Εννέα επαγγέλματα που παρά την κρίση έχουν μέλλον

a 52 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3844 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει επιφέρει αλλαγές μόνο στα οικονομικά και εργασιακά θέσμια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Μια σημαντική συνισταμένη που επηρεάζεται από το νέο περιβάλλον που δημιουργείται σήμερα και η οποία θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων νέων ανθρώπων τις προσεχείς δεκαετίες, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι και το θέμα της εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Η ζήτηση κλάδων σπουδών και επαγγελμάτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, επισημαίνουν, έχει «πεθάνει». Νέες ανάγκες, νέες ευκαιρίες και νέα δεδομένα αναδύονται μέσα από την κρίση που σπρώχνουν τα εκπαιδευτικά πράγματα σε κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές Ευρωπαίων και κυρίως Κυπρίων πολιτών.

Ο εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων, Χρύσανθος Σαββίδης, τονίζει ότι το 2013 δεν είναι καλή χρονιά για την Κύπρο και την Ευρώπη, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή ανεργία και μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με φυσιολογικά επακόλουθα την απαισιοδοξία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

«Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος», επισημαίνει. «Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει ότι η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε δεινή θέση ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Ταλαιπωρήθηκε αρχικά, αναθεώρησε τον τρόπο ζωής του, βρήκε τρόπους διαφυγής, δούλεψε σκληρά και επανήλθε δυναμικά. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει, αισιόδοξο και ρεαλιστικό. Δεν θα αρνηθώ ότι κάποιοι κλάδοι καταρρέουν, όμως την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται και κάποιοι καινούργιοι δημιουργούνται. Το νέο περιβάλλον το οποίο θα προκύψει μετά την οικονομική ύφεση θα είναι πιο ανταγωνιστικό και πιο απαιτητικό, γι’ αυτό ως κράτος θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους δικούς μας νέους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές και η στροφή στη γνώση θεωρείται το καλύτερο αντίδοτο».

Οι τίτλοι και ο κλάδος σπουδών, παρατηρεί ο εκπρόσωπος ξένων πανεπιστημίων, δεν είναι και η μόνη εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση, αφού χρειάζονται κι άλλα πράγματα, όπως επαγγελματισμός, όρεξη, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά.

«Αποτελούν ωστόσο τη βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας», τονίζει, «αφού εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η γνώση. Στις μέρες μας, που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού, το καλύτερο αντίδοτο είναι η μόρφωση. Γι’ αυτό ας εκμεταλλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική κρίση. Με το σλόγκαν “Education the best you can be” πρέπει να πορευθούν οι νέοι σήμερα για να βγουν κατά το δυνατόν αλώβητοι από τον οικονομικό αρμαγεδώνα που έπληξε την Ευρώπη».

Αυτοί είναι οι 9 κλάδοι που θα πρωταγωνιστούν

Εννέα κλάδοι αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, τονίζει ο Χρύσανθος Σαββίδης. Αυτοί είναι:

Αποκατάσταση: Οι εξειδικευμένοι θεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές που εργάζονται με ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος της ιατρικής υποστήριξης φαίνεται ότι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία από εδώ και στο εξής. Σε συνδυασμό με τους ασφαλιστές που προωθούν και προσφέρουν νέα προγράμματα υγείας, οι θεραπευτές των παραπάνω κατηγοριών θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλα.

Διαδίκτυο και ιστοσελίδες: Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες πάνω στο κομμάτι αυτό. Οι άνθρωποι που εργάζονται στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη δημοσίευση κειμένων ιστοσελίδων, καθώς και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προβλέπεται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας το επόμενο διάστημα. Ήδη μία νέα ειδικότητα που κάνει θραύση στο εξωτερικό αυτό το διάστημα είναι ο socialsitter (η ορολογία προκύπτει από τη babysitter) o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, LinkedIn) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι’ αυτό. Αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν και σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, μια που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Διαχείριση των αποβλήτων: Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για τη διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά στον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Επιπλέον, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίας και οι νέοι πιο οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα με υψηλούς μισθούς στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα: «Going green» είναι το μήνυμα της εποχής μας για όλους τους τομείς. Και όσοι το πήραν και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και επαγγελματικά θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και μία θέση εργασίας. Στις μέρες η βιωσιμότητα μίας εταιρείας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς.

Ξένες γλώσσες: Όσο η παγκόσμια αγορά επεκτείνεται, διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζικής και της αραβικής γλώσσας δείχνει να είναι περιζήτητοι.

Υγειονομική περίθαλψη: Τα νέα δεδομένα, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού, δημιουργούν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους.

Οφθαλμολογία: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή όλων μας, επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.

Λογιστική: Οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Όσο η φορολογία παραμένει οι λογιστές είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ασφάλεια: Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες περιπόλου. Η ειδικότητα του φρουρού που εργάζεται μέσα και έξω από μια εταιρία προσπαθώντας να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζήτηση.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ