ΚΟΤ: Ενίσχυση γαμήλιου τουρισμού στην Κύπρο

Αύξηση ατόμων που τελούν τους γάμους και ενιαία πολιτική τιμολόγησης στις προτάσεις.


Την ίδια ώρα προτείνεται δυνατότητα τέλεσης γάμων σε χώρους κοντά στη θάλασσα, αλλά και εκπαίδευση των λειτουργών που τελούν πολιτικούς γάμους, ως προς τη σωστή συμπεριφορά και το ντύσιμο.

Τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση του πακέτου που προσφέρει η Κύπρος όσον αφορά τον γαμήλιο τουρισμό επεξεργάζονται οι αρμόδιοι. Ανάμεσα στις προτάσεις που υπεβλήθησαν, κυρίως από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), είναι να αυξηθούν τα άτομα που τελούν πολιτικούς γάμους ανά δήμο, να υπάρχει η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε περισσότερες γλώσσες, να καταγραφούν και να αναβαθμιστούν οι χώροι που τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, όπως και αυτοί που υπάγονται στο τμήμα αρχαιοτήτων στους οποίους επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων.

Την ίδια ώρα προτείνεται ενιαία πολιτική τιμολόγησης σε χώρους εκτός δημαρχείων, δυνατότητα τέλεσης γάμων σε χώρους κοντά στη θάλασσα, αλλά και εκπαίδευση των λειτουργών που τελούν πολιτικούς γάμους, ως προς τη σωστή συμπεριφορά και το ντύσιμο. Το θέμα συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατόπιν υποδείξεων και του ΚΟΤ.

Επικαιροποίηση στοιχείων


Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής Τουρισμού του ΚΟΤ Μιχάλης Μεταξάς τόνισε τη σημασία του προϊόντος, λέγοντας ότι ο Οργανισμός έχει προκηρύξει μελέτη για επικαιροποίηση των στοιχείων και των εκτιμήσεων για τα αναμενόμενα έσοδα. Η μελέτη, όπως σημείωσε, θα εστιάσει στους στόχους για την περαιτέρω βελτίωση του τομέα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεταξάς επεσήμανε ότι θέλει να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις.



Γύρω στα 150-200 ευρώ



Ο Χριστόδουλος Ρουσιάς, της Ένωσης Δήμων, ανέφερε πως οι Δήμοι δίνουν μεγάλη προσοχή στο θέμα και όπως ανέφερε δεν υπήρχε περίπτωση αιτήματος για γάμο που δεν εξυπηρετήθηκε. Είπε επίσης ότι στους πολιτικούς γάμους υπάρχει πίεση χρόνου στους δήμους για να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό σε ικανοποιητικά χρονικά διαστήματα. Αναφέρθηκε επιπροσθέτως ότι οι χρεώσεις για τέλεση γάμων εκτός δημαρχείων βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, γύρω στα 150-200 ευρώ, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

8 χιλιάδες ετησίως


Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι στη συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη προοπτική που υπάρχει στον τομέα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι φαίνεται να υπάρχει αρκετή ζήτηση για την τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, γι’ αυτό η Επιτροπή έχει ενθαρρύνει τον ΚΟΤ ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για να μπορεί να εξυπηρετείται γρήγορα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ξεπεράσει συγκεκριμένες αγκυλώσεις και νοοτροπίες. Αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή τελούνται περίπου 8.000 πολιτικοί γάμοι στην Κύπρο, είπε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η ευκαιρία να πάει χαμένη, που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τους δήμους και το κράτος.

120 εκ. ευρώ στο ΑΕΠ


Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες από την τέλεση πολιτικών γάμων, αναφέροντας ότι 120 εκ. ευρώ προστίθενται σήμερα στο ΑΕΠ, μέσα από μια δραστηριότητα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα σωρό προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι όταν υπάρχει ζήτηση, πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει και προσφορά και είναι κρίμα τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα και τα διάφορα βασίλεια να δημιουργούν προβλήματα, ώστε να μην τυγχάνει η ζήτηση αυτή της κατάλληλης εκμετάλλευσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, κυρίως από τη Μ. Βρετανία, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα, και θα πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες ημερομηνίες τέλεσης πολιτικών γάμων στους Δήμους.

Το ΑΚΕΛ, είπε, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΤ και την Ένωση Δήμων να προχωρήσουν στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προώθηση του γαμήλιου τουρισμού, αυξάνοντας σημαντικά τις αφίξεις και τα έσοδα.



«Κάποιοι προβάλλουν προσκόμματα»



Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι ενώ κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για απλοποίηση διαδικασιών με σκοπό την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, κάποιοι άλλοι προβάλλουν προσκόμματα και ανησυχούν ότι θα χάσουν την ησυχία τους. Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και επιπλέον έσοδα για την οικονομία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι προσπάθεια είναι να αναπτυχθεί αυτός ο χρυσός τομέας που λέγεται γαμήλιος τουρισμός, που φαίνεται να έχει τεράστια προοπτική με έσοδα για τον τόπο.



Στηρίζει Υφυπουργείο ο ΔΗΣΥ



Τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και Τουριστικού/Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου διατύπωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, στον Πρόεδρο Χάρη Λοϊζίδη και αντιπροσωπία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), με τους οποίους είχε χθες συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως «συναντηθήκαμε με τον ΠΑΣΥΞΕ, τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, στηρίζουμε τον τουρισμό, είναι βασικός πνεύμονας της κυπριακής οικονομίας και συνέβαλε τα τελευταία χρόνια να περάσουμε από την οικονομική ύφεση στην οικονομική ανάπτυξη».

Όπως είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ξενοδοχειακή βιομηχανία και επίσης είμαστε υπέρ της δημιουργίας επιμελητηρίου για τον τουρισμό όπως και ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού».

 Ο κ. Λοϊζίδης δήλωσε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του, κατά τη διάρκειας της οποίας «καλύψαμε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα συζητήσαμε τα δύο εξειδικευμένα θέματα της ίδρυσης του Υφυπουργείου Τουρισμού, καθώς και την ίδρυση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι «είμαστε σε έναν καλό δρόμο μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουμε δει μέχρι σήμερα και ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε τις συναντήσεις αυτές μέχρι και τις επόμενες δέκα μέρες, για να καταλήξουμε σε κάτι χειροπιαστό όσον αφορά τα δύο αυτά ζητήματα».



Λοϊζίδης:
«Να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε άρθρο του στο νέο τεύχος του περιοδικού «Ξενοδόχος» που κυκλοφόρησε, ο Χάρης Λοϊζίδης αναφέρει ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι πλέον αρκετά ώριμοι για να κατανοήσουν την αξία του θησαυρού που κρατούμε στα χέρια μας και τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοϊζίδης σημειώνει στο άρθρο του ότι «μπαίνουμε στο 2017 αισιόδοξοι, με την ώθηση που έδωσε στον τουρισμό μας το προηγούμενο έτος». Επιπρόσθετα, στο νέο τεύχος του περιοδικού του ΠΑΣΥΞΕ φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ με τα μηνύματα που εξήχθησαν από το 39ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και την 25η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΠΑΣΥΞΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναφορά γίνεται, επίσης, για την καθέλκυση της νέας ιστοσελίδας του ΠΑΣΥΞΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cyprushotelassociation.org, από την οποία μπορούν να γίνονται και κρατήσεις σε ξενοδοχεία μελών του ΠΑΣΥΞΕ, σε όλη την Κύπρο.


 Πηγή:Sigma Live

Ροη Ειδησεων

Στα 680 ευρώ το όριο πείνας για τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα

Το όριο της πείνας για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα είναι από τις 30 Απριλίου,…

8 Μαΐου, 2024

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διαμερίσματα σε σύγκριση με τις οικίες

Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα σε σύγκριση με τις οικίες σύμφωνα με τα συμπεράσματα…

8 Μαΐου, 2024

Λάρνακα: Υπό κράτηση τρία πρόσωπα που προσπάθησαν να καταστρέψουν οικία με εκρηκτικά

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης επτά ημερών εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 32,…

8 Μαΐου, 2024

Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για επίθεση και κατοχή όπλου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των TSAMPRATZE GKIORGKI, 18 ετών και NIKOLOZI KOBIAZVILI 30…

8 Μαΐου, 2024

Ελπίδα Ολγκίν οι ηγέτες να «ακούσουν τους πολίτες» – Επανέλαβε τον εαυτό του ο Τατάρ

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους…

8 Μαΐου, 2024

ΣΩΤΗΡΑ: Η Παιδική Λέσχη παρουσιάζει το παραμύθι «Το Σπιρτόκουτο»

Αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σωτήρας, φιλοξενεί τη…

8 Μαΐου, 2024