Η Τουρκία «τρομοκρατεί» εταιρείες-κολοσσούς για το φυσικό αέριο

a 421 Ειδήσεις
a 6918 Ειδήσεις
Σκληρές πιέσεις από την Τουρκία, που λαμβάνουν χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, προς τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ώστε να μην συμμετέχουν στον β’ γύρο αδειοδότησης για τα κυπριακά «οικόπεδα»… 

Αυτό αποκαλύπτει το έγκυρο οικονομικό περιοδικό του Ισραήλ «Globes», το οποίο μάλιστα σημειώνει ότι σε περιπτώσεις ρωσικών και γαλλικών εταιρειών υπήρξε επίδραση από τις πιέσεις, ενώ οι κινεζικές εταιρείες δεν επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η απειλή του αγωγού Nabucco και τα 30 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου που παίρνει από τη Gazprom ετησίως η Τουρκία, αποτελούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες. Άλλος όμως ρωσικός κολοσσός, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις ίδιες πιέσεις.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας αρκετών εταιρειών του Ισραήλ που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη διεκδίκηση «Οικοπέδων» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ισραηλινές εταιρείες, είναι ότι στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν σε αναπτύξεις κοιτασμάτων στη γειτονική θαλάσσια περιοχή της λεκάνης της Λεβαντίνης.

Έντονο ενδιαφέρον για κυπριακά «οικόπεδα» δείχνει το τελευταίο διάστημα ο μεγιστάνας στον τομέα ενέργειας του Ισραήλ Οφερ Νιμρόντι, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτεται ότι το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε διακριτικές επαφές με «υψηλόβαθμα πρόσωπα στην κυπριακή κυβέρνηση».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ