Βαριά χιονόπτωση στο Τρόοδος – Έκλεισαν δρόμοι

Λόγω βαριάς χιονόπτωσης και πυκνής ομίχλης στην περιοχή Τροόδους, οι δρόμοι Πλατρών – Τροόδους, Κάρβουνά – Τροόδους και Προδρόμου – Τροόδους, είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση. Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Ο καιρός μας τρέλανε αλλά ο ίδιος δεν τρελάθηκε

Τα έντονα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας, οι υψηλές πιέσεις με τη συνέχιση της ανομβρίας τους πρώτους μήνες του χειμώνα και τις βροχοπτώσεις από τον Ιανουάριο και μετά είναι κάτι που αναμένουν οι μετεωρολόγοι και κινείται μέσα στην κλιματική μεταβλητότητα. Ο Φίλιππος Τύμβιος, μετ. λειτουργός Α’ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναφέρει ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο για την Κύπρο από τα πολλά ψυχρά να πηγαίνουμε στα πολύ ζεστά, παρά το γεγονός ότι είναι πιο έντονο φέτος. Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία, είπε, είναι συνηθισμένο πράγμα τον χειμώνα. Χαρακτήρισε σημαντική την επίδραση της θάλασσας, επισημαίνοντας ότι η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά υψηλή και τους ψυχρότερους μήνες του χειμώνα.

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας, η θερμοκρασία στην Κύπρο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία προκαλούνται όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με ψυχρές εισβολές από τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, γενικά επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα γύρω μας που έχουν σχέση με το γεγονός ότι είμαστε μικρό νησί. Όπως είπε, αν τα συστήματα μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες από βόρειες χώρες, παρατηρείται απότομη πτώση της θερμοκρασίας, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολογικός λειτουργός, δεν μπορούμε να συνδυάζουμε τις πτώσεις της θερμοκρασίας με το γενικότερο θέμα των κλιματικών μεταβολών.

Η Κύπρος τους χειμερινούς μήνες επηρεάζεται από το συχνό πέρασμα μικρών υφέσεων και μετώπων που κινούνται στη Μεσόγειο με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Πρόκειται για διαταραχές που διαρκούν συνήθως από μια μέχρι τρεις μέρες και δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Αξιοσημείωτο χαρακτήρισε ο κ. Τύμβιος το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται χαμηλές βροχοπτώσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, ενώ διαφοροποιείται η κατάσταση μετά τον Ιανουάριο. Επισήμανε ότι ενώ η μέση βροχόπτωση μεταβάλλεται πολύ λίγο για κάθε κλιματική περίοδο των 30 χρόνων, παρατηρείται ότι υπάρχουν περισσότερα χρόνια με ακραίες βροχοπτώσεις και λιγότερα χρόνια με λιγότερες βροχοπτώσεις. Χαρακτήρισε αυτό ως ένα στοιχείο που δείχνει να μεταβάλλεται ο καιρός στην Κύπρο, εξήγησε ωστόσο ότι αυτό θα έχει σημασία τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση πάντως με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, ο κ. Τύμβιος σημείωσε ότι αυτές οφείλονται στην ψυχρή εισβολή του σιβηρικού αντικυκλώνα, μια καιρική διάταξη πάνω από τη Σιβηρία που σπρώχνει αέριες μάζες από τα νότια και έφτασαν μέχρι την περιοχή μας. Εκτός από την Κύπρο από το φαινόμενο αυτό επηρεάζεται ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έτσι σημειώθηκε το νέο θανατηφόρο τροχαίο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρα εξελίχθηκε οδική σύγκρουση, που συνέβη στις 9 Μαΐου 2024 στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο 52χρονος…

13 Μαΐου, 2024

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Σύμφωνα…

13 Μαΐου, 2024

Βροχές και καταιγίδες στο «μενού» του καιρού

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Αρχικά σήμερα, ο καιρός θα είναι κατά τόπους κυρίως…

13 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Σε θανατηφόρο κατέληξε το τροχαίο της περασμένης Πέμπτης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρο κατέληξε η τροχαία οδική πρόσκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου…

12 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κωμικοτραγική ληστεία από Βρετανούς τουρίστες

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «γύρω στις 05:15 σήμερα…

12 Μαΐου, 2024

Απόψε πάμε στην «Ημέρα της Αγίας Νάπας»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας μας προσκαλεί να χορέψουμε μαζί στην «Ημέρα της πόλης της Αγίας…

12 Μαΐου, 2024