Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου

a 6233 Ειδήσεις
a 6233 Ειδήσεις
Συζήτηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών για διάθεση κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2013 για τη δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης, απηύθυνε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα…

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι το αίτημα απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των Υπουργείων που ήταν παρόντες. Συμπλήρωσε ότι το κράτος δεν έχει δικά του Κέντρα Αποκατάστασης και αποτείνεται στον ιδιωτικό τομέα για αγορά υπηρεσιών, ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ενας αριθμός 18 ασθενών, συμπλήρωσε, αποστέλλονται στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια, καθώς και στο εξωτερικό.

Οπως είπε ο κ. Φυττής, σύμφωνα με την σημερινή πρακτική, ο ασθενής, μετά την πρώτη αποθεραπεία και εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην Παλώδια, είτε πηγαίνει στο σπίτι του είτε σε φυσιοθεραπευτήρια, ιατρικά κέντρα ή γηροκομεία και, κατά τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, «πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του».

Το θέμα επηρεάζει τη ζωή και την επανένταξη στην κοινωνία χιλιάδων ατόμων, συνέχισε ο κ. Φυττής και πρόσθεσε ότι ένα Κέντρο Αποκατάστασης πρέπει να καλύπτει μυοσκελετικές κακώσεις, ρευματοπαθείς και πολλές άλλες ασθένειες και προβλήματα, πέραν από κρανιοεγκεφαλικές και αναπηρικές κακώσεις. Αυτή τη στιγμή ανέφερε, «το μόνο που καλύπτεται είναι παθήσεις του νωτιαίου μυελού».

Εξάλλου, είπε ότι σύμφωνα με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, σχεδιάζεται η δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης στο παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, στον δεύτερο όροφο και εφόσον γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και προσληφθεί προσωπικό, καθώς και στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Ο κ. Φυττής ανέφερε όμως ότι πρόκειται για «υποσχέσεις» για τις οποίες δεν προβλέπεται κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2013.

Είπε ακόμη ότι χρειάζεται σχεδιασμός και μελέτη για το θέμα, ενώ ανέφερε ότι ζητήθηκε η θέσπιση κανονισμών ή η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για τα φυσιοθεραπευτήρια, ώστε να γίνεται καλύτερος και συστηματικός έλεγχος, καθώς και η θέσπιση κανονισμών για την αγορά υπηρεσιών.

Η αποκατάσταση είναι δικαίωμα κάθε Κύπριου πολίτη που έχει περάσει μια σοβαρή ασθένεια ή πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, ανέφερε στις δικές της δηλώσεις η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Συμπλήρωσε ότι η αποκατάσταση δεν αφορά μόνο την απόλυση του ασθενή από το νοσοκομείο, αλλά το να του δίνεται η δυνατότητα «να μπει στη ζωή». Είπε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στην Κύπρο, ενώ είπε ότι είναι ευθύνη του κράτους να δημιουργήσεις σωστές υποδομές αποκατάστασης για τις διάφορες ομάδες των ασθενών.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε μεγάλο κενό στη νομοθεσία, ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης και την εξασφάλιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

«Εχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να επανέλθει το συντομότερο δυνατό με νομοθεσία και κανονισμούς, καθώς και με ένα σχεδιασμό που θα αφορά τη λειτουργία σωστών Κέντρων Αποκατάστασης», είπε.

Ανέφερε τέλος ότι η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως συμβαίνει τώρα με το Μέλαθρο, μπορεί να συνεχίσει να γίνεται εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης και συμπλήρωσε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι μελετάται η αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων, όπως είναι το Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι προωθείται και επεκτείνεται ταυτόχρονα η αγορά υπηρεσιών, καθώς ετοιμάζονται όροι προσφορών, ενώ συνεχίζεται η αποστολή ατόμων στο εξωτερικό και γίνεται προσπάθεια για επέκταση της κατ’ οίκον νοσηλείας.

Η κ. Κουκουμά συμπλήρωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Κυπερούντας, μέσω μιας συνεργασίας με διεθνή ιδρύματα, ώστε να τυγχάνουν φροντίδας ασθματικά παιδιά και άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα της ρύθμισης των όρων και κανονισμών λειτουργίας των φυσιοθεραπευτηρίων, που χαρακτήρισε ως «εκκρεμότητα» η οποία έχει καθυστερήσει.

Αναμένουμε ότι το θέμα θα προωθηθεί, ώστε να ψηφιστεί η νομοθεσία και να θεσπιστούν κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των φυσιοθεραπευτηρίων, κατέληξε η κ. Κουκουμά.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «η παραδοχή του Υπουργείου Υγείας ενώπιον της Επιτροπής ότι τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνει τους φόβους μας και τις καταγγελίες από συγγενείς ασθενών, ότι ακόμη και εγκεκριμένα κέντρα αποκατάστασης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο περιστατικό ασθενή που απεβίωσε μερικές ώρες μετά την εισαγωγή του σε Κέντρο Αποκατάστασης, μετά από τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Συνέχισε, λέγοντας ότι περισσότεροι από 800 ασθενείς το χρόνο μπαίνουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς χρίζουν αποκατάστασης.

Η κ. Μαυρονικόλα χαιρέτισε εξάλλου την πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας για εξεύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος.