Διαχειριστές παραλιών: Ο δήμος Αγίας Νάπας μας πέταξε στο περιθώριο

CEB1 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Για μισές αλήθειες και πολλές ανακρίβειες στις δημόσιες δηλώσεις του για τα νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών στην Αγία Νάπα επικρίνουν τον δήμαρχο, Γιάννη Καρούσο, πρώην διαχειριστές κρεβατιών και θαλάσσιων σπορ, καθώς και διαχειριστές τουριστικών περιπτέρων στις παραλίες που βρίσκονται αυτή την εποχή υπό διωγμό.

CEB1 1922 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Υποστηρίζουν ότι από το 1980 και εντεύθεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και δεν έπρεπε με μια μονοκοντυλιά και μια ασαφή νομοθετική δικαιολογία ο δήμος να τους πετάξει στο περιθώριο, με τον τρόπο που τους πέταξε.

Σε δηλώσεις τους κατήγγειλαν ότι ο δήμαρχος και το Δημοτικό του Συμβούλιο, συμπεριφερόμενοι ετσιθελικά και αυθαίρετα, οδήγησαν 32 οικογένειες, που ζούσαν από τη διαχείριση των κρεβατιών και των ομπρελών και 11 που διατηρούσαν θαλάσσια σπορ, στην ανεργία και την οικονομική καταστροφή, εξαιτίας του ανορθόδοξου τρόπου με τον οποίο εκδιώχθηκαν από τους χώρους εργασίας τους. Ανορθόδοξου τρόπου γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για ανάκτηση της διαχείρισης των παραλιών από τους δήμους δεν είναι απόφαση αλλά εισήγηση κάποιου λειτουργού προς τον Γενικό Εισαγγελέα και απόδειξη τούτου είναι ότι αριθμός δήμων δεν την έλαβε υπόψη, εν αναμονή τελεσίδικης απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που η απόφαση του δήμου έχει προσβληθεί στη Δικαιοσύνη όπου εκκρεμούν αγωγές κατά του δήμου, ο δήμος όφειλε να αναμένει να ξεκαθαρίσει νομικά το ζήτημα και όχι να δημιουργήσει τετελεσμένα εκδιώκοντάς τους.

Οι διαχειριστές θαλασσίων σπορ στις δηλώσεις τους κατήγγειλαν ότι με διάφορους τρόπους ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, ακόμη και βγάζοντάς τους έξω από το γραφείο του, δεν τους επέτρεψε ουσιαστικά να υποβάλουν αιτήσεις για να επαναδιεκδικήσουν τα πόστα εργασίας τους έστω και με το νέο καθεστώς. Αποτέλεσμα αυτού να βρίσκονται εδώ και 15- 16 μήνες στην απραξία και την ανεργία, να μην μπορούν να αποπληρώσουν χρέη και τρέχοντα έξοδα και ο εξοπλισμός τους, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να σαπίζει αχρησιμοποίητος.

Για την ίδια πτυχή του θέματος, οι πρώην διαχειριστές κρεβατιών και ομπρελών, ανέφεραν πως άλλη είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τον δημόσιο ισχυρισμό του δημάρχου Αγίας Νάπας ότι τους πρότεινε εργοδότηση με το νέο καθεστώς και αποζημίωση, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.

Όπως ανέφεραν, τους προτάθηκε το αστείο ποσό των 21 χιλιάδων ευρώ αποζημίωση, τη στιγμή που η αξία του εξοπλισμού τους ήταν τετραπλάσια και πιο πάνω. Επιπρόσθετα, τους προτάθηκε μισθοδοσία από 800 ώς χίλια ευρώ για ένα εξάμηνο, ώστε να δικαιούνται την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου ανεργιακό επίδομα. Με αυτά τα δεδομένα, που αν τα αποδέχονταν θα λιμοκτονούσαν οι οικογένειές τους, οι πρώην διαχειριστές ομπρελών και κρεβατιών θαλάσσης δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να παλέψουν το ζήτημα νομικά, «αφού ουσιαστικά τους προτάθηκε από τον δήμο να γίνουν αυτόχειρες», ανέφεραν επίσης.

Νέα παράπονα

Στα παράπονα κατά του Δημάρχου Αγίας Νάπας προστίθενται τις τελευταίες μέρες και αυτά που αφορούν ιδιοκτήτες περιπτέρων πάνω στις παραλίες. Επικρίνουν τον κ. Καρούσο ότι την ώρα που προσπαθεί να τους τα κλείσει, κάνει πως δεν βλέπει ανάλογα περίπτερα δημοτικών συμβούλων, αλλά και δικών του συμφερόντων, ενισχύοντας τα αισθήματα του κόσμου της Αγίας Νάπας για «ημέτερους» και «μη ημέτερους».

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν οι ακόλουθοι επηρεαζόμενοι στον Δήμο Αγίας Νάπας: Γιώργος Μαρτής, Εύαγγελος Γεωργίου, Γιώργος Καλλικάς, Βαρνάβας Καΐκκης, Ιάκωβος Τζορτζής, Νίκος Νικολάου, Αντρέας Ζιντίλης και Αντώνης Κέντρου.

Αυξημένα έσοδα

Όσον αφορά τις αναφορές του Δημάρχου Αγίας Νάπας περί αυξημένων εσόδων που αναμένεται να έχει φέτος ο Δήμος από τη διαχείριση των ομπρελών και των κρεβατιών στις παραλίες του, οι πρώην διαχειριστές υποστήριξαν ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καρούσου, αναμένεται να ανέλθουν αυτά τα έσοδα μέχρι τον Οκτώβριο από το ενάμισι περίπου εκατ. ευρώ στα τρία ως τριάμισι εκατομμύρια.

Αποκρύβεται όμως, υποστήριξαν, ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας, αφότου τους εκδίωξε, προχώρησε στην τοποθέτηση, κατά μέσο όρο, τριπλάσιων σε αριθμό κρεβατιών και ομπρελών, σε βάρος και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Ακόμη, ο Δήμος ανατίμησε, σε πολύ μεγάλο ύψος, τα τέλη χρέωσης των ξενοδοχείων, τα οποία εκμισθώνουν για δικό τους λογαριασμό τα δημοτικά κρεβατάκια και ομπρέλες. Με αυτά τα δεδομένα, ήταν λογικό επόμενο η αύξηση των εσόδων, πρόσθεσαν, επιμένοντας όμως ότι στις παραλίες του Δήμου αυτά τα είδη είναι υπεράριθμα. Αυτό είναι πολύ εμφανές και είναι σε βάρος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Οι πρώην διαχειριστές υποστήριξαν ακόμη ότι παίχθηκε σε βάρος τους ένα παιγνίδι, που οδηγεί σε «βόλεμα ημετέρων» και θυματοποιεί τους ίδιους, αλλά και 80-100 υπαλλήλους που είχαν στις επιχειρήσεις τους. Οι πρώην διαχειριστές των παραλιών και των θαλασσίων σπορ στην Αγία Νάπα τόνισαν ότι ζητούν από τον Δήμαρχο να σεβαστεί τα ανθρώπινά τους δικαιώματα και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν πίσω στις εργασίες τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος