Εξώδικα σε Ιεχωβάδες στην επαρχία Αμμοχώστου για «άγρα πελατών»

Πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών ζητεί ο Αρχηγός Αστυνομίας από τους αστυνομικούς, με εγκύκλιό του που στάληκε πρόσφατα προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Διοικητές μονάδων.

Αφορμή για την εγκύκλιο αποτέλεσε έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης, που ετοιμάστηκε ύστερα από παράπονα δύο μαρτύρων του Ιεχωβά, στους οποίους δόθηκαν εξώδικα για άγρα πελατών στην επαρχία Αμμοχώστου, υποθέσεις που αναστάληκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας συμμορφούμενος με συστάσεις της Επιτρόπου εξέδωσε εγκύκλιο ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2013, με την οποία καλεί τους αστυνομικούς όπως σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης διάδοσης θρησκευτικών πεποιθήσεων. Κάθε πρόσωπο, τονίζεται, οφείλει να σέβεται το δικαίωμα των υπολοίπων στο να ακολουθεί οποιαδήποτε θρησκεία επιθυμεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας πρέπει να σέβεται το δικαίωμα του οποιουδήποτε να ακολουθεί οποιαδήποτε θρησκεία επιθυμεί και να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις μέσα από τη λατρεία, διδασκαλία, είτε μόνος είτε δημόσια, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Ο Αρχηγός Μιχάλης Παπαγεωργίου καλεί επίσης τους αστυνομικούς να επιδεικνύουν σεβασμό κατά την επικοινωνία τους με μέλη θρησκευτικών ομάδων, ενώ σημειώνει ότι έχουν υποχρέωση να σέβονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου αλλά και να καταπολεμούν κάθε μορφής διάκριση, περιλαμβανομένης της διάκρισης με βάση τη θρησκεία.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Διοίκησης στην έκθεσή της διαπίστωνε ότι από την έρευνα που διεξήγαγε, «καταδείχθηκε ότι υπήρξε άγνοια δημόσιων λειτουργών, ως προς την ισχύ θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα, διαπίστωση που γεννά την άμεση ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Και τούτο επειδή ενέργειες όπως η συγκεκριμένη μπορούν να καταστήσουν υπόλογη την Κύπρο ενώπιον διεθνών οργανισμών και δικαιοδοτικών οργάνων για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Περαιτέρω τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως, για να γίνει πράξη, για όλους, η θρησκευτική ελευθερία, είναι ανάγκη όλες οι κρατικές Αρχές, να τηρούν με συνέπεια τη θρησκευτική ουδετερότητα έναντι όλων των εκκλησιών και όσων δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τα κρατούντα θρησκευτικά πρότυπα σε μία κοινωνία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024