Προς φορολογικές συμφωνίες και με άλλες χώρες

CE91 2 Ειδήσεις
Νέες φορολογικές συμφωνίες επιδιώκει να υπογράψει το Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, τεχνοκράτες του Υπουργείου βρίσκονται στο Χονγκ Κογκ για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Μάλιστα, στον ορίζοντα του Υπουργείου υπάρχουν νέα πλάνα για συμφωνίες και με άλλες χώρες της Αφρικής, καθώς ήδη η Τυνησία και το Μαρόκο απέστειλαν στην Κύπρο πρόσκληση για συνάντηση.

CE91 82 Ειδήσεις

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί «αγκάθι» για τους τεχνοκράτες του υπουργείου αλλά και ευρύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι η φορολογική συμφωνία με την Ινδία. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος μπήκε στη μαύρη λίστα της Ινδίας το 2013 όταν η Κύπρος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία που ζητήθηκαν από τις φορολογικές Αρχές της Ινδίας σε σχέση με καταθέσεις που είχαν Ινδοί στις κυπριακές τράπεζες, ενώ οι δύο χώρες διατηρούσαν από τον Δεκέμβριο του 1994 συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με τις συζητήσεις να βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχουν πρόνοιες που είναι αδιαπραγμάτευτες για την κυπριακή πλευρά, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναμένουν την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στην Ινδία (η οποία αναμενόταν να γίνει τον Απρίλιο) προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο.

Κληθείς να σχολιάσει, ο πρέσβης της Ινδίας στην Κύπρο, Ράβι Μπανγκάρ, τόνισε ότι κατά την άποψή του δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, αλλά καθαρά τεχνικό. Όπως ανέφερε, οι Αρχές της Ινδίας αναμένουν την αναθεωρημένη πρόταση της κυπριακής πλευράς. Μάλιστα, απέρριψε τον χαρακτηρισμό της μαύρης λίστας, τονίζοντας ότι πρόκειται για αναθεώρηση μιας συμφωνίας που έγινε προ εικοσαετίας σε συνθήκες που πλέον έχουν αλλάξει.

Πάντως, τα οφέλη για την Κύπρο, εάν καταφέρει να επιτύχει μία ανταγωνιστική συμφωνία, είναι πολλά, καθώς η Ινδία είναι μια αναδυόμενη δύναμη, η οποία αναζητά πύλες προς την Ευρώπη. Ήδη η Κύπρος κατέχει την έβδομη θέση αναφορικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Ινδία, με τη ροή των επενδύσεων μεταξύ 2000-2014 να φτάνει τα $7,6 δισ. Τη μερίδα του λέοντος στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ινδία κατέχουν ο Μαυρίκιος και η Σιγκαπούρη.

Σημειώνεται ότι η στοχευμένη επέκταση του δικτύου συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας της χώρας μας είναι σημαντικό εργαλείο καθώς οι εν λόγω συμβάσεις παρέχουν οφέλη σε εταιρείες και άτομα που είναι φορολογικοί κάτοικοι του ενός κράτους και τα οποία διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή αποκτούν εισόδημα που προέρχεται από το άλλο κράτος.

Κατά το 2015 η Κύπρος υπέγραψε τρεις νέες συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με Μπαχρέιν, Γεωργία και Ιράν καθώς και δύο πρωτόκολλα που τροποποιούν τις συμβάσεις με τη Νότια Αφρική και την Ουκρανία.

Πηγή: Φιλελεύθερος