Αλλαγές στους εφέδρους

a 81 Ειδήσεις
a 4354 Ειδήσεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας συζήτησε την αλλαγή των υποχρεώσεων των εφέδρων, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συζήτησης διατυπώθηκε η ικανοποίηση των μελών της Επιτροπής για την αντιμετώπιση που έτυχε η αλλαγή από τους συνδέσμους εφέδρων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι ο νέος τρόπος παρουσίασης των εφέδρων που αποφασίστηκε από το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς επανήλθε προς συζήτηση στην Επιτροπή μετά από παράπονα που διατύπωσαν διάφορες ομάδες εφέδρων.

«Θέλω να τονίσω είναι ότι οι σύνδεσμοι των διαφόρων τιμημάτων των εφέδρων οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής έχουν τοποθετηθεί υπεύθυνα στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχουν στηρίξει τον τρόπο με τον οποίο το ΓΕΕΦ χειρίζεται τα θέματα των εφέδρων», είπε και εξέφρασε υπερηφάνεια προς τούτο.

Επεσήμανε ότι η σωστή ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι ότι ζούμε περίοδο καταπαύσεως του πυρός, ανέφερε ότι σε μια περίοδο που η ΑΟΖ μας δημιουργεί περισσότερες ευθύνες, σίγουρα το γεγονός ότι ο στρατός μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφεδρεία υποχρεώνει την Επιτροπή Αμυνας να στηρίξει την απόφαση που έχει πάρει το ΓΕΕ.

Εξήγησε ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν άμεσες ανάγκες που δεν περιορίζονται μόνο στις σκοπιές, αλλά που αφορούν και τις μονάδες.

«Από την άλλη θέλω να υπογραμμίσω ότι κατανοούμε πλήρως τα αντικειμενικά προβλήματα που μπορεί αυτή την περίοδο λόγω της οικονομικής ύφεσης να δημιουργεί η 48ωρη παρουσίαση των εφέδρων», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «γι΄ αυτό το λόγο ως Επιτροπή Αμυνας έχουμε ζητήσει από το ΓΕΕΦ και από το ΥΠΑΜ όταν και εφόσον προκύπτουν πραγματικά αντικειμενικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται με κατανόηση, ώστε να υπάρξει πλήρης συνεργασία μεταξύ εφέδρων και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του νέου σχεδιασμού για την εφεδρεία οι τοποθετήσεις όλων, ανεξαιρέτως των συνδέσμων εφέδρων ήταν «μουσική στα αυτιά μας», προσθέτοντας ότι αυτοί οι σύνδεσμοι αριθμούν χιλιάδες μέλη και ενημέρωσαν την Επιτροπή Αμυνας ότι δεν υπήρξε αντίδραση από κανένας μέλος τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι έγινε δέκτης παραπόνων από συμπολίτες μας για την περίοδο Αυγούστου και παρατήρησε επί του συγκεκριμένου ότι αυτή η ανάγκη δεν αφορά μόνο τις σκοπιές, αλλά την ίδια την ετοιμότητα.

Επισημαίνοντας ότι κάποιο πρόβλημα δημιουργείται για την περίοδο Αυγούστου, ανέφερε ότι ζητήθηκε από το ΓΕΕΦ να εξετάσει τη δυνατότητα διαφοροποίησης για την περίοδο Αυγούστου.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι και θέμα νοοτροπίας και ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας εφεδρεία πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς και να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου είπε ότι από τη συζήτηση βγαίνει αβίαστα το κοινό συμπέρασμα, ότι οι διαφοροποιήσεις που αφορούν την εκπλήρωση της εφεδρείας, κατά τον τρόπο η εκπλήρωση της εφεδρείας να γίνεται από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη είναι αναγκαιότητα.

Πρόσθεσε ότι αυτή η ανάγκη προκύπτει λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας από τους 25 στους 24 μήνες.

Λέγοντας «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» διατύπωσε τη θέση ότι εάν δεν γινόταν η μείωση σήμερα δεν θα διαμαρτυρόταν κανένας έφεδρος.

Διατύπωσε ικανοποίηση για την ομοφωνία που παρουσιάστηκε από τους συνδέσμους εφέδρων, και είπε ότι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπισθούν άμεσα, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ