Μεγάλο ενδιαφέρον για την Οικουμενική Σύνοδο Ορθόδοξων Εκκλησιών

Η Ελβετία θα βρεθεί αυτή τη βδομάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όχι μόνο για τις συναντήσεις στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ του Νταβός, αλλά και γιατί στη Γενεύη θα συνέλθουν, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, οι Προκαθήμενοι των δεκατριών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για να αποφασίσουν οριστικά κατά πόσον εντός του έτους, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο για να συμπέσει με την εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας.

Στη Γενεύη μεταβαίνει μεθαύριο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Η κατ’ αρχήν απόφαση για τη σύγκληση, «εκτός απροόπτου», της Συνόδου το τρέχον έτος είχε ληφθεί από τους Προκαθημένους τον Φεβρουάριο του 2014 στο Φανάρι.

Αρχικά η σύναξη των Προκαθημένων, που θα διαρκέσει από τις 21 μέχρι τις 24 του μηνός, είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Φανάρι. Η μετάθεση του τόπου πραγματοποίησης της σύναξης από το Φανάρι στη Γενεύη έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους και την οδηγία της ρωσικής κυβέρνησης να μην ταξιδεύουν Ρώσοι πολίτες στη Τουρκία.

Η σύναξη της Γενεύης θα πρέπει να ρυθμίσει όλα τα ζητήματα, τα οποία δεν κατάφερε να ρυθμίσει η Ειδική Προπαρασκευαστική Επιτροπή από το 2014 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εφόσον τελικά συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, θα πρόκειται για γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας όχι μόνο για τους ορθοδόξους χριστιανούς ανά την οικουμένη, αλλά για όλο τον κόσμο.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά ύστερα από μία και πλέον χιλιετία εκπρόσωποι όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών θα συνέλθουν να συζητήσουν και να λάβουν από κοινού αποφάσεις για σημαντικότατα θέματα, που απασχολούν εδώ και δεκαετίες το ορθόδοξο πλήρωμα, αλλά και τη σημερινή ανθρωπότητα, λόγω των πρωτόγνωρων και πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει μέσα στον ραγδαίως μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο περιλαμβάνουν ορισμένα ζητήματα εσωτερικής φύσεως, όπως η ιεραρχική τάξη των Εκκλησιών (δίπτυχα) και η συζήτηση γύρω από το θέμα του κοινού ημερολογίου, η προσαρμογή της αρχαίας παράδοσης στη σύγχρονη πραγματικότητα, και ειδικότερα το θέμα της νηστείας, καθώς και τα κωλύματα του γάμου σε ένα πολιτισμικό και διαθρηκειακό περιβάλλον.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα συζητηθούν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες, ο ρόλος και η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής κ.ά. Ένα άλλο ζήτημα αφορά στον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε παραδοσιακά μη ορθόδοξες χώρες (που συχνά αποκαλείται Ορθόδοξη Διασπορά).

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την επαναφορά στο κανονικό καθεστώς του ενός επισκόπου ανά περιοχή (ή πόλη), όταν σήμερα υπάρχουν επισκοπές που έχουν ένα μεγάλο αριθμό εθνικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και επομένως περισσότερους από έναν επίσκοπο.

Επίσης, τα θέματα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και του φανατισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024