Αποχωρούν από τον ΟΓΑ οι πατατοπαραγωγοί – Συγκέντρωση στη Σωτήρα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποφάσισαν χθες βράδυ οι πατατοπαραγωγοί, κατά τη διάρκεια μεγάλης παγκύπριας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη ΣΠΕ Σωτήρας…

Οι πατατοπαραγωγοί αποφάσισαν επίσης αποχώρησή τους από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης και εθελοντική ασφάλιση τους σ’ αυτόν, διεκδίκηση με οποιονδήποτε τρόπο των αποζημιώσεων τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011 και ανανέωση του Εθνικού Σχεδίου για την πατατοκαλλιέργεια για την περίοδο 2014 – 2020.

Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Πατατοπαραγωγών, συμμετείχαν οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Οι πατατοπαραγωγοί αποφάσισαν να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμένεται να έχουν μαζί του, τη διευθέτηση της οποίας ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι «η συγκέντρωση αποφάσισε να αποχωρήσουμε από τον ΟΓΑ και θα γίνει εθελοντική ασφάλιση. Επίσης θα διεκδικήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο άλλα αιτήματά μας, μέχρις ότου δικαιωθούμε για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πατατοκαλλιέργεια».

Εξήγησε ότι τα δύο άλλα αιτήματα των πατατοπαραγωγών είναι «η καταβολή της αποζημίωσης που δεν έχει δοθεί για τα έτη 2009, 2010 και 2011. Επίσης η ανανέωση του Εθνικού Σχεδίου για την πατατοκαλλιέργεια από το 2014 μέχρι το 2020, που θα αλλάξουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί με τον ΟΓΑ, ο κ. Βάσιλας είπε πως «τα προβλήματα με τον Οργανισμό είναι πολλά. Γι’ αυτό άλλωστε οι παραγωγοί θέλουν να αποχωρήσουν αφού ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν και να μην παίρνουν τίποτε πίσω».

Πηγή: iKypros

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024