Οι δημότες της Σωτήρας αγκαλιάζουν τα προγράμματα του σταθμού πρόληψης και συμβουλευτικής “ΑΧΙΛΛΕΑΣ”

a1 2 Νέα Αμμοχώστου
a1 121 Νέα Αμμοχώστου

Από το 2009 ξεκίνησε την λειτουργία του στην περιοχή Κοκκινοχωρίων, ο Σταθμός Πρόληψης & Συμβουλευτικής «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Ο «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» αποτελεί ένα συνεταιριστικό πρόγραμμα μεταξύ του ΚΕΝΘΕΑ και των Δήμων Κοινοτήτων της επαρχίας Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα τον «ΑΧΙΛΛΕΑ» στηρίζουν οι Δήμοι Σωτήρας, Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και οι Κοινότητες Αυγόρου, Φρέναρος, Άγιος Γεώργιος Αχερίτου-Βρυσούλλες, Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμβου και Ορμήδειας.

Ο ρόλος του ΑΧΙΛΛΕΑ στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός αφού πριν την δημιουργία του Σταθμού, στην περιοχή μας δεν υπήρχε κανένας φορέας ο οποίος να ασχολείται με θέματα εξαρτήσεων. Όλες οι υπηρεσίες του Σταθμού προσφέρονται εντελώς δωρεάν αφού ο Σταθμός στηρίζεται οικονομικά από τους τοπικούς Δήμους και Κοινότητες.

Στον ΑΧΙΛΛΕΑ λειτουργεί από το 2009 Τομέας Πρόληψης. Σκοπός του Τομέα Πρόληψης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις διάφορες ουσίες και μορφές εξάρτησης αλλά και για τις επιπτώσεις τους στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και σύντομων παρεμβάσεων, γίνεται εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα στο πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Στον Δήμο Σωτήρας φέτος, έχουν εφαρμοστεί 3 προγράμματα και μία μονοήμερη παρέμβαση με θέμα το κάπνισμα στην Δ΄τάξη του Β’ Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα «Ταξίδι Ζωής» το οποίο αποτελείται από 6 Βιωματικά Εργαστήρια, παρακολούθησαν παιδιά της Ε΄ τάξης Στο Α’ και Γ’ Δημοτικό Σχολείο. Το Συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπιάνεται με θέματα που αφορούν την αυτοπεποίθηση, επιλογή φίλων, την αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων αλλά και στόχους ζωής, θέματα στα οποία αν εκπαιδευτούν τα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά εναντίων της κάθε μορφής εξάρτησης.

Στο Πρόγραμμα «Κύκλωπας & Οδυσσέας» συμμετείχαν παιδιά της Στ΄ τάξης του Γ’ δημοτικού σχολείου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από 6 βιωματικά εργαστήρια, έχει κεντρικό θέμα το αλκοόλ, τις επιπτώσεις του αλλά και την επιρροή των φίλων.

Επίσης έκτος από μαθητές, ομάδα γονέων συμμετείχε σε σειρά έξι βιωματικών εργαστηρίων στο πρόγραμμα «Οικογενειακό Συμβούλιο». Η θεματολογία των εργαστηρίων είναι η εξής:
1. Παρουσίαση της φιλοσοφίας του προγράμματος και τον τρόπο να εφαρμοστεί το «Οικογενειακό Συμβούλιο» σε κάθε οικογένεια.
2. Προσδιορισμός του γονεϊκού στυλ των γονιών και βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας στην οικογένεια.
3. Ενημέρωση για τις Εξαρτήσεις (νόμιμες, παράνομες, ουσίες και συμπεριφορές).
4. Εξεύρεση πρακτικών λύσεων για θέματα που απασχολούν το σύγχρονο γονιό όπως Διαδίκτυο, έξοδοι, σχολείο, φίλοι, απογευματινά μαθήματα κλπ.
5. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για αποτελεσματική επίλυση διαφωνιών και συγκρούσεων με τα παιδιά.
6. Μεταφορά του μοντέλου της δημοκρατίας στο σπίτι.

Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από μέρους του ΚΕΝΘΕΑ αλλά και των Δήμων/Κοινοτήτων για την στήριξη του σταθμού είχε ως αποτέλεσμα φέτος να δημιουργηθεί στον ΑΧΙΛΛΕΑ και Τομέας Συμβουλευτικής.

Οι υπηρεσίες του Τομέα Συμβουλευτικής είναι:
• Ενημέρωση και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με θεραπεία των εξαρτήσεων,
• Συμβουλευτική για ανάπτυξη κινήτρων σχετικά με ένταξη σε θεραπεία των εξαρτήσεων,
• Προετοιμασία και παραπομπή σε θεραπεία των εξαρτήσεων,
• Παρεμβάσεις Μείωσης της Βλάβης,
• Συμβουλευτική και Στήριξη Οικογενειών,

a 19 Νέα Αμμοχώστου

Χιονάτη Παπαμιχαήλ, Λειτουργός Πρόληψης
Σταθμός Πρόληψης & Συμβουλευτικής “ΑΧΙΛΛΕΑΣ” (ΚΕΝΘΕΑ) Αμμοχώστου & Κοκκινοχωρίων Λάρνακας

Επιμέλεια: Σταύρος Χαραλάμπους