Άσβεστες οι μνήμες της αεροπορικής τραγωδίας

Έντεκα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η Κύπρος «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης της αεροπορικής τραγωδίας «Ήλιος», στο Γραμματικό. Δίπλα στις οικογένειες η πολιτεία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο μνημόσυνο που τελέστηκε στο Παραλίμνι

Με άσβεστες τις μαύρες μνήμες και ανοιχτές τις πληγές από το κυριακάτικο πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005, 70 περίπου συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος» βρέθηκαν χθες, μαζί με Ελλαδίτες συγγενείς, στο Γραμματικό, βόρεια της Αθήνας.

Εκεί στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους τελέστηκε το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων. Στην Κύπρο, τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, στην παρουσία πλήθους συγγενών και αξιωματούχων του κράτους.
Τον επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

«Δίπλα στις οικογένειες η Πολιτεία»

«Η Κυβέρνηση, η Πολιτεία και η κοινωνία στέκονται έμπρακτα δίπλα στις οικογένειες και τα ορφανά που άφησε πίσω της η τραγωδία της πτώσης του αεροσκάφους της ‘Ήλιος’ στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι «η συντριβή του αεροσκάφους της ‘Ήλιος’ στην περιοχή του Γραμματικού, βόρεια της Αθήνας, συγκλόνισε την Κύπρο και την Ευρώπη, αφού έκοψε το νήμα της ζωής 121 συνανθρώπων μας. Δεν υπάρχει σπίτι, δεν υπάρχει ίσως κανένας από εμάς που να μην είχε ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γνωστό που επέβαινε σ’ αυτό».

Ανέφερε ότι «ο πόνος είναι ανείπωτος για την τραγική εκείνη στιγμή που αφαίρεσε το δικαίωμα της χαράς και της ευτυχίας από τις οικογένειές τους. Έντεκα χρόνια μετά συγγενείς όλων των θυμάτων, πολλοί άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι τότε, ενωμένοι πλέον σαν μια οικογένεια που τη συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί κοινού πένθους και πόνου, προσέρχονται στις εκκλησιές μας και στο Γραμματικό για να τιμήσουν τη μνήμη τους, να προσευχηθούν για την ανάπαυση των αθώων ψυχών τους, ανανεώνοντας τη σιωπηλή ιερή συμφωνία να κρατήσουν τη μνήμη τους ζωντανή», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι «η Κυβέρνηση, από χρέος και ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας, στέκεται έμπρακτα δίπλα στις οικογένειες και τα ορφανά που άφησε πίσω της η ανείπωτη τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό».

«Σήμερα» (χθες), ανέφερε, «θυμόμαστε και μνημονεύουμε τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας και προσευχόμαστε για τα 121 θύματά της. Βλέποντας τους συγγενείς, τους φίλους, βλέποντας όλους εσάς και τον πόνο που άφησε τα αποτυπώματά του στα πρόσωπα όλων, βιώνουμε ξανά την τραγωδία που ξεκλήρισε οικογένειες ολόκληρες και συγκλόνισε το παγκύπριο».

Μόνη παρηγοριά, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «οι αναμνήσεις και η πίστη στον Θεό που δίνει κουράγιο σε όλους μας, στον καθημερινό αγώνα για να κοιτάμε μπροστά και να μπορούμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως τα παιδιά, που έμειναν πίσω».

Τα γεγονότα

Όπως ανέφερε, το μοιραίο αεροσκάφος αναχώρησε το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 2005 από το αεροδρόμιο Λάρνακας, με τελικό προορισμό την Πράγα και ενδιάμεσο σταθμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, και «έμελλε να καταγράψει μίαν από τις τραγικότερες στιγμές της εποχής μας. Στις 10.15 το πρωί το αεροσκάφος εισήλθε στον Εθνικό Εναέριο Χώρο Αθηνών, χωρίς όμως να έχει καμία επαφή με τον Πύργο Ελέγχου.

Όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες», συνέχισε, «το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο και με όλους τους επιβαίνοντες να έχουν απολέσει τις αισθήσεις τους, εκτός από τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχό του.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12.05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, παρασύροντας στον θάνατο 121 ψυχές, εκ των οποίων οι 22 ήταν ανήλικα παιδιά και βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα».

Θρηνεί 16 το Παραλίμνι

«Έκτοτε», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «κάθε Αύγουστο το Παραλίμνι θρηνεί τον άδικο χαμό των 16 αγαπημένων συγγενών και φίλων, το ξεκλήρισμα δύο ολόκληρων οικογενειών, της οικογένειας του Χρήστου Πυρίλλη και της οικογένειας του Αντώνη Αντωνίου – και την απώλεια των τριών μελών της οικογένειας Κουτσόφτα, η οποία άφησε πίσω της τον δίχρονο τότε Βασίλη να μεγαλώνει με τους παππούδες και τις γιαγιάδες του.

Η οικογένεια του Οδυσσέα και της Ξένιας Κουτσόφτα», είπε ο κ. Νικολάου, «μετέβαινε με το κοριτσάκι τους την 6χρονη Χρύσω στην Αθήνα, μαζί με τις οικογένειες του Χρίστου και της Αντωνίας Πυρίλλη και τα παιδιά τους Έβελιν, 12 ετών, Ξένιο 10 ετών, και Μάρκο έξι ετών, αλλά και την οικογένεια του Αντώνη και της Μαρίας Αντωνίου με τα παιδιά τους Χρίστο, δέκα ετών, και Χριστίνα, έξι ετών. Μνημονεύουμε επίσης τους Πανίκο και Φάνη Κητρομιλίδη και τους Γιάννη και Ντίνα Παπαχριστοδούλου, που κατάγονται επίσης από το Παραλίμνι και διέμεναν στη Λεμεσό».

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Διευκρινίζει για τις λεπτομέρειες της φωτιάς σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διευκρινίζει η μαρίνα Αγίας Νάπας για τη φωτιά που ξέσπασε σε σκάφος σήμερα το απόγευμα.…

16 Ιουνίου, 2024

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Φωτιά σε σκάφος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε βίντεο από πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα Αγίας Νάπας: https://www.facebook.com/share/r/CWrjsNrTQsQVKmHP/?mibextid=WC7FNe

16 Ιουνίου, 2024

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024