Δήμοι στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης

Έκκληση στη Βουλή και δη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, καλώντας τους βουλευτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ανακαλέσουν την απόφασή τους για μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους δήμους…

Με τον κ. Χρίστου να προειδοποιεί, παράλληλα, πως οι δήμοι, λίαν συντόμως, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Στην επιστολή του ο κ. Χρίστου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρ’ όλον ότι αντιλαμβανόμαστε το σκεπτικό και την ανάγκη για περικοπές, εντούτοις, θεωρούμε ότι, στην περίπτωση των Τοπικών Αρχών, το μεγάλο ύψος των περικοπών της κρατικής χορηγίας θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα και θα επηρεάσει δραστικά τη δυνατότητα των δήμων να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις, για να μην αναφερθώ και στο αναπτυξιακό τους έργο που θα παραλύσει. Πολύ δε περισσότερο, αν λάβει κάποιος υπόψη ότι έχουν προστεθεί έξι νέοι δήμοι, οι οποίοι το 2012θα πρέπει να πάρουν για πρώτη φορά μερίδιο από την κρατική χορηγία». Ο κ. Χρίστου ζητά όπως δρομολογηθούν άμεσες ενέργειες από τη Βουλή, με τις οποίες να αποκατασταθεί το ύψος της χορηγίας, τουλάχιστον, στο επίπεδο των εισηγήσεων της Κυβέρνησης, για να μπορέσουν έτσι οι δήμοι, έστω μετά δυσκολίας, να συνεχίσουν το έργο τους, τονίζει.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, τον οποίον η Κυβέρνηση υπέβαλε για ψήφιση στη Βουλή, η χορηγία προς τους δήμους είναι μειωμένη κατά €7,5 εκατ. σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα από €92.669.862 που ήταν το 2011 μειώθηκε στα €85.000.000. Υπήρξε, δηλαδή, μια μείωση της τάξεως του 8,5%. Επιπλέον, η κρατική χορηγία, έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου, μειώθηκε στα €24.896.500 το 2012 από τα €31.470.000 που ήταν το 2011. Υπήρξε, δηλαδή, μια μείωση της τάξεως του 20,9%. Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, ψαλίδισε περαιτέρω την κρατική χορηγία προς τους δήμους κατά 8%. Αυξάνοντας, έτσι τη συνολική μείωση σε 15,5% επί της τακτικής κρατικής χορηγίας και 27,2% έναντι απώλειας του επαγγελματικού φόρου.

Παρόμοια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024