Πτηνολογικός: Αποτυχημένη η στρατηγική ΕΕ για βιοποικιλότητα

a 25 Ειδήσεις
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σημειώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, πως η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020, που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι μόνο περιορισμένη πρόοδος έχει σημειωθεί σε πολλούς από τους βασικούς στόχους που τέθηκαν στην αρχή αυτής της δεκαετίας, με πλήρη αποτυχία στην αντιμετώπιση της μη-βιώσιμης γεωργίας.

a 1044 Ειδήσεις

Όπως αναφέρεται από την αναθεώρηση διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει σε πολλούς από τους δικούς της στόχους για την αντιστροφή της μείωσης της βιοποικιλότητας, και έτσι παραμένουν πολλά φυτά και ζώα υπό την απειλή εξαφάνισης ενώ υπάρχουν επίσης αποτυχίες στους στόχους αποκατάστασης οικοσυστημάτων, με μόνο ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ να παρουσιάζει ένα βασικό σχέδιο αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο, τα πορίσματα της Επιτροπής συμβαδίζουν με τις προειδοποιήσεις του BirdLife Europe στην ανασκόπησή του με τίτλο ‘Halfway There?, η οποία τεκμηριώνει τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές της ΕΕ. «Από το 1980, έχουν καταγραφεί τεράστιες μειώσεις στον αριθμό των πουλιών στις γεωργικές περιοχές της ΕΕ και οι αρνητικές τάσεις δεν δείχνουν να αντιστρέφονται. ‘Ένα ανησυχητικό κύμα καταστροφής βοσκοτόπων πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνεται.

Εξάλλου, ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του BirdLife Europe, Ariel Brunner, δήλωσε ότι «αυτή η ανασκόπηση δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανάλυσή μας, ότι η ΕΕ αποτυγχάνει στη βιοποικιλότητα, με τη γεωργία να αποτελεί τη ζώνη καταστροφής. Ενώ συνολικά η Ευρώπη δεν είναι σε καλό δρόμο, η ανασκόπηση επιβεβαιώνει ότι όπου εφαρμόζονται σωστά οι Οδηγίες για τα Πτηνά και τους Οικοτόπους (συχνά αναφερόμενες ως Οδηγίες για τη Φύση), τα απειλούμενα είδη ανακάμπτουν. Δείχνει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη διόρθωση της δυσλειτουργικής γεωργικής πολιτικής και στην πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ Κλαίρη Παπάζογλου, σημείωσε ότι «αυτή η ανασκόπηση αγγίζει σημαντικά θέματα στην Ευρώπη καθώς και στην Κύπρο» υποδεικνύοντας ότι το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κύπρο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γεωργικών περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ) δεν έχει ακόμη εγκριθεί όπως ούτε και ο χάρτης με τις περιοχές ΥΦΑ της Κύπρου.

Επεσήμανε ακόμη ότι το σοβαρό πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών συνεχίζει, ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει 153 διαφορετικά είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 78 είναι απειλούμενα.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η Κύπρος δεν έχει επενδύσει πόρους στην προστασία της φύσης και η ανάγκη για διαχειριστικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές είναι παντού εμφανής.

Σύμφωνα με την κ. Παπάζογλου τα θέματα αυτά δείχνουν την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή των Οδηγιών για τη Φύση τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ