κλοπών από αυτοκίνητα

Στην σύλληψη ακόμα ενός προσώπου ηλικίας 16 ετών προχώρησαν ψες μέλη του αστυνομικού σταθμού Αγίας…

1 Ιουνίου, 2024