Η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα εκ νέου στην Επ. Εμπορίου

Εκκληση προς την Κυβέρνηση να συζητήσει με την Επιτροπή Εμπορίου το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, παρατηρώντας ότι ο αριθμός των καταναλωτών που απευθύνονται στην ΑΗΚ για διακανονισμό ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αυξάνεται…

Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ευαρέσκεια για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της Επιτροπής. O πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι ακόμα δεν υποβλήθηκε αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, καθώς επιχειρήθηκε να διαφανούν πρώτα οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν «οι αυξημένες χρεώσεις» υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα, αναφέροντας ότι πολλές χώρες της ΕΕ θεωρώντας ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό μείωσαν το ΦΠΑ.

Στην Κύπρο οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι επιβαρυμένοι πέρα από του ΦΠΑ και με 7% συν ΦΠΑ για την έκρηξη στο Μαρί, συν πολλές άλλες επιβαρύνσεις, είπε και πρόσθεσε πως «η άρνηση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί» με την Επιτροπή Εμπορίου ώστε να εξευρεθεί τρόπος να ξαλαφρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από το βάρος των λογαριασμών ρεύματος, «συνιστά απαράδεκτη και η ασύγγνωστη αμέλεια».

Ανέφερε, επίσης, ότι σε προσεχή συνεδρία η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό Εμπορίου να ξεκαθαρίσει το θέμα και ότι θα συνεχίσει να ενεργεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα μείωσης. Είπε πως η Επιτροπή Εμπορίου διαπίστωσε πως η τιμολόγηση του νερού, η δημιουργία των ΧΥΤΥ, τα αποχετευτικά, δημιούργησαν πρόσθετο κόστος προς τους πολίτες και ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες να ξαλαφρώσουν τα κυπριακά νοικοκυριά και να τοποθετούμαστε απέναντι στην ακρίβεια και δη την κρατική ακρίβεια».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως κατά τη συζήτηση ξεκαθαρίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι είναι δύσκολη η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των δυσχερών οικονομικών του κράτους.
Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε ότι η Υπηρεσία ΦΠΑ έστειλε διερευνητική επιστολή στις 11 Απριλίου στη διεύθυνση φορολογίας της Κομισιόν και έλαβε απάντηση στις 26 Απριλίου ότι χρειάζονται κάποια στοιχεία, που μελετούνται σε πολιτικό επίπεδο, όπως και η απάντηση που θα σταλεί στην Κομισιόν.

Ο κ. Κώστα χαιρέτισε το γεγονός περιορισμού των λειτουργικών δαπανών της ΑΗΚ και το ότι η ΑΗΚ θα καταθέσει σύντομα σχέδιο για μείωση των διευθυντικών θέσεων κατά 30%, ενώ σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ επί του κόστους λόγω της έκρηξης στο Μαρί, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή πως το κόστος αφορά την αγορά γεννητριών και την αγορά καυσίμων θεωρείται κόστος και όχι τέλος και άρα επί αυτού επιβάλλεται ΦΠΑ.

Για τα ΧΥΤΥ, ο κ. Κώστα είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία 4 ΧΥΤΥ και χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για το ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο προβλέπει τη δημιουργία σταθμούς παραγωγής ενέργειας 45 μεγαβάτ από τα απόβλητα των ΧΥΤΥ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως το μόνο θετικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίας είναι ότι η ΑΗΚ έχει μειώσει 15% τις ελεγχόμενες λειτουργικές δαπάνες της (μισθούς υπερωρίες, επιδόματα), με εξοικονόμηση 9 εκατομμυρίων, ενώ είναι στα σκαριά και 30% μείωση των διευθυντικών θέσεων της ΑΗΚ.

«Θεωρούμε ότι μόλις αυτά τα μέτρα αποδώσουν θα πρέπει η ΑΗΚ να προβεί στη μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος που χρεώνεται ο Κύπριος καταναλωτή.

Ο κ. Βότσης είπε ακόμα πως ζητήθηκε όπως δεν γίνεται εύκολη διακοπή του ρεύματος για να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να αντέξει αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών στο νερό, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι οι νέες διατιμήσεις που έχουν ξεκινήσει από το Μάιο του 2012 οφείλονται στο ότι το κόστος του νερού να επανακτάται από τα συμβούλια, τα οποία είναι υπερχρεωμένα, επειδή αγοράζουν το νερό σε τιμές πιο ψηλές από αυτές που χρεώνουν στον καταναλωτή.

Εξήγησε ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει πλέον αυτή την επιδότηση, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει νέες αυξήσεις, οι οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής και ανέφερε ότι η κατανάλωση νερού σε ένα νοικοκυριό από τέσσερα άτομα θα στοιχίζει περίπου 25 ευρώ το μήνα με τις νέες τιμές από την 1η του Μάη.

Για τα ΧΥΤΥ ο κ. Βότσης είπε πως οι μελέτες που έχουν καταδείξει ότι χρειάζονται αυτά τα τέσσερα ΧΥΤΥ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση.

«Ελπίζουμε ότι εάν ένα από αυτά τα τέσσερα ΧΥΤΥ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα και των τεσσάρων που θα μαζεύονται σε αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε κάποια λεφτά ώστε το κόστος για τις κοινότητες και τους Δήμους να μειωθεί σημαντικά», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, είπε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τη «φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική» και εξέφρασε την άποψη ότι με μαθητική ακρίβεια δεν θα έχει αποτέλεσμα η διαδικασία που άρχισε η Κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Η αύξηση των νοικοκυριών που αιτούνται διευκολύνσεις για την πληρωμή του ρεύματος θα έπρεπε να προβληματίσει την Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση στα τιμολόγια του νερού, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτεθεί στην ΕΕ και να ζητήσει παρέκκλιση από την οδηγία ώστε σε αυτό τον καιρό οικονομικής ύφεσης οι πολίτες να μην επιβαρύνονται για αγαθό πρώτης ανάγκης όπως το νερό.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024