Προτάσεις για αλλαγές από τη Συμμαχία Πολιτών

a 9 Ειδήσεις
a 4026 ΕιδήσειςΠροτάσεις για αλλαγές στη χρηματοδότηση δημόσιων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων εισηγείται η Συμμαχία Πολιτών, αντιπροσωπεία της οποίας, υπό τον Πρόεδρό της Γιώργο Λιλλήκα, κατέθεσε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση όπου έγινε η κατάθεση κειμένου διαβούλευσης της Συμμαχίας Πολιτών προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα “Η μετατροπή της Κύπρου σε οικονομία της γνώσης και ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων”, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών “για το ενδιαφέρον που δείχνουν σχετικά με το Πανεπιστήμιο Κύπρου”.

“Σήμερα”, είπε ο κ. Χριστοφίδης, “είχαμε ένα γόνιμο διάλογο, συζητήσαμε γύρω από τα υφιστάμενα προβλήματα του Πανεπιστημίου καθώς και για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τα επόμενα έτη”.

“Είχαμε αρχίσει αυτόν το διάλογο πριν τις εκλογές, τον συνεχίζουμε και νομίζω”, πρόσθεσε ο Πρύτανης, “ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε περισσότερα να ανακοινώσουμε”.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις για το χρόνο που διέθεσαν “για να εγκαινιάσουμε”, όπως ανέφερε, “ένα διάλογο, ο οποίος αφορά το μέλλον του Πανεπιστημίου αλλά, ταυτοχρόνως, το ρόλο του Πανεπιστημίου στην κυπριακή οικονομία, ιδιαιτέρως μέσα στις σύγχρονες συνθήκες”.

“Πάντα πιστεύαμε”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “ότι η Κύπρος μπορεί να αριστεύσει και μπορεί να μετατραπεί σε ένα διεθνές και σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπου το Πανεπιστήμιο να έχει και τον κύριο ρόλο”.

“Ταυτοχρόνως”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “μέσα από τη σύγχρονη οικονομική κρίση, είναι εμφανές ότι το μέλλον της Κύπρου ευρίσκεται στην οικονομία της γνώσης, σε μιαν οικονομία που θα στηρίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία, όπου και πάλιν ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι καθοριστικός”.

“Μας έχει λυπήσει”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “η όλη συζήτηση που έχει γίνει δημόσια και η αντιπαράθεση γύρω από τα προγράμματα του Πανεπιστημίου, τα ζητήματα μισθοδοσίας, προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, επιδομάτων, διότι, ακριβώς, αυτή η δημόσια αντιπαράθεση δεν εξυπηρετεί ούτε τους στόχους της κυπριακής κοινωνίας ούτε τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχουμε στην οικονομία αλλά και στον τομέα της Παιδείας”.

“Για αυτό και σήμερα”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “καταθέσαμε κάποιες προτάσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ανταλλάξαμε απόψεις, πιστεύοντας ότι είναι η ώρα της συναίνεσης γύρω από τα εκπαιδευτικά ζητήματα και γύρω από τους προσανατολισμούς, τους στόχους και το όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και προτείναμε ως πλαίσιο συζήτησης ένα νέο μοντέλο συγχρηματοδότησης που υπάρχει σε άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και που επιτρέπει και εξωθεί το Πανεπιστήμιό μας να αριστεύει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και, μαζί με την αριστεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, να αριστεύει και η κυπριακή οικονομία, κάτι που τόσο χρειάζεται σήμερα ο τόπος”.

“Για αυτό”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “χαίρομαι που ήταν τόσο γόνιμος ο σημερινός διάλογος και πιστεύω ακράδαντα ότι, μέσα και από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Πανεπιστήμιο το Φθινόπωρο, μπορεί να ξεκινήσει αυτός ο δημόσιος πλέον διάλογος πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και βάση για να καταλήξουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα για το Πανεπιστήμιο που θα εξυπηρετεί στους στόχους του”.