Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι "σάκος του μποξ" διαμηνύει ο Γαλανός

blogger image 142642346 Ειδήσεις
blogger image 142642346 Ειδήσεις

Θετικά αντικρίζουν τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης οι δήμοι, μόνο όμως στη βάση κριτηρίων που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του, την αποκέντρωση και τη δημοκρατία στη βάση, όπως δήλωσε ύστερα από τη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων με θέμα τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός. Την ίδια ώρα ο κ. Γαλανός τόνισε ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαμηνύοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι “σάκος του μποξ” και απορρίπτοντας τις αναφορές σε “βασίλεια και κουμπαράτα”.

Εκφράζοντας πικρία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Ένωση Δήμων επιθυμεί συνέχιση του διαλόγου με τον Υπουργό και με τα κόμματα και ότι θα αναμένει την τεχνοοικονομική μελέτη για την οποία δεσμεύτηκε, όπως ανέφερε, ο Υπουργός ότι θα εκπονηθεί για το δευτεροβάθμιο όργανο τοπικής αυτοδιοίκησης, εντός ενός μηνός.

“Δεν είμαστε εναντίον δευτεροβάθμιου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης, παρόλο που έπρεπε να δούμε και κάποιες άλλες εισηγήσεις, όπως τη συμπλεγματοποίηση και τις πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις των Ιταλών (εμπειρογνωμόνων) με διάφορα πρότυπα οικονομικά” ανέφερε ο κ. Γαλανός.

Ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Δήμων δεν θα συνυπογράψει τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου, χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη η οποία να στηρίζει οτιδήποτε γίνεται πάνω στα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας και της αποκέντρωσης και της δημοκρατίας στη βάση.

Όπως εξήγησε, ένα βασικό κριτήριο είναι οι εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνονται “όχι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από το υδροκέφαλο κράτος”.

Το δεύτερο κριτήριο, είπε, είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, τάση η οποία επικρατεί στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης βάσει της Ευρωπαϊκής Χάρτας να διατηρεί μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

“Με μια μονοκονδυλιά δεν διαγράφουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς τοπική αυτοδιοίκηση”, είπε ο κ. Γαλανός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Γαλανός τόνισε ότι πρέπει “να τελειώσει αυτή η ιστορία για βασίλεια και για κουμπαράτα”, λέγοντας ότι ο ίδιος αναγκάζεται να τοποθετηθεί επειδή έγινε δέκτης προσωπικών επιθέσεων λόγω των συγκεκριμένων αναφορών.

“Θεώρησα ότι δεν άξιζε τον κόπο να απαντούμε, αλλά στο τέλος υπεύθυνος θεωρείται ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων που δέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς” είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να διαγράφεται και να μηδενίζεται το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. “Δεν είμαστε σάκος του μποξ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από την ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο λάμβανε χώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για τη δημιουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ψήφισμα το οποίο παραδόθηκε στην Ένωση Δήμων, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εισηγείται σαν βάση αυτής της μεταρρύθμισης τη συμπλεγματοποίηση και τη δημιουργία κοινών υπηρεσιών για την καλύτερη αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και τονίζει ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει να επιτραπεί η θυματοποίηση εργαζομένων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνεργασθούν για την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ θεωρεί ότι οι εισηγήσεις των Άγγλων εμπειρογνωμόνων δημιουργούν όργανα “μαμούθ” που θα απομακρύνουν τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις υπηρεσίες, αφήνοντας τους σημερινούς δήμους και κοινότητες να λειτουργήσουν σαν “διακοσμητικοί οργανισμοί χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες”.

“Η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα εάν προηγηθεί ο σωστός χωρίς προϋποθέσεις πολιτικός και κοινωνικός διάλογος έχοντας σαν στόχους την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ανάγκη για εγγύτητα προς τους πολίτες, τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την αυτάρκεια σε οικονομικούς πόρους” αναφέρεται.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ