Άνοιξε η παραλία στην περίκλειστη Αμμόχωστο, μόνο για «υπηκόους» του ψευδοκράτους και Τούρκους

CEB15 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος
CEB15 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Άνοιξε το Σάββατο στα κατεχόμενα για πρώτη φορά- όπως είχε ανακοινωθεί- μέρος της παραλίας της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κοντά στην κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας.

a 4 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Σύμφωνα με τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, είναι η πρώτη φορά που ανοίγει μέρος της περιφραγμένης περιοχής μετά το 1974 για πολίτες εκτός από στρατιωτικούς.

a1 1 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Στην παραλία, έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με την επίδειξη ταυτότητας μόνο «υπήκοοι» του ψευδοκράτους και Τούρκοι πολίτες.

a2 1 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Η παραλία, σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο έχει μήκος 240 μέτρα, διαθέτει 240 κρεβατάκια και ένα μπουφέ για φαγητό. Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» που υπέγραψε ο «δήμος» με τις κατοχικές δυνάμεις, το οποίο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε χρόνο, η εν λόγω παραλία θα λειτουργεί από τον «δήμο» μεταξύ 15 Μαΐου και 29 Οκτωβρίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

a3 1 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Τονίζεται ότι η είσοδος του κοινού είναι ελεγχόμενη και χρειάζεται η επίδειξη ταυτότητας. Είσοδος επιτρέπεται μόνο σε «υπηκόους» του ψευδοκράτους και πολίτες της Τουρκίας.

Η παραλία της Δερύνειας, όπως ονομάζεται η παραλία που άνοιξε το Σάββατο, είναι εντός της περιοχής που υπάγεται στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και η υπογραφή του “πρωτοκόλλου” έγινε στις 14 Ιουλίου.

Ο Δήμος Δερύνειας καταδικάζει οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά για διάνοιξη μέρους της παραλίας της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κοντά στην κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας.

Σε μια περίοδο που η απογοήτευση του κόσμου για τη μη επίτευξη λύσης είναι μεγάλη, τέτοιες ενέργειες μεγαλώνουν την απόσταση που μας χωρίζει από μια βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Δερύνειας, χαρακτήρισε προκλητική την ενέργεια αυτή τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες μόνο αγανάκτηση, δυσφορία και απογοήτευση επιφέρουν στον κυπριακό λαό και δεν συμβάλλουν στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Δεν μας έβαλαν μέσα»

Με τίτλο «Δεν μας έβαλαν μέσα», η Γενί Ντουζέν στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο κατήγγειλε ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας και τηλεοπτικό συνεργείο του Μπαϊράκ που επιχείρησαν να εισέλθουν στην παραλία τους απαγορεύθηκε η είσοδος.

Σήμερα η Γενί Ντουζέν γράφει ότι μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο, πολλοί πολίτες τηλεφώνησαν στην εφημερίδα για να τους πουν ότι και στους ίδιους δεν επιτράπηκε η είσοδος ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σε όσους ήταν στην παραλία όταν έφευγαν. Στο σημερινό της μονόστηλο, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι λόγω της συμπεριφοράς των ατόμων που βρίσκονται στην είσοδο της παραλίας – που επιτρέπεται μόνο για άτομα με ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας ή του ψευδοκράτους – χθες σημειώθηκε ένταση και υπήρξαν διαμαρτυρίες.

Στο χθεσινό της ρεπορτάζ η Φεχιμέ Αλάσια γράφει ότι περίμεναν στην είσοδο της παραλίας όταν, μετά από σχετική εντολή των «στρατιωτικών αρχών», πήραν την απάντηση ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους. Ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Ισμάηλ Αρτέρ δήλωσε στην εφημερίδα πως πιστεύει ότι εάν οι δημοσιογράφοι ενημέρωναν από πριν (ότι θα πήγαιναν για ρεπορτάζ) δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην είσοδο.

a4 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ