Επιδοτούμε μέχρι και τον καφέ που πίνουν οι υπάλληλοι της ΑΗΚ

a 238 Ειδήσεις
a 7221 Ειδήσεις
Ωφελήματα εκατομμυρίων μοιράζει η ΑΗΚ στους υπαλλήλους της, κονδύλια τα οποία συνυπολογίζονται στο λειτουργικό κόστος της Αρχής και καταλήγουν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Προκλητικά ωφελήματα ειδικά όταν ο Κύπριος πολίτης πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, στην τιμή των 28,1 σεντ την κιλοβατώρα αυτή τη διμηνία, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών τελών και φόρων… 

Κι ενώ η ΑΗΚ δημοσίως αποδίδει την ακρίβεια της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη μη έλευση του φυσικού αερίου και στην τιμή του πετρελαίου που ανεβαίνει συνεχώς και κάποιοι άλλοι όπως για παράδειγμα ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης την αποδίδουν και στο μονοπώλιο, είναι φανερό από τα στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» πως συντρέχουν και άλλοι λόγοι που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρικού. Η ΡΑΕΚ φωνάζει εδώ και καιρό για τη μείωση των λειτουργιών εξόδων της ΑΗΚ, ώστε να πέσει και η τιμή του ρεύματος.

Τα ωφελήματα του προσωπικού του ημικρατικού οργανισμού (στοιχεία 2010 – Έκθεση γενικής ελέγκτριας) που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και τα οποία ας σημειωθεί είναι και αφορολόγητα αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στους μισθούς των εργαζομένων είναι τα εξής:
• Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων, 1,8 εκατ. ευρώ,
• Ταμείο Βοήθειας 294 χιλιάδες ευρώ,
• Σχέδιο υποτροφιών 158 χιλιάδες ευρώ,
• Επιδότηση τόκου εκπαιδευτικών δανείων 781 χιλιάδες ευρώ,
• Επιχορήγηση κυλικείων 342 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για ωφελήματα «παρεμφερή» όπως τα ονομάζουν οι συντεχνιακοί και τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων σε αντιστάθμισμα της συγκράτησης των μισθολογικών αυξήσεων. Για την ηγεσία της ΑΗΚ πρόκειται για ωφελήματα που παραχωρούνται στους υπαλλήλους στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού.

Στο Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων συνεισφέρουν μερικώς και οι εργαζόμενοι και τα χρήματα καταλήγουν σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Ας σημειωθεί ότι ο μισθός του μέσου υπαλλήλου στην ΑΗΚ ήταν το 2010 λίγο πιο κάτω από τις 50 χιλιάδες ετησίως, σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο μισθό των Κυπρίων.

Επιδότηση κυλικείων!
Το σχέδιο υποτροφιών εκμεταλλεύονται όσοι εργαζόμενοι κάνουν κάποια μετεκπαίδευση, ενώ η επιδότηση του τόκου εκπαιδευτικών δανείων καταλήγει στις τσέπες των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν παιδιά και σπουδάζουν. Η επιχορήγηση κυλικείων είναι ίσως ένα από τα πιο προκλητικά στοιχεία της «κοινωνικής πολιτικής» της ΑΗΚ αφού παραχωρείται στον ανάδοχο της καντίνας της ΑΗΚ για να διατηρεί χαμηλές τις τιμές των προϊόντων που πωλεί. Εν ολίγοις επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ και η τιμή του ρεύματος για να πίνουν φθηνότερο καφέ οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω ωφελήματα παραχωρούνται στους υπαλλήλους της Αρχής άτοκα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, το σύνολο των οποίων για το έτος 2010 ανήλθε στο ποσό των 795 χιλιάδων ευρώ! Την περίοδο 2006-2010 το σύνολο των άτοκων δανείων που παραχωρήθηκαν στους υπαλλήλους της ΑΗΚ για αγορά αυτοκινήτου ανήλθε στα 3,7 εκατ. ευρώ. Υποτίθεται, με βάση σχετικούς κανονισμούς, ότι τα άτοκα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, θα έπρεπε να παραχωρούνται σε περιοδεύοντες υπαλλήλους. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η ελέγκτρια, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν παραχωρηθεί δάνεια σε υπαλλήλους, οι οποίοι δεν υπέβαλαν ποτέ αίτημα οδοιπορικών. Ευλόγως γεννάται το ερώτημα πώς εγκρίθηκαν άτοκα δάνεια σε αυτούς!

Εκτός από τα πιο πάνω, η Έκθεση της γενικής ελέγκτριας καταγράφει και άλλα ωφελήματα, τα οποία απλώς καταγράφουμε: Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Ειδικό Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης η αποζημίωση για θάνατο 427 χιλιάδες ευρώ και η ασφάλεια προσωπικών ατυχημάτων 152 χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά τα έξτρα ωφελήματα ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ (αυξημένα πέραν του μισού εκατομμυρίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο) κι αποτελούν το 6% του μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων άλλων επιδομάτων, υπερωριών και της επιβάρυνσης για το Ταμείο Συντάξεων.

ΑΗΚ: Κόβονται τα «παρεμφερή»
Ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, στον οποίο θέσαμε τα στοιχεία μας δήλωσε ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λήφθηκε πριν από μερικούς μήνες, περί τα τέλη του 2011, στρεβλώσεις όπως οι πιο πάνω έχουν διορθωθεί ή γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν. «Έχουμε τερματίσει τα άτοκα δάνεια. Δεν δίνονται πλέον. Αν θέλει κάποιος να αγοράσει αυτοκίνητο θα πρέπει να απευθυνθεί σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αποφασίσαμε ότι από το 2012 δεν θα δώσουμε σε άλλον άτοκο δάνειο για αγορά αυτοκινήτου. Πήραμε, επίσης, απόφαση να μην δίνουμε εκπαιδευτικά δάνεια. Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε και δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δάνεια. Το ίδιο θα γίνει και με τα κυλικεία. Στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν με ανάδοχους των κυλικείων δεν θα περιληφθεί η επιδότηση. Σας διαβεβαιώνω ότι προσπαθούμε να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις.

Κι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Προέχει η βιωσιμότητα του οργανισμού, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση της τιμής του ρεύματος σε χαμηλές τιμές».

Ο κ. Στυλιανού εξέφρασε τη βεβαιότητα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι η ΡΑΕΚ δεν μετακυλύει όλα τα λειτουργικά έξοδα στην τιμή του ρεύματος. «Μας εγκρίνει μόνο τις εύλογες δαπάνες. Μέτρα κοινωνικού περιεχομένου δεν ανακτώνται μέσω των διατιμήσεων», ανέφερε. «Έχουμε όμως αφουγκραστεί τα αισθήματα των καταναλωτών και έχουμε λάβει απόφαση να κόψουμε ορισμένα από τα κοινωνικά μέτρα προς τους υπαλλήλους μας», σημείωσε.

Όπως είπε στην «Κ» μετά την καταστροφή του Βασιλικού γίνεται σοβαρή προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών δαπανών της ΑΗΚ. Γίνεται, επεσήμανε, σοβαρός έλεγχος όλων των επιδομάτων, των υπερωριών ενώ έχουν κοπεί και χορηγίες. «Όλα περνούν από το μικροσκόπιο και για να εγκριθούν πρέπει να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση. Το 2011 είχαμε μείωση εξόδων της τάξης του 15% σε σχέση με τον προϋπολογισμό μας. Ήτοι 5 εκατ. ευρώ», κατέληξε.

Μείωση προσωπικού κατά 10%
Ταυτόχρονα, προχωρεί σχέδιο μείωσης του προσωπικού. Όπως μας ανέφερε ήδη υπάρχει συμφωνία με τις συντεχνίες για μείωση του προσωπικού σε διευθυντικές θέσεις, ενώ ο στόχος είναι την επόμενη πενταετία να υπάρξει μείωση στο σύνολο του προσωπικού κατά 10%, δηλαδή 250 θέσεις. «Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα ως ζήτημα εξορθολογισμού των δαπανών μας. Θέλουμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί, ανέφερε ο κ. Στυλιανού. Το ολοκληρωμένο πακέτο με το νέο οργανόγραμμα και τις μειωμένες θέσεις στον οργανισμό θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων καταργούνται και μισθολογικές κλίμακες για τις ανώτερες βαθμίδες και μειώνονται οι κλίμακες εισδοχής.

Ξεχάστε τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής να πείσει την κυβέρνηση να ελαφρύνει τους καταναλωτές, οι οποίοι υπέστησαν μέσω των λογαριασμών στο ρεύμα όλη τη ζημιά από την καταστροφή στο Βασιλικό, με μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από 15% στο 8%. Το Υπουργείο Οικονομικών εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» δεν ευνοεί καθολική μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νοικοκυριά. Πιστεύει πως η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να αφορά στοχευμένα τα νοικοκυριά που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Αυτή τη θέση είχε διατυπώσει ο τέως υπουργός Κίκης Καζαμίας και αυτή τη θέση διατηρεί το Υπουργείο, όπως μας διαβεβαίωσε ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, υπάρχει μία άτυπη διαβούλευση με την Κομισιόν κατά πόσο θα εγκριθεί αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος για το κράτος από την απώλεια του ΦΠΑ θα είναι τα 20 εκατ. ευρώ. Εάν ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νοικοκυριά η απώλεια θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, από όσα έχουμε αντιληφθεί το Υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται να υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο, κυρίως λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» πως μετά το Πάσχα η Επιτροπή θα επανέλθει, ζητώντας από την κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ