Νανορομπότ για τη θεραπεία της λευχαιμίας

Της Ζαφείρως Αναστασίου

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ένα μικροσκοπικό ρομπότ από DNA μπορεί να αναγνωρίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν τη τεχνική του οριγκάμι DNA για να κατασκεύασουν το νανορομπότ… 

Διπλώνοντας τμήματα γενετικού υλικού δημιούργησαν δύο επιφάνειες που ανοιγοκλείνουν σ’ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό της χάντρας. Ανάμεσα στις δύο “πόρτες” της ρομποτικής νανοαχιβάδας έκλεισαν αντισώματα για να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τα εχθρικά κύτταρα. Στη συνέχεια σφράγισαν τις “πόρτες” με δύο κλειδαριές, οι οποίες προγραμματίστηκαν να ανοίγουν απελευθέρωντας κάθε φορά τα αντισώματα όταν ανίχνευαν την παρουσία μορίων.

Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο, εκατομμύρια αντίγραφα του νανορομπότ απελευθερώθηκαν σ’ένα μείγμα υγιών και καρκινικών κυττάρων ανθρωπίνου αίματος. Περίπου 3 μέρες αργότερα παρατηρήθηκε πως τα μισά καρκινικά κύτταρα είχαν καταστραφεί, ενώ τα υγιή είχαν μείνει ανέπαφα. Προτού ξεκίνησουν δοκιμές σε ζώα, οι ερευνητές στοχεύουν να δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ρομπότ τους. Αυτό θα βοηθήσει στο να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα αρκετή ώρα και να μπορεί να εξολοθρεύει μέχρι και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο.

Ο κ. Ντάγκλας, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης δήλωσε πως σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, χρειάζεται να εντοπίσουμε μέχρι και το τελευταίο κύτταρο και να το θανατώσουμε, για να μπορούμε να τις θεραπεύσουμε ολοκληρωτικά. Πρόσθεσε επίσης, πως το ρομπότ μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ