Αλλαγές στα εξώδικα για τροχαίες παραβάσεις εισάγει η Βουλή

Αυξομειώσεις στα εξώδικα για την υπέρβαση ταχύτητας, μέσα από διαβάθμιση των υπερβάσεων και εισαγωγή εξώδικης ποινής για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα ψηφίσει σε δύο περίπου εβδομάδες η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι η εξώδικη ρύθμιση συμφωνήθηκε κατά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών…

Ερωτηματικά παραμένουν ωστόσο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του νάρκοτεστ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Νομικών Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα εξετάσθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν και σκοπεύουν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στις ποινές και τον τρόπο επιβολής τους στις δύο σοβαρές παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που προκαλούν τα θανατηφόρα και τα σοβαρά δυστυχήματα (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης) εισάγοντας την καινοτομία της βαθμιαίας εξώδικης ποινής ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Τα εξώδικα θα επιβάλλονται τόσο για την υπερβολική ταχύτητα όσο και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης κατά τρεις διαβαθμισμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη διαβάθμιση των εξωδίκων ποινών για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, όπως την παρέθεσε ο κ. Νικολάου, υπέρβαση ταχύτητας μέχρι 30% του επιτρεπόμενου ορίου η ποινή θα είναι πρόστιμο ένα ευρώ ανά χιλιόμετρο, για υπέρβαση από 31% και μέχρι 50% του επιτρεπομένου το πρόστιμο θα είναι 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο με δύο βαθμούς ποινής, από 51% μέχρι 75% το πρόστιμο θα είναι 3 ευρώ το χιλιόμετρο και τρεις βαθμούς ποινής, ενώ για υπέρβαση του επιτρεπομένου ορίου πέραν του 75% ο παραβάτης θα προσάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η εξώδικη ρύθμιση για το αλκοόλ, όπως είπε ο κ. Νικολάου, προβλέπει ότι για οδήγηση μέχρι 36 μικρογραμμάρια στην εκπνοή ή 82 μικρογραμμάρια στο αίμα το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, περιεκτικότητα στην εκπνοή από 36 μικρογραμμάρια μέχρι 56 μικρογραμμάρια το πρόστιμο θα είναι 200 ευρώ και 2 βαθμοί ποινής ενώ για περιεκτικότητα πέραν των 56 και χαμηλότερη των 71 το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ και τρεις βαθμοί ποινής.

Για περιεκτικότητα στην αναπνοή πέραν των 71 μικρογραμμαρίων ο παραβάτης θα προσάγεται ενώπιον Δικαστηρίου, διευκρίνισε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως στην πρώτη κατηγορία εμπίπτει όποιος καταναλώσει τρία ποτήρια κρασί, στη δεύτερη κατηγορία όποιος καταναλώσει πέραν των 5 ποτηριών κρασί και την 3 κατηγορία πέραν των 6 ποτηριών κρασί.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως με τη ρύθμιση που γίνεται θα εξυπηρετηθούν 8.000 με 9.000 υποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εκδικασθούν από τα Δικαστήρια., Αυτού του είδους οι υποθέσεις που ήχθησαν ενώπιον Δικαστηρίων το 2011 ήταν 8.479 και το 2010 ήταν 9.306, ανέφερε πως θα αποφορτιστούν με αυτό τον τρόπο τα Δικαστήρια και παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των εκδιδόμενων ενταλμάτων.

Η αμεσότητα της επιβολής της ποινής συμβάλλει στον περιορισμό των παραβάσεων καθώς δρα αποτρεπτικά, είπε ο κ. Νικολάου, που διευκρίνισε πως εάν το εξώδικο δεν πληρωθεί στο προβλεπόμενο χρόνο η υπόθεση θα οδηγείται στο Δικαστήριο όπως συμβαίνει και σήμερα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νικολάου εξήγησε πως η φιλοσοφία στις οποίες εδράστηκε η νέα νομοθεσία είναι η αύξηση της ποινής ανάλογα με την επικινδυνότητα του οδηγού, διευκρινίζοντας επίσης πως, η εξώδικη ρύθμιση εξυπηρετείται μόνο εφόσον έχει κόστος χαμηλότερο από αυτό της οδού δια των δικαστηρίων.

Σε ό,τι αφορά το νάρκοτεστ, ο κ. Νικολάου είπε όλα τα μέλη των δύο Επιτροπών της Βουλής συμφωνούν ότι πρέπει να εισαχθεί ο έλεγχος νάρκοτεστ, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των Βουλευτών υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον τρόπο ελέγχου της χρήσης ναρκωτικών και εάν θα αποφασισθεί να γίνεται με δείγμα αίματος ή με δείγμα ούρων.

Το ερώτημα, είπε, είναι εντονότερο καθόσον αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδηγός αρνείται να δώσει δείγμα και, αναφέροντας ότι το δείγμα αίματος είναι πιο ακριβές, πρόσθεσε πως η νομική υπηρεσία με υπόμνημα που υπέβαλε στην Επιτροπή διατυπώνει τη θέση ότι δεν παραβιάζεται ανθρώπινο δικαίωμα με τη λήψη αίματος, όταν το δείγμα λαμβάνεται για διερεύνηση πιθανότητας διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Αναφέροντας ακόμα πως από κάποιες πλευρές της Βουλής διατυπώνεται το ερώτημα εάν προτρέχουμε με την εισαγωγή του νάρκοτεστ μέσω αίματος, καθώς όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή 5 μόνο χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει αυτό το είδος ελέγχου.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι θέλει να πιστεύει πως εντός των επομένων εβδομάδων θα υπάρξει κατάληξη εάν η χρήση ναρκωτικών από οδηγό θα ελέγχεται με δείγμα ούρων ή αίματος.

Η ρύθμιση για τα εξώδικα φαίνεται πως μπορεί να είναι και ομόφωνη είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι η εισαγωγή της εξώδικης ρύθμισης για παραβάσεις που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και η κατηγοριοποίηση αυτών των παραβάσεων ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής είναι συγκλονιστικά και σοκάρουν την κυπριακή κοινωνία.

Ανέφερε πως τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε 141 θανάτους σε οδικές συγκρούσεις που είχαν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή και συνδυασμό των δυο.

Ο κ. Αντωνίου πρόσθεσε πως αυτό το οποίο μένει να αποφασίσει η Επιτροπή προτού η πρόταση παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, είναι η σκέψη όπως τα έσοδα από τα εξώδικα πρόστιμα να μπαίνουν σε ένα ειδικό ταμείο και να αξιοποιούνται για σκοπούς οδικής ασφάλειας.

”Αναμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία να ενημερώσει τις δυο Επιτροπές κατά πόσο αυτή η εισήγηση είναι αντισυνταγματική ή όχι”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως το συντομότερο δυνατό, το αργότερο σε δυο βδομάδες, οι εν λόγω προτάσεις νόμου θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το στοιχείο της αμεσότητας στην επιβολή των ποινών, εξηγώντας πως θα υπάρχει πλέον άμεση επιβολή του εξώδικου προστίμου, το οποίο θα είναι υποχρεωμένος ο παραβάτης να τακτοποιήσει εντός 15 ημερών.

Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν θα έλεγε ότι είναι ικανοποιημένος ή όχι και πρόσθεσε ότι η Τροχαία θα περιμένει να ψηφιστεί η νομοθεσία για να την εφαρμόσει.

Σε ό,τι αφορά το νάρκοτεστ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η συζήτηση σήμερα επικεντρώθηκε στο θέμα του κατά πόσο είναι αντισυνταγματικό ή όχι να υποχρεώνεται κάποιος να δώσει αίμα. ”Εγινε κάποια συζήτηση, απ’ εκεί και πέρα το θέμα να τεθεί ξανά ενώπιον των βουλευτών για να αποφασίσουν”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θέση της Νομική Υπηρεσία, με βάση και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες όπου το μέτρο αυτό εφαρμόζεται, είναι ότι η πρόνοια για λήψη αίματος δεν είναι αντισυνταγματική.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι για την υπερβολική ταχύτητα και τη χρήση αλκοόλ, οι αρμόδιες Επιτροπές επιχειρούν να τροποποιήσουν τις υφιστάμενες νομοθεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν τα τροχαία θανατηφόρα δυστυχήματα, αλλά και οι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία δυστυχήματα.

Εξήγησε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη μια αυξάνονται οι βαθμοί ποινής και τα πρόστιμα και από την άλλη καθιερώνεται μια αναλογική επιβολή ποινών με βάση το παράπτωμα.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι μόλις οι νομοθεσίες ψηφιστούν και προτού εφαρμοστούν, θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης των οδηγών έτσι ώστε να ενημερωθούν οι οδηγοί για τη νέα νομοθεσία, αλλά και να υπάρξει συμβολή στην προσπάθεια για δημιουργία οδικής συνείδησης.

”Γι’ αυτό και τα αρμόδια Υπουργεία και η Αστυνομία οφείλουν και πρέπει να κάμουν μια εκτεταμένη ενημέρωση/διαφώτιση, ώστε όλοι να γνωρίζουν τις νέες νομοθεσίες και να προσπαθήσουν να μην τις παραβιάζουν”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ, ο κ. Φακοντής είπε ότι ”ακόμη οι δυο Επιτροπές δεν έχουν καταλήξει επί του νομοσχεδίου, λόγω της έντονης συζήτησης για την υποχρέωση λήψης αίματος από τους οδηγούς”. Πρόσθεσε ότι με βάση τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, ”υπάρχει η υποχρέωση του οδηγού να δίνει αίμα”, αναφέροντας ωστόσο πως με βάση αυτό που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ”αυτή είναι η τελευταία επιλογή”.

”Υπάρχει δηλαδή και εναλλακτική επιλογή, η υποχρέωση να δίνουν ούρα ή αίμα” συμπλήρωσε, αναφέροντας πως η Επιτροπή θα ενδιατρίψει περαιτέρω επί του θέματος και θα λάβει τις αποφάσεις της σε επόμενη συνεδρία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της σωστής επιτήρησης του οδικού δικτύου πάνω σε 24ωρη βάση ”στους ανύποπτους χώρους και χρόνους”, κατά την έκφραση του, υποστηρίζοντας πως, δεδομένου του ότι τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα γίνονται σε ημιαστικές περιοχές, αν αυξηθούν τα μέλη της Τροχαίας τότε θα μειωθούν και τα θανατηφόρα αλλά και η εγκληματικότητα.

”Η Τροχαία μας πριν το 1974 όταν είχαμε 100.000 αυτοκίνητα και ολόκληρη την Κύπρο, είχε 350 αστυνομικούς, σήμερα που έχουμε 700.000 αυτοκίνητα, οι αστυνομικοί της Τροχαίας εξακολουθούν να είναι 350. Αν αυτή η πολιτεία διπλασιάσει τα μέλη της Τροχαίας και ‘κεντρικοποιήσει’ το σύστημα υπό την ηγεσία του Υπεύθυνου της Τροχαίας τότε θα δούμε πράγματι και να μειώνονται τα θανατηφόρα αλλά και να μειώνεται και η εγκληματικότητα”, είπε, προσθέτοντας πως ”αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα θα εξακολουθήσουμε να είμαστε πρωταθλητές των τροχαίων”.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Αντρέας Πιερή

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024