Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε το τουρκικό χαλούμι! (βίντεο)

a 174 Ειδήσεις
a 6302 Ειδήσεις

Υπ. Γεωργίας: ” Όταν εγώ φώναζα…”

Κόλαφος η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ανακοπή της χρήσης της λέξης Χελίμ, σε τυρί πανομοιότυπο με το Χαλούμι, το οποίο προωθεί η Τουρκία… 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η λέξη Χελίμ και η λέξη Χαλούμι δεν μπορούν να συγχύσουν λεκτικά τον καταναλωτή και άρα το βασικό επιχείρημα του αιτήματος για ανακοπή δεν γίνεται αποδεκτό.

Την απόφαση σχολίασε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Υπουργός Γεωργίας, από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται: «Όταν εγώ φώναζα ότι στο χαλούμι έπρεπε να γράφουμε και Χελίμ, κάποιοι έλεγαν ότι ξεπουλάμε το χαλούμι στους Τούρκους. Να το αποτέλεσμα τώρα. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι άλλο. Λίγη υπομονή να κάνουμε και θα δούμε πώς μπορούμε να το χειριστούμε». Το μελετά η Γενική Εισαγγελία το θέμα και θα δούμε πώς θα το χειριστούμε. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι συγκεκριμένο.».

Στην αιτιολόγηση της απόφασης το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλύει διεξοδικά την γλωσσολογική προέλευση των δύο λέξεων, αφήνοντας ωστόσο ασχολίαστο το επιχείρημα πως η λέξη Χαλούμι, στα τουρκικά μεταφράζεται Χελίμ, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα πως η τουρκική δεν αποτελεί επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: ΑΝΤ1