Άναψε «κόκκινο» ο Φουλε για επιστροφή Αμμοχώστου

«Κόκκινο» άναψε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, στην προσπάθεια καταγραφής της υποχρέωσης της Τουρκίας να αποδώσει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Προόδου που δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη.

Πληροφορίες της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, αναφέρουν ότι ο Τσέχος Επίτροπος και οι στενοί του συνεργάτες απέρριψαν βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας για καταγραφή της εν λόγω υποχρέωσης της Τουρκίας, με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρακτική που σε αντίθεση με τον κ. Φούλε, ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις δικές του εκθέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι στενοί συνεργάτες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, υιοθέτησαν την τουρκική θέση και υπέδειξαν ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταγραφεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο “Φιλελεύθερος” έθεσε τις πληροφορίες αυτές ενώπιον του εκπροσώπου του Στέφαν Φούλε, Πίτερ Στάνο, ζητώντας ξεκαθάρισμα των θέσεων της Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών για τη στάση που τήρησε ο πολιτικός του προϊστάμενος, αλλά ήταν ξεκάθαρος για τη θέση της Κομισιόν επί της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου: «Η επιστροφή των περιφραγμένων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων μιας συνολικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου Επιτρόπου, τοποθέτηση διά της οποίας καθίσταται σαφές ότι η Κομισιόν υιοθετεί ουσιαστικά πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας και αδειάζει παράλληλα τις προτάσεις της Λευκωσίας. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να βρουν λύση επί του θέματος.

Η στάση της Κομισιόν και του αρμοδίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε αφήνει εκτεθειμένη τη Λευκωσία, για δύο κυρίως λόγους:

● Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον κ. Φούλε να κομίσει» στην Τουρκία την πρότασή της για επιστροφή των Βαρωσίων με ανταλλάγματα, αφενός το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου (χωρίς να παρακάμπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς να τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους) και αφετέρου το ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Λευκωσία ωστόσο, δυστυχώς, όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει την τουρκική πλευρά για την πρότασή της, αλλά ούτε καν τον κομιστή της εν λόγω πρότασης, δηλαδή τον Στέφαν Φούλε, ο οποίος υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του προκειμένου.

Κύκλοι μάλιστα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε, έλεγαν στον «Φ» ότι ο κ. Φούλε μετέφερε «με το στανιό» την πρόταση της Λευκωσίας προς την Άγκυρα, χωρίς να πιστεύει σε καμιά περίπτωση στο περιεχόμενό της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι χωρίς νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, η πρόταση της Λευκωσίας δεν έχει καμιά προοπτική συζήτησης από την Άγκυρα.

● Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εμμένει να εμπλέξει εντονότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ζητώντας πολιτική εκπροσώπηση από άτομο εγνωσμένου κύρους στις διαπραγματεύσεις.

Δεδομένων των θέσεων που υιοθετεί η Κομισιόν στο Κυπριακό, από το 2004 μέχρι σήμερα, αποδεχόμενη ακόμη και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμμένει τόσο πολύ στην ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Οι Βρυξέλλες είναι αυτές που ζητούν «ταϊβανοποίηση» του βορείου τμήματος της Κύπρου (και το δηλώνουν).

Που δεν λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή των Βαρωσίων, υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Που ασκούν πιέσεις για συνομιλίες και λύση εδώ και τώρα, χωρίς να ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της όποιας διευθέτησης.

Που τραβούν «το χαλί κάτω από τα πόδια» της Λευκωσίας που μάχεται για να διασφαλίσει ότι η βάση των συνομιλιών δεν θα ανατρέπει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο κράτος.

Που ζητούν δημοσίως το «ξεπάγωμα» τουρκικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία και ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση

Όταν όλα αυτά είναι γνωστά και η κυπριακή κυβέρνηση (όχι μόνο αυτή αλλά και όλες οι προηγούμενες) δεν μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση που επικρατεί με τις Βρυξέλλες, για ποιο λόγο επιδιώκει η Λευκωσία την αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες;

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μπαρόσο και ο κ. Φούλε θα πουν ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού είναι συμβατή με το κεκτημένο, χωρίς καν να μπουν στη λογική να διαβάσουν το όποιο σχέδιο κατατεθεί.

Όπως ακριβώς είπε και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θεωρούσε ότι το κεκτημένο είναι ένα λάστιχο που μπορεί να επιμηκύνεται και να συρρικνώνεται κατά το δοκούν.

Ο μόνος ενδεχομένως ειλικρινής ήταν ο Όλι Ρεν, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας ως Επιτρόπου Διεύρυνσης, είχε δηλώσει ότι εάν οι δύο πλευρές της Κύπρου συμφωνήσουν σε κάποια λύση, τότε η ΕΕ μπορεί ακόμη και να «τετραγωνίσει τον κύκλο»…

Βαρώσια μέσω Τύμπου

Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ υποδεικνύουν ότι «για να έχει τύχη η πρόταση της Λευκωσίας στο ζήτημα της επιστροφής των Βαρωσίων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη νομιμοποίηση του (σ.σ. παράνομου) αεροδρομίου “Ερτζιάν” (Τύμπου)», όπως ακριβώς αξιώνει η Άγκυρα.

Θεωρούν μάλιστα ότι «τα στοιχεία (elements) αυτά, Βαρώσια, απευθείας εμπόριο (σ.σ. από τα κατεχόμενα λιμάνια), “Ερτζάν”, μπορούν να αποτελέσουν πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «όλα αυτά τα στοιχεία είναι στο τραπέζι και εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, δεν έχουν απορριφθεί από κανένα, στο βαθμό που να μπορούν όλα μαζί να συνδυαστούν για να καλύψουν τις θέσεις των δύο πλευρών», ανέφερα έγκυροι κύκλοι στις Βρυξέλλες.

Τι δήλωσε η Κομισιόν

Παραθέτουμε λέξη προς λέξη τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έλαβαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, Πίτερ Στάνο (Peter Stano), για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου:

Ερωτήσεις: «Ποια είναι η θέση της Κομισιόν επί της κατεχόμενης-περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου; Πρέπει να επιστραφεί σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή θεωρείτε ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου αποτελεί μέρος μιας συνολικής λύσης, όπως η Τουρκία ισχυρίζεται; Επίσης, όπως πληροφορούμαι, η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Κομισιόν να περιλάβει το ζήτημα της Αμμοχώστου στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, ως υποχρέωση της υποψήφιας χώρας, όπως απορρέει από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες αυτές και γιατί δεν περιλήφθηκε στην έκθεση προόδου» (το θέμα της Αμμοχώστου);

Απάντηση Κομισιόν: «Η επιστροφή των περίκλειστων Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, στους νομίμους κατοίκους τους, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση, μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια συμφωνία επί της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

Έκθεση σε τρεις άξονες

Σε τρεις άξονες κινήθηκε η Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής (περιλαμβανομένων των Συμπερασμάτων) της Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε την περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

● Η Κομισιόν επιδίδεται σε «άσκηση επιρροής» για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, για εμπλοκή σε θέματα ουσίας «γρήγορα», για «άμεση» λύση του Κυπριακού αλλά και για προετοιμασία της κοινής γνώμης, ενώ διατηρεί την κλασική αναφορά αποενοχοποίησης της Τουρκίας, παραπέμποντας στη δημόσια στήριξη που δήθεν εκφράζει για δίκαιη λύση υπό τον ΟΗΕ. Επιπλέον, η Κομισιόν φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση της στήριξής της στη διαδικασία των συνομιλιών τελεί υπό την αίρεση υποβολής αιτήματος και από τις δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή), αλλά και υπό την αίρεση της συγκατάθεσης του ΟΗΕ. Το θέμα της ενισχυμένης συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το οποίο ηγέρθη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναμένεται να συζητηθεί τις προσεχείς μέρες στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνάντηση με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

● Η Κομισιόν προεξόφλησε το άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Λιθουανική Προεδρία έθεσε την 5η Νοεμβρίου ως προκαταρκτική ημερομηνία για σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Παράλληλα, η Κομισιόν με γραπτή δήλωση, αλλά και ο Στέφαν Φούλε στις δημόσιές του δηλώσεις, αξιώνουν το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και για τη Δικαιοσύνη, τα οποία ως γνωστόν μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

● Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Άγκυρα να τερματίσει τις απειλές, υπέδειξαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, αλλά φρόντισαν να διαμηνύσουν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα παράσχουν οφέλη και στις δύο κοινότητες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Κατέγραψαν επίσης τα μέτρα αντεκδίκησης της Τουρκίας κατά της ιταλικής εταιρείας ENI που εξασφάλισε άδεια ερευνών στην Κύπρο, καθώς και όλες τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Άγκυρας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εξομάλυνση σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, τερματισμό των βέτο, αλλά και τις καταγγελίες της Λευκωσίας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Στην αρχική τους μορφή, τα κοινοτικά έγγραφα ήταν επιεικώς απαράδεκτα, αφού αποενοχοποιούσαν προκλητικά την Τουρκία στο Κυπριακό, αλλά και έκαναν «πλάτες» στην «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους, ερμηνεύοντας ακόμη και αποφάσεις του ΕΔΑΔ!

Οι προκλητικές αυτές αναφορές διαγράφηκαν, κάτι που πιστώνεται στην Κυπρία Επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου και στο ιδιαίτερό της γραφείο, οι ενέργειες των οποίων ήταν καταλυτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Θετικό ρόλο διαδραμάτισε αναμφισβήτητα και η κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Μοιραίο κολύμπι για 15χρονη – Ανασύρθηκε νεκρή από παραλία της Λάρνακας

Σήμερα 03 Ιουλίου 2024, το ΚΣΕΔ Λάρνακας ανταποκρίθηκε σε 2 περιστατικά που αφορούσαν λουόμενους σε…

3 Ιουλίου, 2024

Πρωταράς: Πήγαν με φουσκωτά σε παραλία και τους παρέσυρε το κύμα

Σε συναγερμό τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 02/07 η Λιμενική Αστυνομία σε παραλία στην περιοχή…

3 Ιουλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη Τύπου για το 1ο Cyprus Street Soccer

Πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη Τύπου για το 1ο Cyprus Street Soccer Powered by Cablenet. Με μεγάλη…

3 Ιουλίου, 2024

«Πόλεμος» μετά τη δήλωση Καρβέλα ότι πρέπει να γκρεμιστούν οι Εκκλησίες για να καταπολεμηθεί η φτώχεια

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης δέχθηκε επίθεση από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έτρεξαν τον καταδικάσουν για…

3 Ιουλίου, 2024

Επεισόδια στη Λεμεσό: Καταζητούνται ακόμη 13 πρόσωπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των, MOHAMED AL DABBAS, 38 ετών, SOBHI AL DABAS…

3 Ιουλίου, 2024

Νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα βρέθηκε 36χρονη στην Ινδονησία

Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά ενός πύθωνα που την είχε καταπιεί ολόκληρη, ανακοίνωσε σήμερα…

3 Ιουλίου, 2024