Έξι σε απευθείας δίκη για το Μαρί

a 85 Ειδήσεις
a 6196 Ειδήσεις
Το Δικαστήριο απάλλαξε το Συνταγματάρχη Γεωργιάδη

Την παραπομπή έξι εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη φονική έκρηξη στο Μαρί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου αποφάσισε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας… 

Το Κακουργιοδικείο θα συνεδριάσει στις 6 Ιουλίου, στις 09.00 το πρωί.

Οι έξι κατηγορούμενοι είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστα, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο τέως Διευθυντής και Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Νικολάου και Πάμπος Χαραλάμπους και ο τέως Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδη.

Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης την απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 26 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε καθώς και την αναστολή της ποινικής δίωξης του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη στην Κύπρο, στη βάση αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη μη περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας εναντίον του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, που είναι ο μόνος που αντιμετώπιζε την κατηγορία παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος την 11η Ιουλίου 2011, αφού «ενώ γνώριζε τον κίνδυνο για την έκρηξη δεν έδωσε οδηγίες και δεν παρότρυνε τον Διοικητή της Ναυτικής Βάσης Ανδρέα Ιωαννίδη και το υπόλοιπο προσωπικό να απομακρυνθούν από το χώρο των εμπορευματοκιβωτίων».

Οπως διαπιστώνεται τέτοια ευθύνη έχουν άλλοι από τους κατηγορουμένους», οι οποίοι και κατηγορούνται, σημείωσε.

Η κ. Ευθυβούλου πρόσθεσε ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε επίσης «τη μη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του 3ου κατηγορουμένου, πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, ύστερα από παραλαβή της απόφασης του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2012, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του στην Ελλάδα για την υπόθεση» και η μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο την παραπομπή ενώπιον του Κακουργιοδικείου όλων των άλλων κατηγορουμένων.

Ο δικηγόρος των τεσσέρων ζήτησε απόσυρση των κατηγοριών
Λαμβάνοντας το λόγο ο δικηγόρος των Κώστα Παπακώστα, Αντρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου ανέφερε στο Δικαστήριο ότι θα υποβάλει αίτηση στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζητώντας απόσυρση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι πελάτες του.

Ο δικαστής της υπόθεσης Ηλίας Γεωργίου έκανε δεκτό το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για απόσυρση των κατηγοριών των κατηγορουμένων Πέτρου Τσαλικίδη και Γιώργου Γεωργιάδη και παρέπεμψε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στη Λάρνακα στις 6 Ιουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση και ερωτηθείς εάν θεωρεί το θέμα σκάνδαλο, ο Γιώργος Γεωργίου, δικηγόρος των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «εάν είναι σκάνδαλο ή όχι θα το κρίνετε εσείς μέσα από το ρεπορτάζ που θα κάνετε γύρω από τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε ο κ. Γεωργιάδης από το κατηγορητήριο».

Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας βάσει του Συντάγματος έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αναστείλει την ποινική δίωξη όποιου θέλει. Οι ενέργειες αυτές του Γενικού Εισαγγελέα μπορεί να μην ελέγχονται δικαστικά όμως είναι στο χέρι της κοινωνίας να κρίνει την ενέργεια αυτή του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και των συγγενών των θυμάτων να δουν πως προχωρεί αυτή η υπόθεση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «όλες οι κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη ήταν πανομοιότυπες με κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Είναι όλες οι κατηγορίες που έχουν αποσυρθεί από τον κ. Γεωργιάδη».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Γεωργιάδης θα είναι μάρτυρας κατηγορίας, απάντησε πως «αυτό δεν ελέχθη στο Δικαστήριο. Αντιλαμβάνομαι ότι το είπε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στους δημοσιογράφους μετά».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο κ. Γεωργιάδης κατέχει κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να ενοχοποιούν τους πελάτες του (Μάρκο Κυπριανού και Σάββα Αργυρού) και γι’ αυτό εξαιρέθηκε από τις εναντίον του κατηγορίες, ο κ. Γεωργίου είπε: «Δεν ξέρω το κίνητρο. Αυτό θα φανεί στην πορεία και στη δίκη. Για τους πελάτες μου δεν ανησυχώ είτε είναι μάρτυρας κατηγορίες ο κ. Γεωργιάδης είτε δεν είναι».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτό που έχει σημασία για μένα είναι η ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα, ενός τόσο κεντρικού προσώπου στην όλη υπόθεση, από την ημέρα της εκφόρτωσης του φορτίου μέχρι την ημέρα της έκρηξης, να αναστείλει τις κατηγορίες. Αυτό όπως έχω πει θα κριθεί από την κοινωνία και κυρίως από τους συγγενείς των θυμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 23 Απριλίου είχε αναβάλει για σήμερα την εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να δοθεί χρόνος να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του τέως Αρχηγού της ΕΦ Πέτρου Τσαλικίδη, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά την προηγούμενη διαδικασία στις 18 Μαϊου το Δικαστήριο αποδέχθηκε αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για αναβολή της δίκης για ένα μήνα μέχρις ότου εντοπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης και εκτελεστεί το ευρωπαϊκό διάταγμα σύλληψής του.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 12 Μαρτίου. Το Δικαστήριο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κατηγορούσας Αρχής ειδικότερα σχετικά για την επίδοση του κατηγορητηρίου στον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, που είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 23 Απριλίου για να επιδοθεί το κατηγορητήριο στους κατηγορούμενους.

Ο κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τις δικές του κατηγορίες με τις δικές τους λεπτομέρειες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οκτώ κατηγορούμενοι είναι ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ