ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για στήριξη των Τοπικών Αρχών

a 107 Ειδήσεις
a 5786 ΕιδήσειςΗ Κυβέρνηση όχι μόνο δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Τοπικές Αρχές αλλά καταβάλλει προσπάθειες για στήριξή τους, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Μαύρου δήλωσε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για στήριξη των Δήμων και Κοινοτήτων αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι για αυτό τον λόγο, ανέφερε η κ. Μαύρου, που έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα συναντήσεις τόσο με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων όσο και με όλους σχεδόν ανεξαιρέτως του Δήμους ξεχωριστά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε η κ. Μαύρου, είναι και το γεγονός πως το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά κονδύλια που πηγαίνουν σε Δήμους και Κοινότητες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2012, προβλέπονται κονδύλια ύψους, για μεν τους Δήμους €128,3 εκ. ενώ για τις κοινότητες €108,9 εκ.

Κατά τη διάσκεψη η κ. Μαύρου επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι τυχόν εξοικονομήσεις από άλλα κονδύλια του Υπουργείου θα αξιοποιηθούν για στήριξη των Τοπικών Αρχών.

Η Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι είναι από όλους αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Αρχές σήμερα απαιτεί ριζικές αλλαγές.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων βρίσκονται κατατεθειμένα δύο νομοσχέδια στην Βουλή των Αντιπροσώπων από πλευράς της Κυβέρνησης, από τις αρχές του 2011, η ψήφιση των οποίων όμως ακόμη εκκρεμεί, ανέφερε η κ. Μαύρου.

Στόχος των νομοσχεδίων είναι η «σταδιακή ενίσχυση των Τοπικών Αρχών, η δημιουργία περιφερειακών δομών με αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια, η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και η δημιουργία νέων δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Παράλληλα η Κυβέρνηση έχει προωθήσει σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως η εισαγωγή της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας στην αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων και η δημιουργία ενιαίων πολεοδομικών αρχών, κατέληξε η Υπουργός Εσωτερικών.