Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΟΝΗΣΙΛΟΥ – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σωματείο

Νέα Αμμοχώστου
Νέα ΑμμοχώστουΥπό παραίτηση είναι από την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ονήσιλου, Γεώργιος Σολωμού, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους προσωπικής φύσεως αλλά και οικονομικής δυστοκίας του Σωματείου, το οποίο μέχρι στιγμής αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις μισθοδοσίες προς τους Ποδοσφαιριστές και στο προσωπικό του. Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ονήσιλος;… 

Ο Ονήσιλος αυτή την ώρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή παλεύοντας να αντεπεξέλθει τις οικονομικές αντιξοότητες, οι οποίες προήλθαν από τις περικοπές των χορηγιών από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά και από την αδυναμία του κόσμου να προσφέρει χρηματικά σε μια ομάδα η οποία παλεύει να παραμείνει στην Β’ Κατηγορία.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Ονήσιλου κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, με λιγότερο από €200.000, την στιγμή που άλλες ομάδες στην Β’ Κατηγορία έχουν προϋπολογισμό περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο Ονήσιλος, επίσης, είναι από τις ελάχιστες ομάδες στο κυπριακό ποδόσφαιρο που δεν διατηρεί πιστωτές, χρέη δηλαδή σε ιδιώτες, πέραν των ποδοσφαιριστών και του προσωπικού για τη φετινή σεζόν. Αυτό κατέστη δυνατό, όταν το περασμένο καλοκαίρι, οι Γιώργος Τάκκας (νυν δήμαρχος Σωτήρας), Τάκης Παπαγεωργίου (διευθυντής της εταιρίας Joanni Marmi) και ο εργολάβος Γιαννάκης Αναστασίου, υπέβαλαν προσωπική τους γη ως υποθήκη στην ΣΠΕ Σωτήρας, ώστε να παραχωρηθεί δάνειο στο Σωματείο, για κάλυψη όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέχρι και το 2011. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την ετήσια χορηγία των €60.000 που κανονικά εισερχόταν στα ταμεία του Ονήσιλου.

Συνεπώς, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ετήσιας χορηγίας από την ΣΠΕ Σωτήρας προς το Σωματείο περικόπτεται, ενώ διαφορετική περικοπή έγινε και από την ΚΟΠ, η οποία την φετινή χρονιά δεν απέστειλε την ετήσια χορηγία για τα Σωματεία της Β’ Κατηγορίας. Οι αντιδράσεις των Σωματείων από την αρχή της Ποδοσφαιρικής Περιόδου απέβησαν άκαρπες.

Μεγάλο, επίσης, παραμένει το πρόβλημα της χαμηλής προσέλευσης κόσμου στο γήπεδο για τους αγώνες της ομάδας. Κατά μέσο όρο κάθε Σαββατοκύριακο προσέρχονται στο Δημοτικό Στάδιο 100-200 άτομα, που σημαίνει ότι τα έσοδα ανέρχονται στα €1000-€2000 ενώ τα έξοδα κάθε Σαββατοκυρίακο για τις διαιτησίες όλων των ομάδων (U-13, U-15, U-17, U-21 και Ομάδα Αντρών) ανέρχονται στις €2500-€3000, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο χρέη και όχι έσοδα για το Σωματείο.

Επίσης, η “οικονομική κρίση” -ίσως μια καλή δικαιολογία για πολλούς- επέφερε και την αδιαφορία χορηγών να συμβάλουν σε μια ομάδα, ενώ η μοναδική χορηγία είναι αυτή της Cytavision και των τηλεοπτικών μεταδόσεων. Από την άλλη, ιδιώτες οι οποίοι υποσχέθηκαν χρηματικά ποσά στο φετινό Φεστιβάλ Κολοκασιού, αδυνατούν (ή αδιαφορούν) μέχρι στιγμής να καταβάλουν τα ποσά τους.

Τέλος, αδιαφορία υπάρχει και στο επίπεδο της συμμετοχής ανθρώπων στα τεκτενόμενα του Σωματείου, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται σήμερα από 5 άτομα, τα οποία, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν να προλάβουν τον τεράστιο όγκο των καθημερινών υποχρεώσεων που έχει μια ομάδα.

Οι αδικημένοι από την όλη υπόθεση είναι φυσικά το προσωπικό και οι ποδοσφαιριστές του Σωματείου, οι οποίοι παρά τον υπεράνθρωπο αγώνα που έδωσαν για να ανεβάσουν την ομάδα λίγο πριν την πόρτα της τετράδας ανόδου, παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν 4 ολόκληρους μήνες και δυστυχώς είναι οι πρώτοι που δέχονται τα πυρά για μια ενδεχόμενη αποτυχία της ομάδας.

Σε όλα αυτά προτίθεται και η παντελώς αποτυχημένη επιλογή του Gosho Petkov να αναλάβει το τεχνικό πόστο της ομάδας, αφού παρ’ ολίγον να την οδηγήσει μέχρι την υποβάθμιση, ενώ ο ερχομός του Μιχάλη Στυλιανού, ο οποίος στοίχισε τα μισά, σχεδόν, λεφτά έφερε νέα πνοή στην ομάδα, κάνοντάς την ανταγωνιστική στη Β’ Κατηγορία.

Τα προβλήματα του Ονήσιλου είναι πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η αδιαφορία που υπάρχει στην Σωτήρα για την ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει πανάξια τον Δήμο μας. Από την άλλη, πολλές φορές οι κομματικές σκοπιμότητες αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες, κάνουν τον Ονήσιλο θύμα εκμετάλλευσης. Ευτυχώς στην Σωτήρα, μετά και την ένωση το 1978, του Κέντρου Νεότητας και του Ονήσιλου, δεν υπάρχει, ούτε ελπίζουμε να υπάρξει ποτέ δεύτερη Ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία θα μοιράσει τη Σωτήρα στη μέση δημιουργώντας κομματικές αντιπαλότητες και έχθρες μεταξύ των κατοίκων. Ο Ονήσιλος είναι ένας, είναι αχρωμάτιστος και ανήκει στη Σωτήρα. Αυτό πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουμε όλοι και να συμβάλουμε με τον τρόπο μας στη σωτηρία και στην επιβίωσή του.

SotiraNews.com