Τον ΟΓΑ καταγγέλλει ο Παναγροτικός για καθυστέρηση αποζημιώσεων των πατατοπαραγωγών της Σωτήρας

Ο Παναγροτικός, δια του Γενικού Γραμματέα του Νεκτάριου Κάρυου, καταγγέλλει, τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης «για την εγκληματική καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις θεομηνίες των δύο προηγούμενων εσοδειών πατάτας, της χειμερινής του 2012 και της εαρινής του 2013».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παναγροτικού, η καθυστέρηση αυτή έχει αφήσει μια μεγάλη μερίδα των πατατοπαραγωγών των κοινοτήτων Σωτήρας και Λιοπετριού Αμμοχώστου καθώς και των κοινοτήτων Ξυλοφάγου και Ορμήδειας Λάρνακας, χωρίς κανένα ουσιαστικά πόρο για να επιβιώσουν.

«Οι περιοχές αυτές έχουν πληγεί τα τελευταία τρία χρόνια από ασθένειες και θεομηνίες και δεν έχουν διαθέσει καθόλου πατάτες προς πώληση, ζώντας ουσιαστικά από δάνεια, τα οποία έχουν κοπεί και αυτά, λόγω των προβλημάτων των τραπεζών. Εμείς διαβλέποντας το πρόβλημα ρευστότητας από τις αρχές του χρόνου ζητήσαμε όπως δοθεί προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς χωρίς όμως να εισακουσθούμε», προστίθεται.

Αναφέρεται ότι το θέμα της επίσπευσης της πληρωμής των αποζημιώσεων ή της προκαταβολής ετέθη και ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού χωρίς αποτέλεσμα, «αφού ο ΟΓΑ συνέχιζε να προβάλλει διάφορα προσκόμματα, ζητώντας στοιχεία πέραν από τα συνήθη, τα οποία συνεχίζει να προβάλλει ακόμα και σήμερα, χωρίς να ωχριά έναντι στην ανέχεια ολόκληρων κοινοτήτων».

«Ούτε τις αποζημιώσεις της περσινής χειμερινής εσοδείας δεν διανοήθηκε να πληρώσει, της οποίας έχει τα στοιχεία εδώ και μήνες. Εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά από τη συμπεριφορά του ΟΓΑ, αφού διαθέτει τα ποσά των αποζημιώσεων από τα νενομισμένα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τους παραγωγούς χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά τα δημόσια οικονομικά από την καταβολή ων αποζημιώσεων. Κατά συνέπεια ζητούμε από τον Υπουργό Γεωργίας, όπως διερευνήσει τους λόγους της ασύγγνωστης συμπεριφοράς του ΟΓΑ έναντι των πατατοπαραγωγών», προστίθεται.

Ο Παναγροτικός καλεί, τέλος, τον ΟΓΑ όπως ανταποκριθεί «αφού εδώ και ενάμιση μήνα, μετά από παρεμβάσεις μας, έχει στα χέρια του τις τιμές και της τελευταίας εσοδείας και θα μπορούσε από τότε να υπολόγιζε το ύψος της αποζημιώσεων, και να τις κατέβαλλε άμεσα στους πατατοπαραγωγούς μας».

Πηγή: ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024