Συνεχίζεται η επιχείρηση σκούπα με τα κλεμμένα αυτοκίνητα

katsounotos Ειδήσεις
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός αναφερόμενος σήμερα στην υπόθεση που αφορά τις κλοπές ατοκινήτων είπε πως ”από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις και εξετάσεις, προκύπτει ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις οι ύποπτοι, σε συνεργασία, εξασφάλιζαν από καταστρεμμένα ή αποσυρμένα αυτοκίνητα, συνεπεία τροχαίων δυστυχημάτων ή φθοράς, τον αριθμό πλαισίου (shashi number), το οποίο τοποθετούσαν σε κλεμμένο όχημα της ίδιας μάρκας, τύπου και χρώματος, καθώς και τις πινακίδες εγγραφής”. Προκαταρκτικά φαίνεται, συνέχισε, να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ενέχονται οι ύποπτοι, ωστόσο αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέσα από το ανακριτικό έργο που διεξάγεται αλλά και την επιστημονική μαρτυρία που αναμένεται.

Η Αστυνομία (Τ.Α.Ε. Αρχηγείου) προχώρησε χθες αργά το απόγευμα δυνάμει δικαστικού εντάλματος στη σύλληψη 29χρόνου υπηκόου τρίτης χώρας, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την υπόθεση που αφορά τις κλοπές αυτοκινήτων.

Οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα 4ήμερης κράτησης. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση ήδη τέσσερα πρόσωπα τελούν υπό 6ήμερη κράτηση.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε πως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί το θέμα με τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων (μη εγγεγραμμένα ή χωρίς πινακίδες ή και πλαστές), που ουσιαστικά αποτελεί την ταυτότητα του οχήματος και κατ’ επέκταση του ιδιοκτήτη, προβαίνοντας ως Αστυνομία σε εκστρατείες καταγγελιών ή κατασχέσεων, αφού αναντίλεκτα η οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς ή με πλαστές πινακίδες, ουσιαστικά καθιστούν το δράστη άγνωστο.

”Παράλληλα, αναδεικνύεται το ζήτημα, που εκκρεμεί ενώπιον του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, σε σχέση με τις νέες πινακίδες εγγραφής των οχημάτων και την καθιέρωση ομοιομορφίας, όπου αναμένεται να εφαρμοστεί με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε από τον Ιούλιο του 2010, καθιστώντας έτσι το νομικό πλαίσιο αυστηρότερο και πιο ασφαλή, ως προς την πλαστογράφηση πινακίδων εγγραφής, παραποίηση των διακριτικών των οχημάτων κ.λπ.”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι από την 01/01/11 μέχρι 02/11/11 έχουν κλαπεί και δεν βρέθηκαν συνολικά, ανά το παγκύπριο, 316 μηχανοκίνητα οχήματα.

”Καλούμε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που προέβησαν σε αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου κατά το τρέχον έτος, όπως διεξέλθουν του καταλόγου των κλοπιμαίων οχημάτων, για να διαπιστώσουν κατά πόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατοχή τους όχημα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (μοντέλο, χρώμα και αρ. εγγραφής) με αυτά που έχουν καταγγελθεί ως κλοπιμαία”, πρόσθεσε.

Η έκκληση, είπε, καλύπτει και τους νόμιμους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οχήματος τους που προφανώς καταστράφηκε συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος ή αποσύρθηκε λόγω φθοράς, να τοποθετήθηκαν σε ίδιου τύπου κλοπιμαίο αυτοκίνητο και να κυκλοφορεί με «νομιμοφανή τρόπο», γεγονός που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Κατσουνωτός, θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώσουν άμεσα την Αστυνομία ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της ανάκρισης, σε σχέση με τις συνθήκες απόσυρσης, καταστροφής ή και αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου.

”Καλούμε και παράλληλα προτρέπουμε τους πιθανούς σημερινούς ιδιοκτήτες των κλοπιμαίων αυτοκινήτων που καταγράφονται στο συνημμένο κατάλογο, να επικοινωνήσουν και ενημερώσουν σχετικά την Αστυνομία. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόκρυψη ή η αποσιώπηση του γεγονότος σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα περιστατικά της υπόθεσης αλλά και τις περιστάσεις αγοραπωλησίας του αυτοκινήτου, δυνατόν να στοιχειοθετούν το αδίκημα της κλεπταποδοχής”, συμπλήρωσε. Πηγή: sigmalive.com