Δερύνεια: Στην τελική ευθεία η διάνοιξη του οδοφράγματος

CEB1 52 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια
CEB1 562 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Οδόφραγμα Δερύνεια

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Δερύνειας – Αμμοχώστου και της διάνοιξης του τοπικού οδοφράγματος, αφού το μόνο που απομένει είναι η επιδιόρθωση ενός τμήματος του δρόμου που βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη, μήκους περίπου 250 μέτρων.

Το κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές έχει επιδιορθωθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων της Δημοκρατίας, το οποίο τώρα ασχολείται με το στήσιμο του φυλακίου της Αστυνομίας και του Τμήματος Τελωνείου των άλλων βοηθητικών υποστατικών. Επιδιορθωμένο είναι και το κομμάτι που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή, απομένει όμως η μετακίνηση του φυλακίου του κατοχικού στρατού προς τα πίσω προκειμένου να επιτευχθεί η διαπλάτυνση του δρόμου. Πρόκειται για το φυλάκιο που βρίσκεται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό.

Με βάση την πρακτική που ίσχυσε και στην περίπτωση των άλλων οδοφραγμάτων, την επιδιόρθωση του τμήματος που βρίσκεται μέσα στη Νεκρή Ζώνη θα αναλάβει κοινοπραξία αποτελούμενη από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές εταιρείες, και τα έξοδα θα καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

«Αναμένουμε τα κονδύλια από την ΕΕ και σύντομα θα γίνει η προκήρυξη των προσφορών για εκδήλωση ενδιαφέροντος από κοινοπραξίες» δήλωσε αρμόδια πηγή. Υπολογίζεται ότι για τις εργασίες που απομένουν απαιτείται περίπου χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες μήνες. Ωστόσο οι Τούρκοι απαιτούν όπως το οδόφραγμα Δερύνειας ανοίξει ταυτόχρονα με το οδόφραγμα της Λεύκας (Απλίκι), όπως προβλέπει η απόφαση Αναστασιάδη- Ακιντζί ημερομηνίας 25 Μαΐου 2015.

Πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι αρκετοί είναι οι τοπικοί παράγοντες και επιχειρηματίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου που ασκούν πιέσεις και ζητούν όπως το οδόφραγμα της Δερύνειας ανοίξει πριν την τουριστική περίοδο, προσβλέποντας σε αύξηση των επισκεπτών από τις ελεύθερες περιοχές. Ο Μουσταφά Ακιντζί δέχεται έντονες επικρίσεις στα κατεχόμενα για το γεγονός ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία των κατεχομένων δεν άνοιξε ούτε ένα οδόφραγμα.

Στη Λεύκα παρατηρείται καθυστέρηση διότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Ο δρόμος στις ελεύθερες περιοχές που χρειάζεται αποκατάσταση έχει μήκος τρία χιλιόμετρα ενώ το κομμάτι που βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη είναι 300 μέτρα. Έχει επιλεγεί ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο στο έδαφος της Δημοκρατίας και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες, οι οποίες εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Για αποφυγή καθυστέρησης η Δημοκρατία εμφανίστηκε πρόθυμη να αποκαταστήσει και το κομμάτι του δρόμου που είναι μέσα στη Νεκρή Ζώνη.

«Το κομμάτι αυτό είναι πολύ δύσκολο, είναι κακοτράχαλο» ανέφερε αρμόδια πηγή. Η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για δασική περιοχή όπου διαβιούν και αγρινά γι’ αυτό απαιτούνται μελέτες για τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης της περιοχής Λεύκας ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο από την Υπηρεσία Δράσεως των ΗΕ κατά των Ναρκών (UNMAS), η οποία ενημέρωσε την αρμόδια τεχική Επιτροπή για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων ότι στην περιοχή της Δερύνειας δεν υπάρχουν νάρκες.

Εκκρεμούν και άλλα

Ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής για τα οδοφράγματα υπάρχει το αίτημα της ε/κ πλευράς για άνοιγμα αρκετών άλλων διόδων (στη βάση και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Ιούνιο του 2015) στον παλιό δρόμο Αγλαντζιάς-Αθηένου, στην Τηλλυρία, στην Πύλη Πάφου και το άνοιγμα οδοφράγματος στην ανατολική Λευκωσία. Η Τεχνική Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας για τα οποία έλαβε όρους εντολής από τους δύο ηγέτες με τη συμφωνία της 25η Μαΐου 2015.

Σε ένα μήνα συμπληρώνονται 14 χρόνια από τη μερική άρση στην απαγόρευση των διακινήσεων από και προς στις κατεχόμενες περιοχές. Στις 23 Απριλίου 2003 ο Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισε το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ενώ μερικές μέρες αργότερα άνοιξαν και τα οδοφράγματα Περγάμου και Στροβιλιών. Επί Προεδρίας Χριστόφια άνοιξε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία και του Κάμπου-Λιμνίτη.

Πηγή: Φιλελεύθερος