Προχωρεί η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών στις κοινότητες

CEB1 49 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 118 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αναμένεται να εφαρμοστεί η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών στις κοινότητες, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ανδρέα Κιτρομηλίδη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων.

«Νομίζω προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στη μελέτη του θέματος» είπε, εξηγώντας ότι γίνεται παράλληλα και συγκεκριμένη μελέτη για το πόσες συμπλεγματοποιήσεις θα γίνουν στην Κύπρο. «Μιλάμε για ένα αριθμό 35-40 συμπλεγμάτων που αφορούν τις κοινότητες, τα οποία θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες» ανέφερε ο Υπουργός, υποδεικνύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και θα μειωθεί και το κόστος για τις κοινότητες.

Υπηρεσίες όπως αποκομιδή και διαχείριση των σκυβάλων, παροχή γραμματειακών και λογιστικών υπηρεσιών, συντήρηση κοινοτικών κτηρίων, δρόμων και οδικού δικτύου, κάποιες από τις υγειονομικές υπηρεσίες και ενδεχομένως και υπηρεσίες ρύθμισης της τροχαίας.

Επιπρόσθετα, εξήγησε ο Υπουργός, μελετάται και το νομικό καθεστώς που θα διέπει αυτές τις συμπλεγματοποιήσεις. «Νομίζω με την ολοκλήρωση της μελέτης γύρω στον Οκτώβριο, το Νοέμβριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κάτω προς τα πάνω,” ανέφερε.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη έχει να κάνει με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με το κονδύλι το οποίο προέκυψε από εξοικονομήσεις από άλλα κεφάλαια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους €5,2 εκατομμυρίων και το οποίο θα διαμοιραστεί σε 111 κοινότητες για τη χρηματοδότηση 137 περίπου μικρών αλλά πολύ σημαντικών έργων, όπως πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις κτηρίων, βελτίωση του οδικού δικτύου κλπ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε ότι η Ένωση Κοινοτήτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητά τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών. «Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της θεσμοθέτησης των συμπλεγμάτων υπηρεσιών στις κοινότητες, προχωρούμε με καλά αποτελέσματα» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα θα είμαστε έτοιμοι ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να θέσει το θέμα αυτό για ψήφιση στη Βουλή και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα».

Είπε ακόμη ότι ο Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων έχει ετοιμάσει τους όρους για την προκήρυξη προσφορών για τη διενέργεια της τεχνοοικονομικής μελέτης η οποία θα καταδείξει το όφελος που θα έχουν οι κοινότητες από τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων χαιρέτισε τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη διάθεση στις κοινότητες του κονδυλίου που προέκυψε από εξοικονομήσεις σε άλλα κεφάλαια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού ύψους €5,2 εκατομμυρίων.

Ο κ. Κιτρομηλίδης υπέδειξε ότι αυτά τα λεφτά θα ωφελήσουν πάρα πολύ τις κοινότητες καθώς θα μπορέσουν να εκτελέσουν έργα τα οποία εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Υπουργό συζητήθηκε επίσης το θέμα αποπληρωμής των δανείων των κοινοτικών συμβουλίων. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των κοινοτήτων που έχουν τέτοια δάνεια είναι πολύ μικρός, όπως πολύ μικρό είναι και το συνολικό ποσό που χρειάζεται.

«Χαιρετίζουμε αυτή την εξαγγελία, είναι κάτι το οποίο θα ωφελήσει πάρα πολύ τις κοινότητες αυτές έτσι ώστε να μπορέσουν μέσα από τις εξοικονομήσεις που θα κάνουν με την αποπληρωμή των δανείων αυτών, να εκτελέσουν έργα που έχουν προγραμματισμένα» είπε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν με τον Υπουργό τρόποι για να επωφεληθούν και άλλες κοινότητες από το μέτρο αυτό.

Ανέφερε τέλος ότι συζητήθηκαν με τον Υπουργό τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει η Ένωση Κοινοτήτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέματα όπως το κλείσιμο των συνεργατικών καταστημάτων στις κοινότητες, η κρατική χορηγία και ο οδικός φωτισμός.

Ακολούθως, και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή για τη διαφάνεια, με την οποίαν θα έπρεπε να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι κοινότητες, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ότι η Ένωση Κοινοτήτων ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή, εδώ και πέντε χρόνια, ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων των κοινοτήτων να γίνεται κάθε χρόνο, όπως προνοείται και από τη νομοθεσία και πρόσθεσε ότι σήμερα ο έλεγχος αυτός γίνεται από ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία.

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η προσπάθεια για την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών γίνεται, ακριβώς, για να διασφαλιστεί και η εφαρμογή των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή (σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικού ελέγχου), καθώς, όπως εξήγησε, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα.

Πηγή: KYΠΕ