Τιμές καυσίμων που τρομάζουν

a 217 Ειδήσεις
a 7701 Ειδήσεις
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η κατακόρυφη αύξηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα να παίρνουν εκ νέου φωτιά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Η τιμή της αμόλυβδης Βενζίνης 98οκτανίων ξεπέρασε στην Κύπρο για πρώτη φορά στα ιστορικά το 1,40… 

Την ίδια ώρα η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ξεπέρασε το 1,37, ενώ την ίδια ώρα στο 1,40 έφτασε και το πετρέλαιο κίνησης. Το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε στο 1,10. Ένα μήνα προηγουμένως και πιο συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα δεδομένα της Κύπρου, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε το 1,30. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και η τιμή έφτασε το 1,40. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της βενζίνης τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν στο 1,21 δηλαδή 17% πιο κάτω από σήμερα.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Σε Γραπτή Δήλωση του ο Επίτροπος Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης, αναφέρει ότι «με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία έχουν ανέλθει οι τιμές των καυσίμων τον τελευταίο καιρό λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του συντελεστή του Φ.Π.Α. από το 15 στο 17%.Σύμφωνα με τον κ.Βότση, οι αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει: στη βενζίνη το 27-28%, στο πετρέλαιο κίνησης 35%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 43% και στους κυλίνδρους υγραερίου 27%.

Στην δήλωση προσθέτει ότι οι πολίτες αισθάνονται έντονα τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων τόσο στις μετακινήσεις τους όσο και στο κόστος μεταφοράς προϊόντων. «Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού καθιστώντας το πραγματικά δυσβάσταχτο» τονίζει.Κάλεσε μάλιστα την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού να διενεργεί λεπτομερείς ελέγχους, να παρακολουθεί καθημερινά τις τιμές των καυσίμων και να τις αξιολογεί συστηματικά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων.

«Πρέπει να διασφαλίζει ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων ακολουθούν αναλογικά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά και τις τιμές εισαγωγής», τονίζει.«Ακόμα καλούμε τους καταναλωτές να εντοπίζουν και επιλέγουν τα φθηνότερα πρατήρια και να αποφεύγουν τα ακριβότερα πρατήρια στην επαρχία και την περιοχή που τους ενδιαφέρει όπως αυτά δημοσιεύονται από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών», προσθέτει για να πει ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση της για στήριξη των ορεινών περιοχών».

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ