Κοντά στους ψαράδες δήλωσε ο Υπ. Γεωργίας από το Παραλίμνι

a 20 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3663 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης διαβεβαίωσε σήμερα τους ψαράδες ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της θα τους παρέχει κάθε βοήθεια.

Σε ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι, ο κ. Κουγιάλης είπε πως «είναι γεγονός ότι η αλιεία δεν αποτελεί μεγάλο τομέα της οικονομίας μας και ότι η συμβολή της στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν είναι σχετικά μικρή», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αποφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών προσφέροντας ταυτόχρονα υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή».

«Είναι γι’ αυτό τον λόγο», είπε, «που η Κυβέρνηση έχει καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για την αλιεία, όπως είναι η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα αυτού, ενσωματώνοντας μάλιστα την περιβαλλοντική διάσταση και τη στήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων».

Όπως ανέφερε «αρωγός στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα μέσω του άξονα προτεραιότητας 3», σημειώνοντας ότι «μέσω του άξονα αυτού χρηματοδοτούνται έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας των αλιευτικών προϊόντων, αλλά και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Συνέχισε λέγοντας πως «μεγάλης σημασίας είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων για ασφαλή ελλιμενισμό και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αλιέων, αλλά και των χώρων εκφόρτωσης των αλιευτικών προϊόντων».

Εξάλλου, ο κ. Κουγιάλης είπε πως «μέσω του Μέτρου 3.3 έχουν προωθηθεί δράσεις που αποσκοπούν στον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών, καθώς και στην παροχή αλιευμάτων υψηλής ποιότητας και υγιεινής», για να σημειώσει πως «στo πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε και στην κατασκευή των βελτιωτικών έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Τριάδας, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα διάβρωσης».

«Τα έργα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «περιλάμβαναν ανακατασκευή του νοτιανατολικού και δυτικού κρηπιδώματος, τοποθέτηση αγκυροβολίου, εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και κερματοδεκτών για παροχή ρεύματος, καθώς και ηλεκτροφωτισμό του αλιευτικού καταφυγίου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος».

Καταληκτικά εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα έργα που υλοποιήθηκαν, συνολικής δαπάνης €457.000, το λιμανάκι θα αποτελεί πλέον ένα απόλυτα λειτουργικό και ασφαλές μέρος, για τον ελλιμενισμό των σκαφών των ψαράδων.