Οι προτάσεις Σταύρου Μαλά για καταπολέμηση της ανεργίας

a 107 Ειδήσεις
a 5262 Ειδήσεις

Τις προτάσεις του για την καταπολέμηση ανεργίας κατέθεσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος δηλώνει πως στοχεύει στην αναχαίτιση της μέσα από σειρά μέτρων πέντε επιπέδων για άμεση στήριξη και ίση μεταχείριση των ανέργων.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως “η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τριγμοί στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, έχουν οδηγήσει την Κύπρο σε ένα περιβάλλον ύφεσης, με κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων” και πως “η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρήθηκε στην οικονομία λόγω συσσώρευσης των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στερώντας από την οικονομία ένα σημαντικό φορέα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως λείπει, διαχρονικά, ένας μακρόπνοος και επιστημονικός σχεδιασμός για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας “και αυτό μάς αφήνει ευάλωτους σε εξωγενείς παράγοντες που πλήττουν κατά διαστήματα εκείνους τους τομείς από τους οποίους εξαρτόμαστε σχεδόν αποκλειστικά”.

Αναφερόμενος στα πέντε επίπεδα για αναχαίτιση της ανεργίας, είπε πως το πρώτο επίπεδο αφορά στην ώθηση της ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εστιάζοντας στην ενέργεια και στις πράσινες και τις νέες τεχνολογίες, με παράλληλα προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας. Ο Σταύρος Μαλάς υπενθύμισε δε τη δέσμευση του για αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα και την καινοτομία κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, που θα βοηθήσει μέχρι και 2000 νέους επιστήμονες να εργοδοτηθούν.

Δεύτερο, συνέχισε, θα εκπονηθούν στοχευόμενες πολιτικές αναχαίτισης της ανεργίας και τρίτον, θα τεθεί φραγμός “στην υπερεκμετάλλευση της ξένης φτηνής εργασίας και στην εργοδοτική ασυδοσία, με αυστηρή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας”.

Το τέταρτο επίπεδο αφορά στη δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τους άνεργους και αρωγής για επανένταξη στην εργασία, ενώ πέμπτο καταγράφεται η δημιουργική και διεκδικητική συμμετοχή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση.

Για την άμεση στήριξη των ανέργων, ο Σταύρος Μαλάς προτείνει την αύξηση της εξάμηνης περιόδου παραχώρησης επιδόματος ανεργίας σε εννέα μήνες και εισαγωγή κριτηρίων που να προσαρμόζουν το επίδομα στη βάση των αναγκών, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών για τους άνεργους και ρυθμίσεις για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε μακροχρόνια άνεργους.

Επίσης, προτείνει την προσωρινή απαλλαγή των ανέργων από τέλη, όπου αυτό είναι δυνατόν, την ενίσχυση της εξατομικευμένης καθοδήγησης και της συμβουλευτικής αρωγής των μακροχρόνια ανέργων, από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης και τέλος, την επέκταση των προγραμμάτων επιδότησης της επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων.

Παράλληλα, συνέχισε, για την ίση μεταχείριση των ανέργων, προτείνει τον αυστηρό έλεγχο στους όρους των συμβολαίων για δημόσια έργα, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και ο σεβασμός στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Ακόμη, προτείνεται υλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης προσόντων σε ειδικευμένες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην τουριστική και την κατασκευαστική βιομηχανία και η εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ως κριτηρίου πρόσληψης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως, εάν εκλεγεί, θα προωθήσει νομοθετική δυνατότητα στον Υπουργό Εργασία να επεκτείνει με διάταγμα, υπό προϋποθέσεις, την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο και να καθιστά την εφαρμογή της υποχρεωτική.

Τέλος, προτείνεται αναβάθμιση του συστήματος εργατικών επιθεωρήσεων, αύξηση των ποινών για τους εργοδότες που παρανομούν, αυστηρή επίβλεψη για την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκδοσης κάρτας και της εγγραφής στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και στον τουρισμό, από την πρώτη μέρα εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ.Μαλάς δήλωσε πως, όποιο από τα προτεινόμενα μέτρα έχει οικονομική συνέπεια, “είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μέσα στο 2013, γιατί ο προϋπολογισμός έχει ήδη εγκριθεί”, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.