Ο Σουλτάνος του Ομάν δωρίζει στην Κύπρο ένα πλοίο

a 63 Ειδήσεις
a 2558 Ειδήσεις

Ολόκληρο πλοίο, δώρο από τον Σουλτάνο του Ομάν αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα άμυνας του Σουλτανάτου, Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi, με επιστολή, που απέστειλε προς το υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει το υπουργείο, ότι θα παραχωρήσει ως δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλοίο από το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν (Royal Navy of Oman).

Ο υπουργός του Ομάν αναφέρει ότι το πλοίο θα παραχωρηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βασιλικού ναυτικού. Δόθηκαν επίσης και οι τεχνικές προδιαγραφές του πλοίου, που προτίθεται να δωρίσει το Ομάν στην Κύπρο: συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνοι, μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβοι και οικονομική ταχύτητα 12 ναυτικά μίλια.

Στην ίδια επιστολή, ο υπουργός ευχαριστεί θερμά τον πρώην υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, για τη φιλοξενία και το ζεστό καλωσόρισμα κατά την επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Νοέμβριο. Εξηγεί επίσης ότι η παραχώρηση του πλοίου γίνεται μετά τις γόνιμες επαφές που είχε στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, είχε ενημερώσει τον υπουργό του Ομάν ότι η Κύπρος έχει ανάγκη για απόκτηση θαλάσσιων μέσων για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και ζήτησε τη βοήθεια του για να πραγματοποιηθεί μια σχετική συμφωνία με το Σουλτανάτο. Τελικά, έφτασε ως έκπληξη η επιστολή ότι το πλοίο θα δοθεί ως δώρο.

Ευπρόσδεκτη η προσφορά, δηλώνει ο Σ. Χάσικος
Ευπρόσδεκτη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος, την όποια δωρεά από ξένη χώρα.
Όπως αναφέρει, επίσημη ανακοίνωση, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι υπάρχει πρόθεση από το Σουλτάνο του Ομάν να δωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλοίο για σκοπούς επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτές οι δωρεές, οι προσφορές, από τη στιγμή που δεν συνεπάγονται οικονομικό κόστος είναι ευπρόσδεκτες”.

“Δεν θα μιλήσω για τη συγκεκριμένη χώρα. Να πω, σαν θέμα αρχής, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις βεβαίως εκφράζουμε ευχαριστίες για τη δωρεά, αλλά την ίδια στιγμή, δικά μας στελέχη επιθεωρούν το προσφερόμενο δώρο, κατά πόσο είναι σε κατάσταση που να μπορεί να επιχειρεί και δεύτερο, να διαπιστωθεί κατά πόσο εμείς οι ίδιοι, ως δέκτες αυτής της δωρεάς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό, δηλαδή, κατά πόσο έχουμε την κατάλληλη υποδομή, το προσωπικό κ.λπ.”, είπε.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ