Επεισόδια και προπηλακισμοί στο εθνικό μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

CEB1 42 Ειδήσεις
Επεισόδια σε βάρος των επισήμων σημειώθηκαν σήμερα στο εθνικό μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού του τελέστηκε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου.

CEB1 1963 Ειδήσεις

Μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και τους εκπροσώπους πολιτκών κομμάτων και τοπικών φορέων.

Εκτός από τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς, σε κάποια στιγμή κινήθηκαν εναντίον των επισήμων και εκτόξευσαν εναντίον του κ. Λακκοτρύπη και μπουκάλια με νερό, φωνάζοντας «προδότες» , «ομοσπονδιακοί» και «αλήτες».

Προς στιγμήν το μνημόσυνο διακόπηκε, με τα μέλη της Αστυνομίας να καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία τόσο κυρίως των επισήμων, όσο και των υπολοίπων παρευρισκομένων.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου καθώς και της μητέρας του ήρωα Τάσου Ισαάκ για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάλιστα, ο Μητροπιλίτης Βασίλειος διέκοψε την τέλεση του μνημοσύνου απευθυνόμενος έντονα προς τους ταραξίες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων οι επίσημοι γιουχαΐστηκαν από τα μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής. Όταν ο Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάθεσε στεφάνι προπηλακίστηκε από μερίδα συμμετεχόντων γεγονός, που ανάγκασε τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού να πάρει το μικρόφωνο και να τους ζητήσει να φύγουν από το χώρο.

Με τη βοήθεια ψυχραιμότερων απομακρύνθηκαν οι ταραξίες.

Ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία στο κοιμητήριο, ενώ όταν ξεκίνησε το μνημόσυνο έκανε την εμφάνισή της και ομάδα της ΜΑΑΔ με πλήρη εξοπλισμό.

Σε δηλώσεις τους μετά το μνημόσυνο, οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τα επεισόδια ως απαράδεκτα και ανάρμοστα σε χώρο εθνικού μνημοσύνου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι εκπρόσωποί της αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας θα παρίστανται και θα τιμούν τη μνήμη των Ισσάκ και Σολωμού στο εθνικό μνημόσυνο.

Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους και ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυριλλης και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι οι εκκλησιαστκές αρχές της Αμμοχώστου θα προβληματιστούν κατά πόσο τα επόμενα χρόνια το τριάγιο των Ισαάκ και Σολωμού θα τελείται όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Καταδίκη από Ομήρου

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, καταδίκασε σήμερα τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού.

«Καταδικάζω με βδελυγμία τους σημερινούς τραμπουκισμούς στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Η υπονόμευση της Δημοκρατίας, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές συμπεριφορές οδήγησαν στην προδοσία και την τραγωδία του 1974. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους υπονομευτές της», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση.

Εξάλλου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «η μισαλλοδοξία οδήγησε στο 74. Η επανάληψή της στην πλήρη καταστροφή. Να αποτρέψουμε την εκκόλαψη του “αυγού του φιδιού”».

Πηγή: Φιλελεύθερος