Ετοιμόρροπη η «Καμάρα του Κόρακα» στο εθνικό πάρκο του Κάβο-Γκρέκο

a 238 Ειδήσεις
a 6727 Ειδήσεις

Δραματικές εκκλήσεις να σωθεί το σπάνιο φυσικό μνημείο

Αν η περίφημη φυσική «Καμάρα του Κόρακα» στο εθνικό πάρκο του Κάβο-Γκρέκο βρισκόταν σε μια άλλη χώρα, το κράτος διά των αρμόδιων υπηρεσιών του θα είχε κινητοποιηθεί από χρόνια για τη σωτηρία ενός τέτοιου, σπάνιου φυσικού μνημείου… 

Δυστυχώς, όμως, για την «Καμάρα του Κόρακα», τη φυσική σπάνια γέφυρα στο Κάβο-Γκρέκο, η Φύση την ενέταξε σε μια χώρα που το κράτος την άφησε να καταστρέφεται από χρόνια, κινδυνεύοντας να κατακρημνιστεί στη θάλασσα, κρυπτόμενη πίσω από δικαιολογίες περί κόστους διατήρησης, συντήρησης κ.λπ. Όλα αυτά τα φτηνά επιχειρήματα, για μια σπάνια φυσική ομορφιά ενός μοναδικού φυσικού πάρκου, σε μια επαρχία από την οποία περνά το 40% – 45% του αριθμού τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας.

Το καλοκαίρι του 2011, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και διαμαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής και όχι μόνο, η κρατική στοργή για την καταρρέουσα, πραγματικά ετοιμόρροπη και επικίνδυνη «Καμάρα του Κόρακα», εξαντλήθηκε στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων ώστε να μην πατούν πάνω στη διαβρωμένη πετρώδη επιφάνειά της, οι Κύπριοι και ξένοι επισκέπτες. Μετά τους μήνες που μεσολάβησαν και τον βαρύ φετινό χειμώνα, δυστυχώς η διάβρωση του πετρώματος της φυσικής «Καμάρας του Κόρακα», προχώρησε περισσότερο και όπως διαπίστωσε μετά από καταγγελίες και επί τόπου επίσκεψη και ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, το φυσικό μνημείο θα καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Και δυστυχώς -ακόμα και την ύστατη στιγμή- για το αξιοθέατο που διαφημίζεται από τουριστικούς φορείς εντός και εκτός Κύπρου, ούτε και τώρα υπήρξε κάποια ουσιαστική κρατική αντίδραση.

Παρά μόνο, ολοκληρώθηκε χθες από άντρες του Τμήματος Δασών, η τοποθέτηση της πιο φτηνής περίφραξης (τέλι που χρησιμοποιείται για περίφραξη προβάτων σε χωράφια βοσκής), ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόσβασης επισκεπτών πάνω στη φυσική γέφυρα. Μέτρο, που ασφαλώς θα ισχύει μέχρι την κατάπτωση του μνημείου στη θάλασσα, εξέλιξη που δεν θα αργήσει να γίνει και να βγάλει -μια και καλή- το κράτος από τον κόπο.

Λήψη Μέτρων
Σχολιάζοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον η φυσική «Καμάρα του Κόρακα», στο δρόμο προς το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Κάβο-Γκρέκο, ο πρώην δήμαρχος Παραλιμνίου χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, εκτός από ανησυχητική και απαράδεκτη. Υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τους πρώτους που φώναξαν πριν από χρόνια για το θέμα, εξέφρασε θλίψη και οργή, γιατί το φυσικό μνημείο αφέθηκε να φτάσει σε αυτή την κατάσταση. «Ως πρώην δήμαρχος Παραλιμνίου, απευθύνω έκκληση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αμμοχώστου και στην Τουριστική Εταιρεία της Επαρχίας, αλλά ακόμα και στον ΚΟΤ, να κινητοποιηθούν άμεσα, για να σώσουμε όλοι μαζί αυτό το σπάνιο φυσικό κάλλος της πατρίδας μας.sotiranews.com.Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και θα μας βρίζουν οι απόγονοί μας που θα τη βλέπουν σε πίνακες και φωτογραφίες, αν αφήσουμε αυτή τη φυσική καμάρα να πέσει στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγέλου. Είπε, ακόμα, πως όπως και στην περίπτωση με το Περιβαλλοντικό Κέντρο που σταμάτησε πλέον να οικοδομείται και το μέλλον του είναι αβέβαιο, φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι ανάγκη για σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για το Εθνικό Πάρκο στο Κάβο-Γκρέκο. Δεν μπορεί, συνέχισε, να αφήνεται η διαχείριση μιας τόσο σπουδαίας -από πολλές πλευρές- περιοχής, ουσιαστικά στο Τμήμα Δασών με πενιχρούς οικονομικούς πόρους και την ίδια στιγμή, οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, όπως και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Αμμοχώστου, να αφήνονται ουσιαστικά μακριά από τη διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου.

Αντώνης Τσόκκος – Να γίνει προσπάθεια
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος, κληθείς να εκφράσει άποψη επί του θέματος, αναφέρθηκε στο ιστορικό προσπαθειών του ιδίου και άλλων φορέων της περιοχής στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να γίνει κάποια σοβαρή επιστημονική μελέτη για σωτηρία της «Καμάρας του Κόρακα». Απόψεις που ακούσαμε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και άλλους ειδήμονες, πρόσθεσε, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει περίπου τρόπος για να σωθεί το φυσικό μνημείο. Παρά ταύτα, συνέχισε, επειδή πρόσφατα πρόσεξε και αυτός πόσο επικίνδυνη έχει γίνει πλέον η κατάσταση, απευθύνει εκ νέου έκκληση στα αρμόδια κρατικά τμήματα για διεξαγωγήsotiranews.comμιας επιστημονικά εμπεριστατωμένης μελέτης, με στόχο να εξακριβωθεί, αν μπορεί να γίνει κάτι, έναντι και ποίας δαπάνης και ανάλογα να ληφθεί πόφαση. Με τη σειρά του ο κ. Τσόκκος επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν και σε αυτό πληροφορίες ότι πλέον το φυσικό μνημείο «οδεύει προς κατάρρευση λόγω διάβρωσης του πετρώματός του». Επεσήμανε τέλος, ότι η «Καμάρα του Κόρακα», έχει για τον ίδιο αλλά και για όλους σχεδόν τους κατοίκους της ελεύθερης Αμμοχώστου και μια ανεκτίμητη συναισθηματική αξία, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αναληφθεί προσπάθεια διάσωσής της.

Την αγωνία του αλλά και την έκκληση να μελετηθεί σύντομα κάποιος τρόπος διάσωσης-αν υπάρχει- εξέφρασε με δήλωσή του στην Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ο δημοτικός σύμβουλος Παραλιμνίου Γιώργος Νικολέτος.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ