Πρώτες κινήσεις για μείωση επιτοκίων από τράπεζες

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανείων, που αποτελούσε μείζον ζήτημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φαίνεται ότι ξεκινά. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης εξήγγειλε μείωση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες κι άλλα δάνεια.

Η εξαγγελία έγινε ύστερα από συνάντηση του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει σχέδια μείωσης των επιτοκίων ως εξής:

► Μείωση 1% για όλα τα στεγαστικά δάνεια, όμως με συγκεκριμένο όριο που αφορά το ύψος του αρχικού δανείου. Δηλαδή δεν θα μειωθούν επιτόκια για μεγάλα δάνεια που αφορούσαν πολυτελή ακίνητα.
► Σχέδιο για μείωση στεγαστικών δανείων για ανέργους και ευάλωτες ομάδες.
► Μείωση επιτοκίων φοιτητικών δανείων κατά 1% για ευάλωτες ομάδες π.χ. άνεργοι
► Μείωση επιτοκίων πιστωτικών καρτών κατά 2% για όλους
► Και μείωση 1% για ορισμένα άλλα δάνεια.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου σε δηλώσεις του τόνισε ότι η μείωση της τάξης του 1% θεωρείται ανακουφιστικό μέτρο και θα ακολουθήσουν ανάλογα με τις δυνατότητες τόσο της Τράπεζας Κύπρου κι άλλα μέτρα.

Ο κ. Χασάπης επεσήμανε ότι η Τράπεζα κάνει βήματα προς τα εμπρός, όπως η υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια πλήρης ενημέρωση για τη νέα πορεία, στην οποία εισήλθε η Τράπεζα Κύπρου.

Επεσήμανε ότι η Βουλή στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να επανακτήσει το κύρος και την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού η Τράπεζα Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως ως ένας βασικός πνεύμονας της οικονομίας της Κύπρου θα πρέπει να είναι και πάλι στην προμετωπίδα για την οικονομική αναγέννηση της χώρας.

Μειώσεις και από Alpha Bank Χθες εξάλλου η Alpha Bank Cyprus ανακοίνωσε επίσημα μείωση στα δανειστικά επιτόκια με ισχύ από τις 25 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να δώσει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προστασία και διευκόλυνση των πελατών της, ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων της τραπέζης».

Τα βασικά επιτόκια της τραπέζας διαφοροποιούνται και καθορίζονται ως ακολούθως: Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων (ΒΕΣΔ) Euribor 3M + 3,00%, βασικό επιτόκιο τραπέζης (ΒΕΤ) Euribor 3M + 5,00%, βασικό επιτόκιο καταναλωτικών διευκολύνσεων (ΒΕΚΔ) Euribor 3M + 5,50%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τον καθορισμό των νέων βασικών επιτοκίων και με αναφορά στη χθεσινή τιμή του Euribor 3M, το νέο ΒΕΣΔ θα ήταν 3,226%, το ΒΕΤ 5,226% και το ΒΕΚΔ 5,726% και θα είχαν ως αποτέλεσμα μείωση ίση με 0,274% για στεγαστικά δάνεια και 0,524% για λοιπές χορηγήσεις.

Το επιτόκιο υπερημερίας της Alpha Bank μειώνεται από 2,50% που ισχύει σήμερα σε 1,75%, σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων. Παράλληλα, μειώνεται το επιτόκιο υπερημερίας πιστωτικών καρτών από 0,25% μηνιαίως σε 0,15% μηνιαίως, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του αντίστοιχου ετήσιου επιτοκίου υπερημερίας από 3,00% σε 1,80%.

Στις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση εναντίον του χρεώστη, το μέγιστο συνολικό επιτόκιο, το οποίο η τράπεζα θα επιδιώξει να εισπράξει δεν θα υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση το 9,50%.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ακόμα πως, τo περιθώριο επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια μειώνεται έως και εκατό μονάδες βάσεως (ήτοι 1,00%) από τα υφιστάμενα επίπεδα και διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική βάσει της συνεισφοράς του πελάτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank Cyprus με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού και με τα σημερινά δεδομένα, το τελικό συνολικό επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια θα κυμαινόταν από 4,226% έως 5,726%, αναλόγως συνεισφοράς.

Το περιθώριο επιτοκίου για νέες χορηγήσεις μειώνεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες χορηγήσεων της Τραπέζης καθώς και στα σχέδια ρυθμίσεων, έως και εκατόν εβδομήντα μονάδες βάσεως (ήτοι 1,70%).

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024