Στη Σωτήρα η Επίτροπος Περιβάλλοντος για συζήτηση σχετικά με το κόστος σκυβάλλων και την εξοικονόμηση ενέργειεας

a 35 Ειδήσεις
a 3828 ΕιδήσειςΜε την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είχε συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (28/8), ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας. Η συνάντηση είχε ως σκοπό τη συζήτηση σχετικά με την απάμβλυνση του προβλήματος των αυξημένων τελών στα σκύβαλα που πληρώνουν οι δημότες της επαρχίας Αμμοχώστου, τα έσοδα από την αξιοποίηση της παραγωγής ενέργειας από σύμμεικτα υλικά, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τη λίμνη Παραλιμνίου.

Απαιτείται ένα πιο δίκαιο σύστημα όσον αφορά το τι πληρώνει ο πολίτης για τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Δημάρχους Παραλιμνίου και Σωτήρας.

«Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο», είπε, «υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι πληρώνουν πάρα πολύ λίγα. Και μάλιστα υπάρχουν περιοχές όπου γίνεται μια διαχείριση και υπάρχουν και περιοχές που δεν γίνεται διαχείριση».

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι επιθυμία «και είναι αυτό που προσπαθούμε ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, είναι πολύ γρήγορα να ολοκληρωθεί αυτή η υποδομή, η οποία χρειάζεται, να εμπλακεί ο ίδιος ο πολίτης, να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να έχουμε εξοικονόμηση των φυσικών μας πόρων, ανάκτηση και ει δυνατόν παραγωγή ενέργειας από τα σύμμεικτα υλικά. Δεν νοείται θεραπεία χωρίς την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και οι Δήμοι της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν αυτή τη θέληση και πιστεύω θα προχωρήσουν πιλοτικά, δίδοντας το παράδειγμα και σε πολλούς άλλους Δήμους».

Όπως ανέφερε, με τους Δημάρχους Σωτήρας και Παραλιμνίου συζήτησε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας όπως στα δημοτικά κτίρια, τον οδικό φωτισμό, την προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου.

«Εμείς θα κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας να προχωρήσει το διαχειριστικό σχέδιο, να υλοποιηθεί και να υπάρχει συντονιστής του έργου προς όφελος και του περιβάλλοντος αλλά και τον πολιτών», δήλωσε.

Στις δηλώσεις τους οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Σωτήρας επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινότητες Λάρνακας και Αμμοχώστου καταβάλλουν ένα υπέρμετρα μεγάλο τίμημα για την λειτουργία του συστήματος επεξεργασίας στερών αποβλήτων σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κύπρο. Πρέπει, τόνισαν, να γίνει ισότιμη κατανομή των οικονομικών βαρών σ’ όλους τους Κύπριους πολίτες.

Πηγή: SigmaLive