Ο Πάτερ Βασίλειος μας “μαθαίνει” για το Πάσχα

MG 2439 Εκκλησία, Πάσχα
MG 2439 Εκκλησία, Πάσχα

Σε μια συζήτηση με τον πάτερ Βασίλειο μπορεί κανείς πραγματικά να νιώσει την έννοια των ημερών και να μάθει μέσα από απλές ιστορίες και λιτή αφήγηση από τον ίδιο, μαθήματα ζωής. Το Sotiranews σας μεταφέρει μερικά από τα μηνύματα του Πάσχα όπως μας τα αφηγήθηκε ο πάτερ Βασίλειος.

Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία ονομάζεται έτσι λόγω των μεγάλων γεγονότων που συμβαίνουν εντός αυτής, σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνονται πολλά συμβάντα, τα όποια όταν κατανοηθούν από τον άνθρωπο μπορούν να του αλλάξουν τη ζωή του.

Ξεκινώντας την αφήγηση των παθών, ο πάτερ Βασίλειος στάθηκε στην ιστορία του Ιωσήφ του Πάγκαλου την οποία εορτάζουμε την Μεγάλη Δευτέρα το πρωί (Κυριακή βράδυ). Ο Ιωσήφ, αν και προδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τα αδέρφια του και πέρασε μεγάλες δυσκολίες στη ζωή του, είχε πάντα στη σκέψη του τον Θεό και δεχόταν κάθε συμβάν ως θέλημα Του, ενώ ύμνησε τον Θεό που πέρασε όσα πέρασε, γιατί τελικά ο Θεός βρισκόταν μέχρι το τέλος δίπλα του, αποδεικνύοντας πως υπάρχει λόγος για το ότι συμβαίνει στη ζωή μας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι μια γυναίκα αμαρτωλή και πόρνη μετανοεί, έρχεται κοντά στο Θεό και γίνεται Αγία, ενώ την ίδια στιγμή ένας μαθητής και Απόστολος του Χριστού τον προδίδει με τον χειρότερο τρόπο. Συμπληρώνει λέγοντας: “Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε κανένα γιατί δεν ξέρουμε πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Μπορεί κάποιος αμαρτωλός και ψεύτης να μετανοήσει και να γίνει Άγιος ενώ κάποιος σαν εμάς που υποτίθεται είμαστε καλοί Χριστιανοί, να χάσουμε το δρόμο μας και να βουτήξουμε στην αμαρτία.”

MG 2428 Εκκλησία, Πάσχα

Ο Χριστός στο δρόμο προς την σταύρωση δέχθηκε βοήθεια για το κουβάλημα του σταυρού. Ο πάτερ υπογραμμίζει: “Ως υιός του Θεού δεν είχε ανάγκη από κάποιον άλλο. Ώς άνθρωπος όμως, δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά του, φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τη βοήθεια συνανθρώπων μας στη ζώη μας, για να σηκώνουμε τον σταυρό μας και να πορευόμαστε μαζί τους.”.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πάτερ Βασίλειου και για την σταύρωση του Χριστού: “Κοιτάξτε τι είναι οι άνθρωποι! Αυτοί που τον πίστεψαν και τον φώναζαν Θεό, σε 4 μέρες άλλαξαν ολοκληρωτικά τη συμπεριφορά τους. Πως αλλάζει η ζωή των ανθρώπων, τη μια μέρα λέμε τι καλός αυτός και την επομένη τον σταυρώνουμε.”

MG 2438 Εκκλησία, Πάσχα

Μέσα από ιστορίες των ημερών όπως είναι αυτή του ληστή εκ δεξιών του Χριστού στο σταυρό, μας εξηγεί την αγάπη του Θεού, ο οποίος μέχρι και την ύστατη στιγμή δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να μετανοήσει και να εισέλθει στην βασιλεία του. Μας εξηγεί πως η θρησκεία μας δεν πιστεύει στο θάνατο αλλά στη μετάβαση, αφού ο Χριστός «σκότωσε» τον θάνατο με την επιστροφή του από τον Άδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μας ανέφερε τα τρία Φ που πρέπει πάντα να προσέχουμε στη ζωή μας: Φιλαργυρία, Φιλοδοξία, Φιληδονία. Τόνισε επίσης ότι πριν βιαστούμε να κρίνουμε στη ζωή μας, πρέπει να σκεφτόμαστε, αφού όπως ο ίδιος αναφέρει “Αυτοί σταύρωσαν μία φορά το Χριστό, ενώ εμείς το κάνουμε κάθε μέρα”.

Τέλος, ο πάτερ Βασίλειος τονίζει πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθήσει κανείς τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, μετά από το Χριστός Ανέστη δηλαδή. «Είναι η πρώτη, μεγαλύτερη και σημαντικότερη λειτουργία του χρόνου. Είναι μεγάλη αμαρτία και προδοσία να φεύγει κανείς μετά το Χριστός Ανέστη για να τρέξει να φάει ένα πιάτο σούπα.», ενώ υπενθυμίζει όλους μας ότι δεν επιτρέπεται να κοινωνήσουμε αν δεν έχουμε πρώτα εξομολογηθεί.

MG 2446 Εκκλησία, Πάσχα

Συνέντευξη: Διαμάντω Αναστασίου 
Φωτογραφίες: Κυριάκος Αττούνη 
Sotiranews