Απόφαση σταθμός για το περιβάλλον η καταδίκη για τη Λίμνη

a 241 Ειδήσεις
a 7728 Ειδήσεις
Απόφαση ορόσημο για τα περιβαλλοντικά θέματα θεωρείται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους η χθεσινή καταδίκη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη προστασία του νερόφιδου στη Λίμνη Σωτήρας-Παραλιμνίου… 

Η καταδίκη – η πρώτη για περιβαλλοντικά ζητήματα – εκτιμάται από τους περιβαλλοντιστές ότι θα είναι προπομπός για παρόμοιες αποφάσεις σε άλλα ζητήματα που προωθούνται στο Δικαστήριο όπως για τον Ακάμα.

Το θέμα της Λίμνης Σωτήρας-Παραλιμνίου έφερε στην επιφάνεια το 2007 η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, η οποία κατήγγειλε την Κύπρο για ελλιπή προστασία του νερόφιδου και για το γεγονός ότι το κράτος επέτρεψε την οικιστική ανάπτυξη στο βόρειο τμήμα της περιοχής της λίμνης.

«Η καταδίκη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του νερόφιδου στη λίμνη Σωτήρας-Παραλιμνίου, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός μεγαλοϊδιοκτήτη γης», δήλωσε επίσης στη StockWatch, ο βουλευτής του Κινήματος Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιβαλλοντικά θέματα.

Απόφαση ορόσημο για την προστασία της φύσης στην Κύπρο, χαρακτηρίζει την καταδίκη της Κύπρου, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Κλαίρη Παπάζογλου.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή απόφαση θα οδηγήσει σε ταχεία δράση για να προστατευτεί σωστά η εξαιρετικά απειλούμενη Λίμνη Παραλιμνίου, μια σημαντική περιοχή για αυτό το μοναδικό είδος φιδιού αλλά και για είδη πουλιών», δήλωσε.

«Ελπίζουμε επίσης ότι θα οδηγήσει τις αρχές στο να λάβουν τις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση πολύ πιο σοβαρά», πρόσθεσε η κ. Παπάζογλου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει πληθώρα υποθέσεων για τη φύση ενάντια στην Κύπρο, για τον ανεπαρκή ορισμό περιοχών Natura 2000 για τα πουλιά, για την αδειοδότηση καταστρεπτικών αναπτύξεων εντός περιοχών Natura 2000 όπως το Χα Ποτάμι και ο Ακάμας, και για την ελλιπή παρακολούθηση της κατάστασης περιοχών Natura 2000 και σημαντικών απειλούμενων ειδών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλειψε να περιλάβει την περιοχή της λίμνης Σωτήρας-Παραλιμνίου στον εθνικό κατάλογο προτεινόμενων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας, ανεχόμενη δραστηριότητες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της λίμνης Παραλιμνίου.

Στην απόφαση προστίθεται ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα προστασίας ώστε να διαφυλαχθεί ο πληθυσμός του είδους Natrix natrix cypriaca (νερόφιδο της Κύπρου), το οποίο αποτελεί το οικολογικό ενδιαφέρον της λίμνης αυτής και του φράγματος Ξυλιάτου.

Παρέλειψαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να εγκαθιδρυθεί και να εφαρμοστεί ένα καθεστώς αυστηρής προστασίας του είδους αυτού, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου και άλλες υποθέσεις περιβαλλοντικών θεμάτων όπως είναι η προθεσμία ενός μηνός για να κλείσουν οι σκουπιδότοποι, η ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.

Ερωτηθείς αν η απόφαση αποτελεί προπομπό και για άλλες καταδίκες, ο κ. Περδίκης, ανέφερε, όχι κατ’ ανάγκη καθώς στις άλλες περιπτώσεις μπορούν, όπως είπε, να ληφθούν διορθωτικά μέρα.

πηγή stockwatch.com.cy