"Φρένο" στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας εισηγείται η ΕΔΕΚ

ΕΔΕΚ, Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό πλέον έχουν μεταφερθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σκακιέρα της διεθνούς και τοπικής κοινότητας. Οι πλευρές κάνουν τις κινήσεις τους σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ η τ/κ πλευρά επέλεξε να προωθήσει μονομερείς ενέργειες με στόχο να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. 
Η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει τη Συμφωνία 1979 που κάνει λόγο για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη των ΗΕ και το ψήφισμα 550 του Σ.Α ΟΗΕ το οποίο μιλά για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.

“Ως ΕΔΕΚ προτείνουμε η δική μας πλευρά να θέσει ως προϋπόθεση για τα οποιαδήποτε ΜΟΕ την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης για την Αμμόχωστο και την εφαρμογή της 3ης Βιέννης την οποία υπέγραψε η Τουρκία για τους εγκλωβισμένους”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.
Ταυτόχρονα προτείνουμε τον τερματισμό του ανοίγματος οδοφραγμάτων που στην ουσία θα  συμβάλουν στο να μην υπάρχει λύση. Συγκεκριμένα το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια:
• τους μόνους που θα εξυπηρετήσει είναι τα κατοχικό καθεστώς,
• θα διευκολύνει τη μετακίνηση τουριστών  από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά προς την Αμμόχωστο,
• θα δώσει την ευκαιρία στο κατοχικό καθεστώς να αναπτύξει την περίκλειστη περιοχή.
Η ΕΔΕΚ καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να προωθήσουν και να απαιτήσουν στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ιδίου του Οργανισμού την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κάτοικους της υπό την αιγίδα και διοίκηση του ΟΗΕ και την εφαρμογή της 3ης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, μια μόλις μέρα μετά την έγκριση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Σ.Α ΟΗΕ, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετούνται δίνοντας το δικό τους στίγμα σε σχέση με το πως θα πρέπει να κινηθεί η ε/κ πλευρά για να αντικρούσει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και το πως θα πρέπει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
 
«Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για υιοθέτηση ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ» 

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για τη χθεσινή υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της UNFICYP για έξι μήνες, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
“Σημειώνεται ότι η ανανέωση είναι για έξι και όχι για τέσσερις μήνες όπως εσφαλμένα κάποιοι προσέτρεξαν να επικρίνουν και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τρίμηνη μόνο ανανέωση”. 
«Σημασία έχει να μην καταρρεύσει η διαδικασία των συνομιλιών»

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως διαδικαστικό το ψήφισμα από μέρους του Σ.Α ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι θα πρέπει να προβληματίσει η αναφορά σε αναθεώρηση, αν και πρόκειται για γενικότερη πολιτική. 
“Σημασία, αυτή τη στιγμή, έχει η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μην καταρρεύσει η διαδικασία. Χρειάζεται η διαδικασία να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, με αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτιέρες το οποίο μεταξύ άλλων μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αριστεράς. 
“Επικίνδυνες εισηγήσεις και πρόνοιες στο ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ” 

Το τελευταίο ψήφισμα της UNFICYP, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, περιλαμβάνει πάρα πολύ επικίνδυνες εισηγήσεις και πρόνοιες, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει τις ανούσιες, όπως τις χαρακτήρισε, αντιπαραθέσεις με τα πρακτικά και να επικεντρωθεί στην ουσία του Κυπριακού και στην αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων.
Αναφέροντας ότι οι τουρκικές μεθοδεύεις ήδη πιάνουν τόπο στα Ηνωμένα Έθνη, είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο και σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που για πρώτη φορά συζητείται η αλλαγή των όρων εντολής της UNFICYP, κάτι που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες της Τουρκίας και κάποιων συμμάχων της, να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.
Το ΔΗΚΟ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι “ανανεώθηκε ουσιαστικά για 4 μήνες αντί για 6 η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ”. 
Το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία ανέκαθεν επεδίωκαν να εφαρμοστεί η μέθοδος της απευθείας συνεννόησης μεταξύ των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η αξίωση αυτή, δυστυχώς, μπορεί να ικανοποιηθεί, με αφορμή την αλλαγή των δομών και των όρων εντολής της UNFICYP. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, έτσι ώστε να αποτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, κλείνει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
“Γραμμή και στρατηγική για το θέμα των τουρκικών κινήσεων την Τρίτη στο Εθνικό Συμβούλιο”

“Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να καθοριστεί γραμμή και στρατηγική για το θέμα των τουρκικών κινήσεων για τα Βαρώσια και τα μαρωνίτικα χωριά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι για αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων θα χρειαστούμε τη βοήθεια φίλων χωρών ενώ εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την πρόνοια που υπάρχει στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για στρατηγική αναθεώρηση της Δύναμης.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές κινήσεις για τα Βαρώσια και τα μαρωνίτικα χωριά , ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι το σωστό είναι να καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση την τελική της θέση για αυτές τις κινήσεις και τότε με βάση αυτή την πολιτική που θα διαμορφώσουμε, να ζητήσουμε τη στήριξη και βοήθεια από φίλες χώρες…
«Ακατανόητη η αγωνία του Προέδρου να ενημερώσει ΕΕ και ΗΕ» 

«Είναι σωστή η παρέμβαση προς τα ΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου αλλά δυστυχώς είναι ήδη υπονομευμένη».
Αυτό αναφέρει μέσω ανακοίνωσης η Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει την ΕΕ και τα ΗΕ τη στιγμή που και οι δύο οργανισμοί ήταν παρόντες στο Κραν Μοντανά με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Δεν τους έπεισε στην Ελβετία και θα το καταφέρει τώρα;».
«Επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς δεν έχει καμία σημασία να μας πείσει ο Πρόεδρος ότι ο Έιντε είναι ψεύτης και οι Τούρκοι τον ξεγέλασαν. Τον προειδοποιήσαμε για αυτό και πολύ έγκαιρα» τονίζει η ανακοίνωση του Κινήματος.
«Σημασία έχει να ενημερωθεί ο λαός για τις καταστροφικές προτάσεις που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά, η αποδοχή των οποίων από την τουρκική πλευρά καθιστά το νέο μόρφωμα πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Αλληλεγγύης.
«Συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τις κόκκινες γραμμές»

«Απευθύνουμε έκκληση για συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τις κόκκινες γραμμές μας στο Κυπριακό», αναφέρει σε δηλώσεις της η Αντιπρόεδρος Β΄ του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Έφη Ξάνθου. 
«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προνοεί την εξάμηνη παράταση της θητείας της UNFICYP διαψεύδει ξεκάθαρα όσους απειλούσαν πως μετά το Κραν Μοντάνα θα προέκυπτε τάχα απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει.
«Παρά την υιοθέτηση της λογικής των «ίσων αποστάσεων» στην γενικότερη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας επί των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό, κρίνουμε θετικό το ψήφισμα» αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Ξάνθου.
«Επ` αυτού όμως δε μπορούμε να μην επισημάνουμε και τις βαρύτατες ευθύνες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που, παρά τις επισημάνσεις μας, με τη στάση της ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας…Εντούτοις δε μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την προσπάθεια του κ. Ακιντζί να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις Ελληνοκυπριακών κομμάτων ή πολιτικών για να στηρίξει τις δικές του θέσεις», αναφέρει. 
Πηγή: SigmaLive