Με την άφιξή του στην Αθήνα από το γαλλικό θέρετρο, στις 5.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο κ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες προσπαθούν να βρουν τον τρόπο η κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο ο ίδιος προσωπικά να αποφύγουν τον σημερινό σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, από τη μια, και να επιτύχουν την παραμονή του ιδίου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη.
Από το πρωί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Βουλή τα πηγαδάκια και οι συσκέψεις διαδέχονταν η μια την άλλη με αντιφατικές πληροφορίες να δυσκολεύουν και να πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.
Νωρίς το απόγευμα, όμως, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου στις προθέσεις του να παραιτηθεί, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παραδοχή του ότι με το δημοψήφισμα προσπάθησε να παγιδεύσει τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για να συναινέσει σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής.
Το χρονικό της χθεσινής μέρας
Λίγο μετά το μεσημέρι άρχισε η κρίσιμη, όπως όλοι προδίκαζαν, συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία τελικά, όπως αποδείχθηκε, ούτε κρίσιμη ήταν αλλά ούτε και καθοριστική για το μέλλον του κ. Παπανδρέου.
Το εντυπωσιακό μάλιστα ήταν ότι ούτε ένας υπουργός δεν τον αμφισβήτησε.
Έτσι, με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός δεν παραιτείται.
Μετά το τέλος του Υπουργικού, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και εκτιμάται ότι ήταν ένα πρώτο διερευνητικό τηλεφώνημα για να δει τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος: μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα φέρει σε πέρας τις εκκρεμότητες με την 6η δόση και τη δανειακή σύμβαση και εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σαν να μην έγινε τίποτα
Με τις αντιφατικές αυτές εικόνες φτάσαμε στο απόγευμα που ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών του.
Τα επιχειρήματα που επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφασή του να πάρει πίσω το δημοψήφισμα προκάλεσαν θυμηδία και δυσμενέστατα σχόλια.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα βγήκε κερδισμένη από την αναξιοπιστία που προκάλεσε σε ΕΕ και ΔΝΤ και την αναστάτωση στις αγορές.
Σαν να μην ήταν αυτός που άκουγε τους ξένους ηγέτες να του περιγράφουν πως η απόφασή του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα έδειξε τη δύναμή της και κέρδισε την ενότητά της από αυτή τη δοκιμασία.
Τα επιχειρήματα αυτά όπως ήταν επόμενο προκάλεσαν οργή, αγανάκτηση και δυσμενέστατα σχόλια.
Το ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε το δημοψήφισμα έκαναν τους περισσότερους να μιλούν για πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας.
Η έκρηξη και η διακοπή
Αυτό προκάλεσε την έκρηξη της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία σηκώθηκε όρθια στα έδρανα και τον εγκάλεσε γιατί δεν ανέφερε τίποτα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Πιο μεγάλη όμως ήταν η έκρηξη θυμού της Βάσως Παπανδρέου, η οποία σε έντονο ύφος του είπε: «Λυπάμαι για την παράταξη και τη χώρα, περίμενα την παραίτηση και τη δική σου και της κυβέρνησης».
Τις απαντήσεις στους βουλευτές έδωσε τελικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμως ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πάει σε δημοψήφισμα.
Πέρα από αυτό, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως η ψήφιση από τη Βουλή της σύμβασης θα γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Και ενώ όλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα περίμεναν να τους δοθεί ο λόγος, η συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας διακόπηκε για άλλη ημέρα.
Ζητά παραίτηση Παπανδρέου ο Σαμαράς
Την ίδια ώρα στη Βουλή των Ελλήνων συνεχίζεται η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε αργά το βράδυ.
«Ζήτησα την παραίτηση του κ. Παπανδρέου για να πάει η χώρα σε εκλογές υπό ομαλές συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Είπα στον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις εξελίξεις, αλλά αυτός δεν παραιτείται», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμα την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επιμένοντας στο αίτημά του για παραίτηση του Πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για την Παρασκευή.
Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από τη Βουλή.
«Έντονη αντίδραση των μικρών»
Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για μεταβατική κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι μάσκες έπεσαν πλήρως» και προσθέτει ότι «αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι η ΝΔ είναι δήθεν αντιπολίτευση στο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ επιβεβαιώθηκε περίτρανα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι «θέλει να αποτελέσει τον συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής».
«Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την παρούσα Βουλή θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη από τον λαό και ενάντια στα συμφέροντά του. Μόνη λύση η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απέστειλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με την οποία του ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, λέει ο κ. Καρατζαφέρης, τότε η μόνη λύση που απομένει είναι οι εκλογές.
«Αυτή η τραγωδία πρέπει να πάρει τέλος και σε αυτό το τέλος πρέπει να βοηθήσετε αποφασιστικά ως εγγυητής της πορείας του τόπου». Πηγή: SigmaLive.com.
Στο 131% της κανονικής για μήνα Νοέμβριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε στις…
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου καθώς εκκρεμούσε μήνυση σε βάρος της από άτομο του συγγενικού της…
Συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ Γιώργο Γεωργίου είχε την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου…
Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος,…
Εκ νέου πρόταση μέχρι τη Δευτέρα σε σχέση με την απόδοση οικονομικών κινήτρων προς τους…
Στις 19 Δεκεμβρίου επαναορίστηκε η δικαστική διαδικασία, που αφορά στην οικονομική πτυχή του σκανδάλου της…