Διαμαρτύρεται το Λιοπέτρι για ιχθυοτροφείο

a 123 Ειδήσεις
a 3763 ΕιδήσειςΤην αντίδραση του κοινοτάρχη Λιοπετρίου, Κυριάκου Τρισόκκα, προκάλεσε η έγκριση αιτήματος ιδιοκτήτη ιχθυοτροφείου για επιμήκυνση του αγωγού απόρριψης των αποβλήτων σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της θάλασσας από ό,τι είναι σήμερα.

Ο κοινοτάρχης εκφράζει επίσης τη διαφωνία του με την εκδοχή ότι το φαινόμενο του ευτροφισμού που παρατηρείται προέρχεται από τα λιπάσματα των γεωργών και υποστηρίζει πως αυτή δεν ευσταθεί.

Σε επιστολή του προς τον διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ο κ. Τρισόκκας υποδεικνύει πως στα πρακτικά συνεδρίας της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν γίνεται αναφορά στα εξής ζητήματα:

– Αναφέρθηκε από τους μελετητές ότι τα νιτρικά είναι πολύ αυξημένα στις γεωτρήσεις που παρέχουν νερό στις δεξαμενές του ιχθυοτροφείου. Παρά τη θέση των μελετητών και του Τμήματος Αλιείας ότι τα νιτρικά προέρχονται από τα λιπάσματα των γεωργών, δεν δόθηκε ικανοποιητική απάντηση γιατί παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού στην παραλία του ιχθυοτροφείου και στα υπόλοιπα 45 χιλιόμετρα της ακτογραμμής Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν εντοπίζεται κάτι παρόμοιο.

– Δεν αναφέρεται στα πρακτικά η παραδοχή των ιδίων των μελετητών ότι υπάρχει η πιθανότητα διαρροής από τις ίδιες τις εγκαταστάσεις τους.

– Δεν καταγράφεται η παρατήρηση ότι δεν έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος σε διατρήσεις στην περιοχή πίσω από το ιχθυοτροφείο για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα νιτρικά είναι αυξημένα στον υδροφορέα, στο βαθμό που φαίνονται στις διατρήσεις του ιχθυοτροφείου.

– Δεν καταγράφεται η παρατήρηση πως η αύξηση στην παραγωγή γόνου ουσιαστικά σημαίνει και αύξηση των κλουβιών στη θάλασσα, παρά τη θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος ότι σήμερα έχουμε ενώπιόν μας και εξετάζουμε την αίτηση για τις εγκαταστάσεις μόνο στον χερσαίο χώρο.

– Δεν αναφέρεται η παρατήρηση, πως ουσιαστικά με τον προτεινόμενο αγωγό μεταφέρεται η μόλυνση βαθιά στη θάλασσα και φαινομενικά βελτιώνεται η κατάσταση στην παραλία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ