Η μαθήτρια από τη Σωτήρα που “έβαλε γυαλιά” στον Υπουργό Παιδείας

α 24 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
α 30 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η μεταρρύθμιση στο Εκπαιδευτικό μας σύστημα, αποτελεί στόχο για κάθε κυβέρνηση τα τελευταία δέκα, τουλάχιστον, χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Καδής, φαίνεται πως έχει πάρει τη σημαντική απόφαση για την έναρξη της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω της κατάργησης του ενιαίου λυκείου και την επαναφορά του πολυκλαδικού συστήματος, μέσω της αύξησης του διδακτικού χρόνου αλλά και της αύξησης του διδακτικού χρόνου των κύριων μαθημάτων, και μέσω της κατάργησης των Παγκυπρίων εξετάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία γίνεται χωρίς τη συμβολή των άμεσα επηρεαζόμενων, δηλαδή των μαθητών, φαίνεται να ενέχει πολλούς κινδύνους για αποτυχία.

Με όλα αυτά κατά νου, μία μαθήτρια από τη Σωτήρα, η Άντρη Ττίγγου, μαθήτρια Α’ τάξης του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, θέλησε να στείλει επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Καδή, εκθέτοντάς του τους προβληματισμούς της καθώς και πρωτότυπες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, όπως ψηφιοποίηση των βιβλίων και μαθημάτων και χρήση τάμπλετ για πιο διαδραστικό μάθημα, κάτι που θα κάνει τα μαθήματα πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα για τους μαθητές.

Το σημαντικό είναι, πως λίγες μέρες μετά, ακολούθησε απάντηση από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος συνεχάρη τη μαθήτρια για τις σπουδαίες της προτάσεις, ενώ της απαρίθμησε τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο.

Η μαθήτρια, λοιπόν, Άντρη Ττίγγου, ευχαρίστησε τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του και του απέστειλε ακόμα μία επιστολή, με ευχές για ορθή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία να επικεντρώνεται στους φορείς της παιδείας.

Διαβάστε πιο κάτω την πλήρη αλληλογραφία:

α3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου


Επιστολή μαθήτριας Άντρης Ττίγγου προς τον Υπουργό Παιδείας (17 Μαρτίου 2015)
Προς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015
Έντιμε κύριε Υπουργέ,
         Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή ως το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, για να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με ένα θέμα που προβληματίζει όχι μόνο εμένα, αλλά και τους γονείς και καθηγητές μας. Συμμεριζόμενοι την ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, την οποία εκφώνησε στο Δημαρχείο του χωριού μας, με αφορμή την Γιορτή των Γραμμάτων στις 30 Ιανουαρίου 2015, και με θέμα τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αποφάσισα να κάνω το πρώτο βήμα που κανένας μαθητής δε θα τολμούσε, δηλαδή να σας αποστείλω μια επιστολή με εισηγήσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
        Πολλοί θεωρούν την εκπαίδευση ως κάτι το ασήμαντο, χωρίς να καταβάλλουν προσπάθειες για εκσυγχρονισμό της. Όμως, από το σύστημα της εκπαίδευσης κρίνεται το δικό μου μέλλον, αλλά και το μέλλον όλων των γενεών της χώρας μας. Είναι απαραίτητο, πιστεύω, στην εποχή μας, ολοκληρώνοντας ένας μαθητής τις σπουδές του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες και απαιτητικές σπουδές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
        Σύμφωνα με τα τα όσα προανέφερα, η γνώση και η μάθηση είναι ένα από τα πιο ζωτικά εφόδια στον άνθρωπο, αφού με αυτά, καθορίζεται ολόκληρο το προσωπικό αλλά και επαγγελματικό του μέλλον. Το σύστημα το οποίο επικρατεί στα σχολεία μας, αφιερώνει δυσανάλογο χρόνο σε μαθήματα τα οποία αποτελούν μέρος των τελικών εξετάσεων και σε μαθήματα “δευτερεύουσας σημασίας”. Είναι αναμφίβολα αποδεκτό ότι δεν υπάρχουν μαθήματα “δευτερεύουσας σημασίας” στα σχολεία μας, όμως οι απαιτήσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι τέτοιες, που μας αναγκάζουν να χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες αλλά και φροντιστήρια για να καλύψουμε τον απαραίτητο χρόνο και την υπέρογκη ύλη. Είναι, λοιπόν, κατανοητό, το ενδιαφέρον και οι μαθησιακές δεξιότητες ενός μαθητή, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά μας μαθήματα, τα οποία παρ΄όλα αυτά διδάσκονται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, είναι οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων της Βιολογίας και της Χημείας, τα οποία παρά το ότι αποτελούν εξεταζόμενα μαθήματα, τα διδασκόμαστε μόνο μία φορά εβδομάδα! Το αντίθετο συμβαίνει, με μη εξεταζόμενα μαθήματα, όπως τα Αρχαία, τα Αγγλικά ή και τα Γαλλικά, τα οποία τα διδασκόμαστε δύο ή και τρεις ώρες εβδομαδιαίως.
        Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
        Κατανοούμε απόλυτα, ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσανατολίζεται σε μία ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, η οποία μεταδίδει πολύπλευρες γνώσεις στους μαθητές και όχι σε ένα τεχνοκρατικό σχολείο που να προετοιμάζει απλώς τους τελειόφοιτους μαθητές για την εισαγωγή τους σε ένα Πανεπιστήμιο. Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα μαθήματα θεωρούνται απαραίτητα, όμως δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα, η εμπέδωση του αισθήματος της βαθμοθηρίας στους μαθητές, καθώς και οι ψυχοφθόρες τελικές και παγκύπριες εξετάσεις, οι οποίες κρίνονται ως η μοναδική ευκαιρία απόκτησης μίας πολυπόθητης θέσης σε ένα Πανεπιστήμιο, αναγκάζουν εμάς τους μαθητές να καταφεύγουμε σε φροντιστήρια για να καλύψουμε τις λιγοστές ώρες που διδασκόμαστε τα κύρια μαθήματα, ή και από την άλλη να επιλέγουμε “εύκολα” μαθήματα, τα οποία μας ανεβάζουν την βαθμολογία.
        Γνωρίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον και τη μέχρι τώρα δράση σας στον χώρο της εκπαίδευσης, σας καταθέτουμε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις μας, για επίλυση των προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά. Μία αναγκαία ενέργεια που πρέπει να γίνει από πλευράς του Υπουργείου είναι η αύξηση των ωρών των εξεταστέων μαθημάτων με την ευκαιρία της αύξησης του σχολικού χρόνου, μέτρο το οποίο έχετε εξαγγείλει, καθώς και η αξιοποίηση όλων των σχολικών ωρών προς όφελος των εξεταστέων μας μαθημάτων. Μια άλλη εισήγησή μας είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος με τρόπο ο οποίος θα εμπλουτίζει μεν τις γνώσεις μας, αλλά θα μας προκαλεί δε και περισσότερο ενδιαφέρον, όπως η ψηφιοποίηση των βιβλίων διδασκαλίας μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες. Αυτά είναι, κύριε Υπουργέ, μερικά μόνο από τα μέτρα τα οποία προτείνουμε και θα λειτουργούσαν προς όφελος του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και των ίδιων των μαθητών.
        Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών των πιο πάνω εισηγήσεων, νιώθουμε βέβαιοι ότι θα ενεργήσετε άμεσα και αποφασιστικά έτσι ώστε να χαράξετε μία καλύτερη πορεία για την διαμόρφωση του μέλλοντός μας, μέσω της εκπαίδευσης. Είμαστε, επίσης, βέβαιοι, ότι θα σταθείτε στο πλευρό των μαθητών, ως άξιος συμπαραστάτης στα δύσκολα και απαιτητικά χρόνια της σχολικής μας ζωής. Πρέπει, κύριε Υπουργέ, να έχουμε κατά νου το ρητό το οποίο λέει πως τον κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!
     Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
    Μαθήτρια Α’ Λυκείου
    Άντρη Ττίγγου
    (Κοινοποίηση: Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα)

Επιστολή Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή προς μαθήτρια Άντρη Ττίγγου (8 Απριλίου 2015)

α1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
α2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου



Αγαπητή Άντρη,
        Αναφέρομαι στην επιστολή σου, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2015, με την οποία εκφράζεις την ανησυχία σου για τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και κάνεις κάποιες εισηγήσεις για βελτίωση του.
        Συμφωνώ με τις περισσότερες από τις επισημάνσεις σου. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, που οδηγούν σε χαμηλα μαθησιακά αποτελέσματα και αποτυχίες σε εξετάσεις, ενώ τελευταία παρατηρήθηκαν και προβλήματα στην αναγνώριση του απολυτηρίου των σχολείων μας από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια για αναδιαμόρφωση, τόσο του Ωρολογίου Προγράμματος Μέσης Εκπαίδευσης, στο οττοίο κυρίως αναφέρεσαι, όσο και
όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
        Σύμφωνα με όσα προγραμματίζονται να γίνουν, διαμορφώνεται ένα Ωρολογίου
Προγράμματος που στοχεύει στη διασφάλιση της ισόρροπης γνωσιολογικής κατάρτισης και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών μας. Στο Λύκειο τερματίζονται οι ελεύθερες επιλογές μαθημάτων και δημιουργούνται
        Κατευθύνσεις σπουδών με τέσσερα συναφή μαθήματα. Έτσι οι μαθητές θα επιλέγουν με κριτήριο τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, και όχι με γνώμονα την ευκολία ή τη βαθμοθηρία, θα αποκτούν αρκετή εξειδίκευση στον κλαδο που τους ενδιαφέρει, και θα προετοιμάζονται καλύτερα για τις σπουδές τους.
        Επίσης, κάποια εξειδίκευση θα αρχίζει από την Α λυκείου. Τέλος, αλλάζει και το σύστημα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και το σύστημα πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο.
        Είμαι σίγουρος ότι, με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών, το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα αλλάξει ριζικά, και οι μαθητές
μας θα καθίστανται πιο έτοιμοι να κατακτήσουν το μέλλον που ονειρεύονται και που τους αξίζει.
        Σε συγχαίρω για τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς σου, που αποδεικνύουν ότι έχεις ωριμότητα και ικανότητες. Σου εύχομαι καλή συνέχεια σης σπουδές σου και κάθε επιτυχία στη ζωή σου.
       Κώστας Καδής
        Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού



Επιστολή μαθήτριας Άντρης Ττίγγου προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού (17 Απριλίου 2015)
        Έντιμε κύριε Υπουργέ,
        Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή σας με ημερομηνία 8 Απριλίου 2015, με την οποία απαντήσατε στους προβληματισμούς μου για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση και θετική σας ανταπόκριση στους προβληματισμούς μου. Η απαντήσεις σας ήταν κατατοπιστικές για το πρόβλημα το οποίο έθιξα και είμαι βέβαιη, με βάση το μέχρι στιγμής έργο σας, ότι θα ανταποκριθείτε στις ογκώδεις απαιτήσεις της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
        Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να λάβετε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις μου, αφού αφορούν τρόπους αναβάθμισης, μεταρρύθμισης και ανανέωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από μία μαθήτρια, η οποία βιώνει εκ του πλησίον το εκπαιδευτικό σύστημα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η μεταρρύθμιση της παιδείας μας πρέπει να προέλθει από τους άμεσα προβληματιζόμενους, δηλαδή τους μαθητές και να παραμεριστούν οι πολιτικο-κομματικές συγκρούσεις και οι εμμονές των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων. Επίσης, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά στην εξ ολοκλήρου αναβάθμιση της γενικότερης Παιδείας μας, μέσω των φορέων του Πολιτισμού, της οικογένειας, της εκκλησίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όσων άλλων συμβάλουν στην διαμόρφωση μιας ανθρωποκεντρικής παιδείας.
        Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον που επιδείξατε στις απόψεις μου, πράγμα που αποδεικνύει ότι λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς των μαθητών για το δύσκολο έργο που έχετε να διεκπεραιώσετε.
        Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.
        Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
        Μαθήτρια Α’ Λυκείου
        Άντρη Ττίγγου