Προωθούνται μέτρα στήριξης άπορων εθνοφρουρών

a 123 Ειδήσεις
a 3236 Ειδήσεις

Μέτρα για τη στήριξη των εθνοφρουρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα προωθεί το Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Φώτης Φωτίου.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς το Υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των άπορων στρατιωτών που υπηρετούν τη θητεία τους στην ΕΦ, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «η πατρίδα μας διανύει δύσκολες στιγμές και αναπόφευκτα, η οικονομική αυτή κρίση, έχει πλήξει και μια σημαντική μερίδα των εθνοφρουρών μας», σημειώνοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προωθούμε ως Υπουργείο Άμυνας, μέτρα τα οποία μπορούν- έστω και σε ένα μικρό βαθμό- να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους οπλίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

«Επιγραμματικά, να αναφέρω κάποια μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, όπως είναι η χορήγηση επιδομάτων κατά τις εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε άπορους οπλίτες. Μηναίο επίδομα λαμβάνουν επίσης και στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί και εγκριθεί από τις Επαρχιακές Επιτροπές του Γραφείου Ευημερίας, ως άποροι», πρόσθεσε.

Πέραν τούτου, συνέχισε ο Υπουργός, «ειδική Επιτροπή, που ονομάζεται «Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων» και υπάγεται στο ΓΕΕΦ, εξετάζει, με ιδιαίτερη κατανόηση και ευαισθησία, αιτήματα των εθνοφρουρών για μετάθεση πλησίον του τόπου διαμονής τους. Στόχος μας είναι», όπως είπε, «να διευκολύνουμε τους οπλίτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δίνοντας ανάσες στις οικογένειές τους».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι Διοικήσεις των Μονάδων, δεν μένουν απαθείς μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι. Προσπαθούν να εξυπηρετήσουν, στη βάση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, οπλίτες οι οποίοι έχουν την ανάγκη να εργαστούν, χορηγώντας υπηρεσιακά και διανυκτερεύσεις. Αυτό, βέβαια, εφαρμόζεται αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των Μονάδων», διευκρίνισε ο κ. Φωτίου.

Πέραν αυτών, είπε, «επεξεργαζόμαστε και σειρά από άλλες ενέργειες και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, που επίκεντρο θα έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς τους άπορους οπλίτες μας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των άπορων στρατιωτών για να τους παρασχεθεί βοήθεια, ο κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχει διαδικασία θεσμοθετημένη από το ΓΕΕΦ, προσθέτοντας ότι «οι Διοικήσεις των Μονάδων, που ζουν καθημερινά με τους οπλίτες μας, αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο εντοπισμού των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά και πιθανόν κατ’ επέκταση κοινωνικά ή άλλα προβλήματα. Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και μέσα από την τριβή και την καθημερινότητα μαζί τους, οι Διοικήσεις καθίστανται ενήμερες για τα οικονομικά, ακόμη και τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας».

«Ξέρετε, υπάρχουν παραδείγματα γύρω μας που πρέπει να τα βλέπουμε με ανθρωπιά και κατανόηση και οι Διοικήσεις, πρέπει να είναι οι πρώτες που θα σταθούν δίπλα στους εθνοφρουρούς μας. Πέραν αυτού βέβαια, και ο ίδιος ο στρατιώτης μπορεί να υποβάλει αίτημα για έγκριση του ως άπορος, στις Επαρχιακές Επιτροπές του Γραφείου Ευημερίας, μέσω της Μονάδας του. Αυτό είναι δικαίωμα του κάθε οπλίτη ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των απόρων στρατιωτών, ο κ. Φωτίου είπε ότι «σίγουρα, ο αριθμός που έχουμε υπόψη μας, μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικός του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος. Γι’ αυτό, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας υπάρχει προβλεπόμενο κονδύλι, το οποίο διαμοιράζεται, στις δυσχερέστερες, όπως θα τις αποκαλούσα, των περιπτώσεων».

Σημείωσε ότι «η βοήθεια που δίδεται σε αυτά τα παιδιά, είναι σίγουρα μια μικρή ανακούφιση. Ωστόσο, θεωρώ ότι τη σημαντικότερη αρωγή, αποτελεί η κατανόηση και η βοήθεια από τις Μονάδες τους. Πιστεύω ότι υπάρχει πλήρης γνώση για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα, στη βάση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης- στα οποία αναφέρθηκα και προηγουμένως- για να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν τους άπορους στρατιώτες μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον καταγράφονται περιστατικά όπου στρατιώτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε σημείο που να μην μπορούν να αγοράσουν ένα σάντουιτς ή ένα αναψυκτικό από το ΚΨΜ, ο κ. Φωτίου είπε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Εθνική Φρουρά, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των στρατιωτών μας και προσπαθεί να διασφαλίσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την καλύτερη διαβίωσή τους. Παρέχεται το πρωί ρόφημα και πρόγευμα, γεύμα και δείπνο. Ακόμη και στους οπλίτες οι οποίοι είναι εξοδούχοι, παρέχεται εφόσον το επιθυμούν, γεύμα».

«Επί τούτου να πω ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για εφαρμογή ενός νέου πιλοτικού προγράμματος σίτισης των εθνοφρουρών μας με τη διαδικασία catering, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε επιπλέον βελτίωση της ήδη πολύ καλής ποιότητας φαγητού, σε συνδυασμό με εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, ώστε να δούμε εάν αυτή η τακτική θα επεκταθεί σε όλα τα στρατόπεδα», πρόσθεσε.

«Μ’ αυτό», συνέχισε, «θέλω να πω ότι έστω και αν κάποιοι στρατιώτες δυσκολεύονται να αγοράσουν είδη από τα ΚΨΜ των Μονάδων τους, δεν στερούνται μιας πολύ καλής ποιοτικά και ποσοτικά διατροφής».

Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του χορηγήματος που παρέχεται στους στρατιώτες και του επιδόματος που δίνεται στους άπορους στρατιώτες, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «€157 είναι το ελάχιστο ύψος χορηγήματος που καταβάλλεται σε κάθε οπλίτη. Από κει και πέρα, αυτό αυξάνεται στη βάση άλλων κριτηρίων, όπως, εάν είναι έφεδρος κληρωτός αξιωματικός, εάν είναι πολύτεκνος κ.ά. Το μηνιαίο επίδομα από τις Επαρχιακές Επιτροπές είναι περίπου 70 ευρώ το μήνα επιπλέον του χορηγήματος που παρέχεται από την ΕΦ».

Ο κ. Φωτίου προέτρεψε, παράλληλα τους στρατιώτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν λαμβάνουν κάποιο βοήθημα, «να αποταθούν στις Μονάδες τους, και μέσω αυτών, στις Επαρχιακές Επιτροπές του Γραφείου Ευημερίας για υποβολή σχετικής αίτησης, η οποία εξετάζεται στη βάση καθορισμένων κριτηρίων. Μπορεί κάποιοι στρατιώτες μας να μην γνωρίζουν τη διαδικασία αυτή. Βέβαια έχουν δοθεί οδηγίες στις Μονάδες για να προβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σχετική ενημέρωση των εθνοφρουρών».

«Πέραν αυτού- όπως είπα και πριν- είναι και τα επιδόματα που δίδονται με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, τα οποία διαμοιράζονται σε συγκεκριμένο αριθμό οπλιτών που κρίνονται από τις Διοικήσεις των Μονάδων τους ότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις των εθνοφρουρών από και προς τις μονάδες τους και ποιος επωμίζεται αυτό το κόστος, ο κ. Φωτίου είπε ότι «υπάρχει σχέδιο για Δωρεάν Διακίνηση των Εθνοφρουρών στις Μονάδες τους. Υπάρχουν αρκετά δρομολόγια, ιδίως για τις μακρινές αποστάσεις. Η διακίνηση των εθνοφρουρών αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ως εκ τούτου επωμίζεται το ίδιο αυτά τα έξοδα.

Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες οικονομικά μέρες που διέρχεται ο τόπος και οι πολίτες μας, ένας σεβαστός αριθμός οπλιτών μας θεωρώ ότι έχουν ανάγκη αυτή τη στήριξη».

Παρόλα αυτά, είπε, «ο στρατιώτης δύναται να χρησιμοποιεί επίσης, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε κομίστρου και με την επίδειξη της στρατιωτικής του ταυτότητας, τα λεωφορεία της επαρχίας του αλλά και τα υπεραστικά λεωφορεία».

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «ως Υπουργείο Άμυνας και Εθνική Φρουρά, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως τους στρατεύσιμους νέους μας, τα παιδιά μας που υποφέρουν περισσότερο από τη δυσμενή κρίση που ταλανίζει το λαό μας».